Legyen végre tornaterme a diósdi Kisiskolának!

A diósdi Kisiskolának jelenleg nincs tornaterme, az odajáró 13 osztálynak - közel 400 gyermeknek - így nincsenek biztosítva a mindennapos testneveléshez szükséges feltételek. A gyerekek jelenleg a heti 5 kötelező tornaórát gyakran az udvaron töltik, ahol ősz óta a focipályát is konténer foglalja el, tehát már ott sem tudnak megfelelő testmozgást végezni.

Az épület iskolaként való hasznosítását azzal a kitétellel engedélyezték, hogy tornateremként a közelben tervezett Kézilabdacsarnokot használhatják a gyerekek. A csarnok építése évekig elhúzódott, majd 2022-ben, mikor végre elkezdődött az építkezés, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tankerület nem kíván szerződést kötni az üzemeltetővel arra hivatkozva, hogy az épületben van tornaszoba.

Az a sajnálatos helyzet, hogy a Kisiskola aulája több okból sem felel meg tornaszobának. Ezek a következők:

- az aula egy hatalmas - védőrácsok vagy hálók nélküli - üvegfelületekkel ellátott, üvegajtós, kis méretű terem,
- két oszlop található a közepén, több fedetlen lámpatest lóg a plafonról
- nincs bordásfal, és a falfűtés miatt nem is lehetséges a felszerelése (így mászókötél sincsen),
- nincs öltöző, nincs az aulával egy szinten mosdó/zuhanyzó,
- a szertárban székeket tárolnak, ezért a meglévő sportszerek egy részét nem tudják használni,

Szakértői vizsgálat alapján az aula tornaszobaként való használata szabálytalan és balesetveszélyes. A hely adottságai miatt nem is lehetséges a hatályos jogszabályoknak megfelelővé alakítani.

 A fenti közérdekű bejelentést megkapta a fenntartó, az Érdi Tankerület, és mivel a 20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendelet 141/A. § (5) bekezdése szerint, „ha az iskola nem rendelkezik tornateremmel vagy tornaszobával, az iskola fenntartója a helyi települési adottságoknak és lehetőségeknek megfelelően biztosítja a mindennapos testneveléshez, az egészségfejlesztő testmozgáshoz és az iskolai sporttevékenységhez szükséges feltételeket.” azt a javaslatot terjesztettük elő, hogy a Kisiskola tanulói az iskolától néhány perces sétatávolságra lévő Kézilabdacsarnokot használhassák tornateremként, a Kézicsarnok üzemeltetőjével megkötött eredeti megállapodás szerint.

 

Kérjük, ha támogatja az ügyet, aláírásával fejezze ki, ossza meg ismerőseivel!