Le a munkahelyi szexuális zaklatással - kiállunk Németh-Kiss Pálma mellett!

Az RTL Klub híradója riportot készített a Tyukodon anyakönyvvezetőként dolgozó Németh-Kiss Pálmával, aki elmondta, hogy Czibere József polgármester őt és több kolléganőjét folyamatosan zaklatta. Németh-Kiss nem akarta az apjuk közelmúltbeli elvesztése miatt így is traumatizált gyermekeit új környezetbe helyezni - és, nagyon helyesen, felismerte, hogy NEM Ő HIBÁZOTT és ami történt, az NEM AZ Ő SZÉGYENE -, ezért a többiekkel ellentétben nem hagyta el a munkahelyét, hanem feljelentést tett. Azóta hónapok teltek el, de az ügy még rendőrségi szakaszban van.

A riportról több hírportál is beszámolt. A cikkek alatt és a közösségi oldalakon számtalan bagatellizáló, áldozathibáztató és szexista komment keletkezett - ez is igazolja, hogy a munkahelyi szexuális zaklatás a nők elleni erőszaknak a mai napig talán a legkevésbé komolyan vett formája. A munkahelyi szexuális zaklatás hátrányos megkülönböztetésnek minősül, a 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) -be ütközik, mivel a munkaválallóknak (többek közt) nemtől függetlenül joguk van a zavartalan munkavégzéshez.

A probléma az, hogy a jogérvényesítés az egyénen múlik, aki kénytelen az árral szemben úszni - nagyon kevés munkahely rögzít irányelveket a szexuális zaklatás ellen és tudatosítja az alkalmazottaiban, hogy ez nem elfogadott viselkedés. A politikai akarat a probléma megoldására ugyanúgy hiányzik, mint a nők elleni erőszak többi formája esetén. Ha csak a téma felmerül, rögtön a hamis vád miatti aggályok kerülnek előtérbe. A hamis vád aránya minden bűncselekménynél kb. egy százalék. Az elkövetők 99-100 százalékos arányú büntetlensége miért nem okoz arányos felháborodást?  

Az egyetlen, szánalommorzsaként odavetett "jog", amit ma az erőszak áldozatai kapnak, a hallgatás "joga". Az áldozatoknak joguk van hallgatni, joguk van nem beszélni a velük történtekről, joguk van nem kitenni magukat újabb traumának az által, hogy nem hisznek nekik, hibáztatják, kiröhögik, lekurvázzák őket. Az őket ért erőszakot a külsejükkel hozzák összefüggésbe, akár előnyösnek, akár előnytelennek tartják azt. Rájuk fogják, hogy hazudnak és gonoszságtól fűtve meghurcoltatják szegény, szánandó elkövetőt. Az áldozatoknak joguk van önmagukba zárkózni, joguk van magukban tartani az érzéseiket, joguk van szorongásban élni az életüket, miközben a zaklató/bántalmazó a társadalom megbecsült, köztiszteletben álló tagjaként éli világát és szedi további áldozatait. 

Vajon ha a társadalom azt közvetítené az áldozatoknak, hogy az, ami történt velük, az nem az ő hibájuk, nem az ő szégyenük, és bagatellizálás, hitetlenkedés helyett segítséget, védelmet, támogatást érdemelnek - akkor is hallgatni akarnának?

Minden nő, aki a sarokba dobja a hallgatás szánalmas "jogát" és a jelenlegi szexista és erőszakbagatellizáló társadalmi környezetben előáll a történetével, egy hős! Hős Takáts Zuszsanna, hős Sárosdi Lilla, és hős Németh Pálma is. Reméljük, bátorságuk erőt ad minél több áldozatnak, és előbb-utóbb megtisztul a közélet a szexuális zaklatóktól.  

Azt szeretnénk, hogy ne csak a gyalázkodó kommentek jussanak el az áldozathoz, hanem a támogatás is, ezért ezen a módon szeretnénk biztosítani Németh-Kiss Pálmát és minden, az őt ért bűncselekménnyel a nyilvánosság elé áldozatot, hogy HISZÜNK NEKI ÉS MELLETTE VAGYUNK.