Kérjük, hogy a Wolt és a Foodpanda kezelje partnerként a futárokat! Díjemelést, ésszerű futárfelvételt, normális kommunikációt!

Magyarországon immár majdnem 5 éve működik az ételszállítás platform gazdasághoz tartozó része. A vevők kiszolgálását a platformok, éttermek és a futárok együttesen végzik. A futárok elismerik, hogy az ötletgazda és a működés koordinátorai a platformok. Ugyanakkor a konkrét szállítás folyamatával kapcsolatban a platformok egy fillér munkavállaláshoz köthetó adót, járulékot sem fizetnek, mert ennek minden terhét a futárok vállalják.

A futárok azt is tudomásul veszik, hogy ők, mint kiszállító partnerek elsősorban a kiszállításért felelősek, valamint azt is, hogy jellemzően egyéni vállalkozóként vesznek részt a rendszerben. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy ezzel lemondunk a biztos, kiszámítható jövedelemről, a fizetett szabadságról, a heti 40 órás munkahétről, hátrány szenvedünk a nyugdíj és a táppénz összegénél.

Természetesen szabad akaratunkból szerződtünk a platformokkal, de elvárjuk, a következőket. Mi is akárcsak a platformok nyereséget kell, hogy termeljünk. Ki kell fizetnünk a költségeinket, adóznunk kell és szeretnénk értelmezhető fizetést adni magunknak. Ehhez képest semmilyen, ezeket a dolgokat befolyásoló tényezőre nincs ráhatásunk. Nem szólhatunk bele a díjazásba, nincs ráhatásunk a címek távolságára és egyre emelkedő km számokkal találkozunk. Semmilyen hatásunk sincs arra, hogy egyáltalán jusson számunkra munka, mert a futárok létszámának megállapítása is teljes mértékben a platformok kezében van.

Az elmúlt időszakban így több tényező is csökkentette a fizetésünket.

1.     Az emelkedő költségek (jármű, szerviz, üzemanyag díjak)

2.     Emelkedő adóteher

3.     Inflációs környezetben stagnáló vállalkozói díjak

4.     Óriási futárlétszám növelés, mely a címszámok és így a bevételek esését eredményezte a futároknál

5.     A párhuzamos szállítások jelentős csökkenésével a hatékonyság zuhan, az egy címre eső költség meredeken nő.

Ezek a dolgok oda vezetnek, hogy a futárok jelentős részének (különösen vidéken) a megélhetése veszélybe került. Ezért kérjük a tisztelt platformokat, hogy a futárokat kezeljék partner vállalkozóként. Vonják bele őket a fenti problémák kezelésébe, Hagyják abba az erőfölénnyel való visszaélés gyakorlatát (értsd: „Ha nem tetszik, el lehet menni!” hozzáállást). Amennyiben ez nem valósul meg, akkor valóban nem más a dolog, mint bújtatott munkaviszony.

Kész tények elé állítás helyett kérjük normális kommunikáció megvalósítását, és a fenti pontok orvoslását. A petíció tényeket ír le, tartalma nem irányul semmilyen brand jó hírének megsértésére. Sérelmezi viszont azt a nehezen tolerálható vezetői hozzáállást, mely teljes mértékben nem kezeli partnerként a futárokat.  

Magyar Országos Futár Képviselet   

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Futár Képviselet petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...