Javaslatok Isaszeg város dányi úti beépítési területének szabályozására a társadalmi egyeztetés keretében

Tisztelt Isaszegi Polgárok!

Amennyiben egyetértenek az alább megfogalmazott javaslatokkal, kérem, támogassák aláírásukkal. Az aláírásról értesítést kapnak e-mail címükre, melyet kérem, igazoljanak vissza! Köszönöm szépen!

Memorandum

Az Isaszeg Város vélemény oldalán „Partnerségi egyeztetés ingatlanok pályázat útján történő értékesítésről” című, 2021. 03. 12-én közzétett módosított településrendezési eszközökkel kapcsolatban, az I. sz. fejlesztési területre – dányi út melletti terület – a társadalmi egyeztetés keretében az alábbi javaslatokat fogalmazzuk meg:

Isaszeg Települési Arculati Kézikönyvében – jól felismerve ennek a szabályozásra szánt domboldalnak a jelentőségét – a főút menti rész „főutak településképi szempontból látványérintett, fejlődő arculatú kertvárosias területként” szerepel. Vagyis nem mindegy, hogy milyen típusú beépítés valósul meg ezen a területen. A teljes terület jól látható a főútról, a városba beérkezők számára meghatározó látványt fog nyújtani, ami a településről alkotott véleményükben meghatározó lesz. Nem szerencsés, ha itt egy teljesen monoton látvány fogadja a városba érkezőket.

1. Javasoljuk, hogy a tervezési területen az egységes típusházak építése helyett egyedi megjelenésű, de egymáshoz harmonikusan illeszkedő házak épüljenek.

Isaszeg településképi rendelete (TKR, 2017) lehetőséget adna arra, hogy erre a konkrét területre meghatározzák azokat az építészeti előírásokat (anyaghasználat, tető hajlásszögre, tömegarányra, homlokzat, kerítés kialakítása, …), amelyek nyomán valóban „szép” házak épülhetnének itt. Sajnos a jelenlegi TKR nem tartalmaz ilyen előírásokat.

2. Javasoljuk, hogy a rendezési tervvel párhuzamosan módosítsák a szabályozással érintett terület vonatkozásában a TKR-t, pontosan meghatározva az itt épülő házak megjelenését, figyelembe véve a településképi szempontot és főképp a város jelenlegi arculatát.

3. Javasoljuk, hogy vegyék figyelembe, hogy a település jelenlegi lakóterületén nem jellemző az ikerházas beépítési mód, a hagyományos isaszegi településszerkezettől ez idegen. Ne épülhessenek ezen a területen ikerházak.

A jelenlegi szabályozás szerint a terület egy része kertvárosias lakóterület (Lke-1), ahol 5000m2-es telkeken csak 20% a beépíthető. A mostani tervek szerint kialakításra kerülő Lke-3 övezetben a telekméret 800m2-re csökkenne, miközben a beépíthetőség 30%-ra emelkedne. Ugyancsak ez az övezeti besorolás váltaná fel a tervek szerint a településhez közelebb eső, jelenleg Lf-7 és Lf-8-as övezetek egy részét, ahol a mostani szabályozásban 1000 m2-es telkek szerepelnek. Ha a jelenleg beépített területhez közel 1000 m2-es telkeket szabályoznak, akkor nem ésszerű, hogy attól távolabb kisebb telekméretet, ezáltal sűrűbb beépítést terveznek.

A településtől távolabb nem indokolt az intenzitás növelése, tájszerkezeti, városszerkezeti szempontból kedvezőbb a jelenlegi szabályozás, ahol az intenzívebb központi beépítésektől távolodva egyre lazább, természetközelibb elrendezés lehetséges. Ez akár az egyes telkek méretének növelésével, akár a rendszertelenebb, zöldfelületekkel tagolt elrendezéssel lehetséges.

4. Az Lke (kertvárosias lakóterület) övezetben ne csökkentsék a telkek méretét és ne emeljék a beépíthető terület arányát. A falutól távolodva egyre lazább beépítési módok kövessék egymást, egyre nagyobb telekméretekkel, több zöldfelülettel.

Fontos szempontnak tarjuk, hogy a beépítések csak a tényleges igényeknek megfelelően valósulhassanak meg, hogy a jelenlegi beépítetlen részek minél tovább megőrizhessék a mezőgazdasági funkciót.

5. Az igényeknek megfelelően ütemezzék a beépítéseket. A településtől távolabbi rész szabályozásán ne változtassanak az első ütemben.

Végül fontosnak tartunk kiemelni egy mondatot a település arculati kézikönyvéből erre a területre vonatkozóan, mely nyomatékosan irányadó lehet minden területhasználattal járó változtatáshoz:

„A főváros közelsége miatt a terület jelentős rejtett turisztikai potenciállal bír, melynek kiaknázása a természeti értékek tiszteletben tartásával a város rejtett tartaléka lehet.”

Javasoljuk, hogy minden olyan változtatásnál, amely a város arculatára jelentős hatást gyakorol, vegyék figyelembe ezt a kiaknázatlan potenciált.

A javaslatokat megfogalmazta: Eto-Papp Beáta, isaszegi lakos

Isaszeg, 2021. március 19.

Az aláírással felhatalmazom Eto-Papp Beáta petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.