Káposztás-patak természetközeli állapotban tartásáért

A Káposztás-patak egy természetes vízfolyás Solymár területén. Öt kisebb-nagyobb vízfolyás egyesüléséből jön létre. A Káposztás-patak a Solymári vár közelében torkollik a Paprikás-patakba , amely az Aranyhegyi-patakbe folyik bele. Belterületi szakaszain néhány helyen kiépített mederben folyik, de a legtöbb szakaszán többé-kevésbé megőrizte természetközeli állapotát.

Ezek a természetközeli szakaszok az utóbbi években egyre jobban visszaszorultak, hivatkozva árvízvédelmi intézkedésekre. Aláírásával hozzájárulhat, hogy a még természetközeli állapotban maradt patakrészeket meg tudjuk védeni, illetve a már okozott kárt helyre tudjuk állítatni.

Egy beavatkozás előtti kép (Solymár, Patak utca, Szentiváni utca mentén, Rákoczi F. u. alja) 2021. 03.30, és utána 2021.05.15:

 

Facebook_Káposztás_patak.jpg

A solymári Káposztás-patak szabályozásának környezet- és természetvédelmi problematikája (Hrsz 206., Patak utca.)(Más helyszíneken is történtek hasonló a patak természetközeli állapotát negatívan befolyásoló beavatkozások.

A természetes vízfolyás károsítása: A 1996. évi LIII. Törvény a természet védelméről szóló törvény: "Az élőhelyek általános védelme 16. § (5) A vízfolyások és tavak természetes és természetközeli állapotú partjait a vizes élőhelyek védelme érdekében - meg kell őrizni. A vízépítési munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell előnyben részesíteni."

E fenti törvény alapelve a legutóbbi patak szabályozásoknál, Konkoly René (K.R.) (környezetvédlemi szakelőadó) véleménye szerint, teljesen figyelmen kívűl lett hagyva. A 206. Hrsz.-nál történt szükséges többmilló forintos beavatkozás helyett, egy pár százezer forintos módszerrel helyre lehetett volna állítani a leszakadt partszakaszt. A következő javaslatoknak egy részét már korábban is felhozta K.R., mielőtt megtörtént a beavatkozás:

1. A kb. 2-3 méteren leszakadt partvonalnak földdel való feltöltése, majd átmenetileg fémráccsal, vagy Reno matracos eljárással való rögzítése ahogyan ez, a patak Várjalja utca menti egyik partszakaszán, korábban meg is történt. (pl. http://www.tubohungaria.hu/termekeink/reno-matrac)

2. A partvonalat mindenképpen, a partszakaszt megtartó növényzettel kell beültetni. Az érintett helyen korábban bokrok (pl. orgona- Syringa vulgaris ), fák (pl. fűzfák – Salix) nőttek, illetve voltak elültetve. A patak természetközeli állapotban megmaradt szakaszain jól látszik a fenti növények partszakaszt megtartó képessége. Nem szabad túlzott kaszálást végezni, mert a perjeféléknek, vagy pázsitfűféléknek (Liliopsida), ugyancsak nagy a partrögzítő, vízfelszívó képessége van.

3. A patakmedret nem szabad túlzottan kotorni, de ha igen, akkor csak nagyobb széleségben szabad ezt végezni és a víz lassulását segítő kanyarulatokat is ki kell alakítani, továbbá homokpadok keletkezését engedni. Nagyobb, a víz által nem mozdítható, kövek elhelyezése, is segítí a víz sebességének lassítását. Kissebb köveket a vízfolyás elgörgeti, illetve hamar beiszaposítja, így a víz lassítási szerepét hamar elveszítík.

4. Amint az 2. pontban említett nővényzet vissza nőt, az 1. pontban említett fémrácsokat, vagy Reno matracot el kell távolítani. (A fémrács vagy Reno matrac újrahasznosítható lenne és a Káposztás patak, vagy más patak kritikus szakaszain újra bevethető lenne.)

5. Mivel most már megtörtént a kár, azaz vizet nem áteresztő, sima felületű betonelemek lettek elhelyezve a patakmederben, azok azonnali eltávolítása javasolt, mivel azok felgyorsítják az így nagyobb mennyíségű vizet és a patakmeder még természetes állapotban levő részein okozhatnak további károkat, azaz további patakpart leszakadást, vagy hídkárosítást. A fák kivágása csak részben volt indokolt, mivel nem mindegyik fa volt gyenge, a helyiek beszámolója alapján. A fákhoz közeli sóval történő téli síktalanítás is hozzájárulhatott egyes fák legyengítéséhez, amit a jővőben kerülni kell. Acetátok használata javasolt. (Na-,Mg-,Ca- Clorid kerülendő.) A fák azonnali pótlása, továbbá bokrok ültetése javasolt. Kompromisszum lehetett volna, a lyukacsos betonelemek elhelyezése, hasonlóan a Árendás Kft.-val szemben, de inkább ezek is kerülendőek:

16.05_.2021_lyukacsos_betonelem__.jpg

 

Eredetileg a patak mentén ilyen sűrű növényzet védte a patakmedreket a leszakadástól, de most is sok helyen védi még:

16.05_.2021_Orgonás_sűrű_növényzet_megfogja_a_partszakaszokat_.jpg

 

Az indokolatlanul kivágott fák egyike és a kb. 3 méteres partszakasz, ami miatt kb 30 m-en helyeztek el betonelemeket:

A_leszakadt_partszakasz_kb_3m._Egy_kivágott_egészségesebb_fa_._.jpg

A helyszín:

31.03_.2021_.jpg

A helyszín:

Térkép.jpg

Ilyen volt:

IMG_20210330_101413235.jpg

És ilyen lett:

16.05_.2021_KP_after1_1.jpg

Amennyiben nem lépünk közbe most, az egész patakot lebetonozzák.

 

Időközben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a beavatkozásnak nem volt vízjogi engedélye se:

 FKI_nem_volt_vízjogi_engedély_a_Káposztás-patak_beavatkozásra_2.jpg

Az építmény azonnali eltávolítása és a helyreállítás erősen indokolt.

 

Kelt: Solymár, 21.05.2021

Konkoly René

solymári megbízott

Sólyom Környezet -és Természetvédelmi Klub

 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Konkoly René petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...