József Attila szobra mellett

Dr. Kövér László,

a Magyar Köztársaság Országgyűlése elnöke

részére

Budapest, 2011. október 28-án

Tisztelt Elnök Úr!

A József Attila Társaság megdöbbenve értesült arról, hogy névadójának, József Attilának, a magyar költészet egyik legnagyobb alakjának szobrát, amely az elmúlt évtizedek során kultuszhellyé vált, a jelenlegi országgyűlés a Kossuth tér átrendezésére hivatkozva el akarja távolítani mai helyéről.

Tiltakozunk a szobor eltávolítása ellen.

Tiltakozunk az ellen, hogy a költő emlékművét – földi maradványainak sorsához hasonlóan – ide-oda helyezgessék.

Tiltakozunk az ellen, hogy éppen a tér Horthy-korszakbeli állapotának rekonstrukciója szolgáltasson alkalmat a szobor kizsuppolására.

József Attiláról díjat, iskolákat, egyéb intézményeket, tereket, utcákat neveztek el. Születésének századik évfordulója UNESCO-esemény volt, műveit számos nyelvre fordították le. Máig ő a legismertebb modern magyar költő; József Attila fejezi ki legegyetemesebb formában a magyarság huszadik századi sorsát. Nem hihetjük, hogy a magyar kormányzat, a mai kulturális vezetés megtagadná vagy akár csak csorbítani kívánná József Attila szellemi rangját. Szobrának a Parlament közelében, A Dunánál való elhelyezése éppen azt fejezi ki, hogy a nemzet számára megkerülhetetlen költői teljesítménye mellett reprezentatív módon képviselte a Duna menti népek összefogását és a közös európai értékeket.

Kérjük, a kormányzat tárgyaljon az írószervezetekkel, a József Attila Társasággal, és a Kossuth tér átrendezését oldja meg úgy, hogy József Attila szobra méltó helyén maradhasson.ű

Tisztelettel:

A József Attila Társaság elnöksége


József Attila Társaság    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása


VAGY

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Facebook