Ne legyen Eger süllyedő hajó!

Quoted post

Rázsi Botond

#37 Csak a tények...

2012-05-11 01:07

Az Egálra, az EgriXre és a köztük lévő közparkra 6 évvel ezelőtt közel 100 millió(!) forintot fordított pályázati pénzből a város, majd ingyenesen(!) átadta két egyesületnek üzemeltetésre, vagyis nem kellett bérleti díjat fizetniük, hanem a bevételeikből kellett fenntartaniuk magukat és a létesítményeket.

Az Egál ezen túl az elmúlt 6 évben közel 6 millió(!) forintot kapott a közpark karbantartására. Az EgriX tavaly a sporteszközök karbantartására külön önkormányzati támogatást kapott.

Amikor tavaly az Egál a közüzemi számlák fizetése miatt bajba került, személyesen jártam közben a probléma megoldásában.

Az önkormányzat az EgriXszel közösen tavaly egy kb. 25 millió(!) forint értékű pályázatot nyújtott be (de sajnos nem nyert).

Mindkét helyen vendéglátóipari-egység működhetett, bérleti díj fizetés nélkül, a teljes haszon a bérlőket illette. A helyek bezárásáról önmaguk döntöttek, ezzel kapcsolatban semmilyen önkormányzati nyomás nem volt, nem is hagytam volna.

Az Egál és az EgriX ellenőrzéseit az illetékes hatóságok állampolgári bejelentésre vagy egyéb kötelességüknek megfelelően végezték, mindennemű önkormányzati ráhatás nélkül. Az EgriX nyitvatartásának korlátozása a megyei kormányhivatal döntése volt, nem az önkormányzaté. Amikor tavaly a west-balkános tragédia után az EgriXnek egy ellenőrzés miatt átmenetileg be kellett zárnia, személyesen jártam közben, hogy minél előbb kinyithasson. Amikor a Bíborost a szemben lakók feljelentése miatt korlátozni akarták, szintén személyesen jártam közben a helyzet megoldása érdekében; egy közmeghallgatáson meg is vádolt egy egri polgár, hogy biztosan anyagi érdekem fűződik a hely működéséhez, hiszen koncerteztem ott a zenekarommal (aminek mellesleg saját zsebből én fizettem a hangosítását).

Ha már a zenélésnél járunk: az ominózus Magyar Dal Napján a zenekarommal én is felléptem, de akkor még nem voltam alpolgármester, így nem is tudtam mit tenni az üggyel kapcsolatban. Egyébként nem a Csík zenekart keverték le a Dobó téren, hanem a Nemjucit a főutcán, és én a mai napig ugyanúgy szégyenlem, mint sok más egri, hogy ez Egerben megtörténhetett.

Az Ifiház átalakítása miatt a tervezett Agóra biztosított volna egy új ifjúsági színteret és egy minden igényt kielégítő koncerttermet az egri fiatalok számára, de az sajnos közbeszerzési és finanszírozási problémák miatt egyelőre nem épülhet meg. A város a megvalósításról nem tett le, de jelenleg kénytelen parkoltatni a beruházást.

Addig is: jelenleg egy újabb pályázaton dolgozunk az EgriXet működtetőkkel közösen, hogy legkésőbb ősszel újból megnyithasson a klub. 1-2 héten belül megoldjuk azt a kérdést, hogy az EgriX újranyitásáig az extrém sportpark megfelelő módon tudjon üzemelni.

Az Egál visszanyitására jelenleg nincs remény, mert a west-balkános tragédia miatt annyira megszigorodtak a feltételek, hogy több 10 millió forintba kerülne az előírásoknak megfelelően felújítani az amúgy rettenetesen leamortizálódott klubot.

A város hamarosan megkapja a honvédségtől a helyőrségi klubot a Kossuth utcán, ahol szintén egy ifjúsági színtér nyitását tervezzük, csakúgy mint a Berván és a Felsővárosban. Remélhetően még az idén megvalósul a szépasszonyvölgyi színpad teljes felújítása is.

Végül: személyesen folytatok tárgyalásokat a volt Interfruct raktáráruház (Felsőváros) tulajdonosaival, hogy a helyet koncertek és egyéb rendezvények céljára igénybe vehessük.

Minden további kérdésre szívesen válaszolok, de kérem a személyeskedés mellőzését.

Válaszok


Vendég

#40 Re: Csak a tények...

2012-05-11 13:42:25

#37: Rázsi Botond - Csak a tények...

Ezek remekül hangzanak persze, de a választ még most sem kapott a fiatalság arra ,hogy hova mehetnek el most szórakozni. Itt a nyár és a fiatalság nagy része nem otthonüléssel szeretné ezt eltölteni. Nem ártana egy ötlet a mostani helyzetre. Mint egri zenész kérdem én. Hol léphet fel egy zenekar szeretet városunkba? Vagy amíg egy terv be nem jön addig a csend városa maradunk?
Ha már ilyen problémmákkal állunk szemben szerintem a városnak kutya kötelessége lenne legalább egy müvelödésiházat vagy egy forrás szabaidőközpontot biztosítania koncertezésre vagy szórakozásra, nem úgy hogy az több tízezrekkel járjon (biztosnságiak, hangositás,színpadbérlés,áfa és adó hadak ,illetve tízezrek az artisjus felé is.)
Várom a válaszát.

drz

#41 Re: Csak a tények...

2012-05-11 16:09:21

#37: Rázsi Botond - Csak a tények...

Ezzel kellett volna kezdeni. A tényeket mindig könnyebb elfogadni, de anélkül persze, hogy csak személyeskedés és találgatás folyik. Habár a tények visszatartása országos probléma, de nem szeretnék politizálni!

A nyarat valószínűleg meg kell oldaniuk a fiataloknak, kultúráltan, közös összefogással lehet koncerteket szervezni. Ha az egri vállalkozókban van egy kis "városszeretet" segítséget nyújtanak ebben. (Ingyenes hangosítás, színpad) és non-profit alapon lehet szervezni fellépéseket. Ez a város képét is csak javítaná, és megmaradna a fellépés lehetősége is, amíg a tervek meg nem valósulnak. Csak egyet ne feledjünk!

Az ígéret szép dolog, de ha valaki nem tartja be. Annak mindig nagyobb lesz a hangja, és az általa keltett reakció is.

hajrá Eger!

nevem senki, bocs

#42 Re: Csak a tények...

2012-05-11 23:37:59

#37: Rázsi Botond - Csak a tények... 

 

Tisztelt alpolgármester úr! 

Egyetértek az előttem szólókkal abban, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni, és a város ifjúságát, nem egy blog-bejegyzésben tájékoztatni a helyzetről. Én személy szerint tudom, hogy Ön tényleg sokat tesz, vagy inkább "szélmalom harcot vív" a városatyákkal a fiatalok érdekeinek képviselete terén, s amiket leírt, valóban meg is teszi, próbálja. De erős a félelmem, hogy Ön kevés ahhoz, hogy ezeket véghez is vigye, ha Önnek is harcolnia kell. És megéri ez Önnek?

Egyetértek azzal, hogy az üzleti alapon működő szórakozóhelyek működési gondjait nem a városnak kell megoldania, finanszírozni, de azokkal a bejegyzésekkel is egyetértek, hogy a városnak támogatnia kell - észszerű határok között - ezen helyek (és ezáltal a fiatalok) érdekeinek képviseletét is, annak érdekében, hogy létezzenek Egerben a fiatalok számára közösségi terek. 

Viszont rendkívül sajnálatos hallani, hogy pályázatot kell tervezniük, hogy az EgriX megnyitHASSON újra (azért erősen feltételes módban). Főként annak tükrében, hogy a sajtó tele volt vele, hogy Eger városa 2,4 milliárd forintos többlettel zárta a tavalyi évet. Azért ennek fényében talán elfogadható aggodalom részünkről - a petíció aláíróitól - hogy a város nem igazán viseli a szívén a fiatalok ügyét, és közösségi tereinek fenntartását, biztosítását, ha ebből a többletből még áthidaló megoldásokra sem tellik. 

Ráadásul, ha én támogató lennék (pályázat elbíráló, támogatásosztó) nem hiszem, hogy támogatnék egy olyan pályázatot, amelynek a benyújtói, csak addig voltak képesek fenntartani a korábbi vállalásaikat is, amíg az szerződéses kötelezettség fent állt (fenntartási időszak, jelen esetben az EgriX-nél gondolom, most nemrég telt le az 5 év). És az öt év alatt nem fejlesztettek ki olyan mehanizmusokat, amely a további fenntartást garantálta volna, s nem is hajlandóak a saját forrásaikból annak fenntartására áldozni. Egyrészt ez felkészületlenség, szakmaiatlanság és az elkötelezettség hiányát is jelzi, mind a széndákaik, mind pedig az egri ifjúság felé. És itt nem célom a személyeskedés. 

Másrészről, ha már korábban is gondok voltak a fenntartókkal, akkor miért nem léptek közbe? Ajánalatos lenne olyan fenntartókat választani, akik képesek is a fenntartásra. Vagy kapacitálni őket arra, hogy képesek legyenek rá...

Az is kétséges, hogy egy lapra tették fel - egy pályázatra az EgriX sorsát, és ez által az egri fiatalság nagy részének kikapcsolódási lehetőségeit- ez is hatalmas elkötelezettségre vall mind a hely, mind az egri fiatalság iránt. Kik készítették a pályázatot, az is egy kérdés, mennyire értenek hozzá, pedig egy másik. A harmadik kérdés pedig, hogy az egri fiatalsággal foglalkozók is mennyire értenek ahhoz, amivel foglalkoznak. És a negyedik kérdés, hogy mennyire fontos a városnak, hogy azok akik az ifjúsággal foglalkoznak mennyire értenek ahhoz.... 

 Ami Önt illeti, és ez az egyetlen személyeskedés, gondolja azért meg, hogy mihez adja a nevét, az arcát....mit véd, mit ígér, és mi lesz majd belőle...

Egy jóakarója, mind Önnek, mind az egri ifjúságnak, s ha lehet a nevem nélkül, mert a mostani egri botrányok folytán maradnék csak gyáván (mást, másokat védve), nevem nékül, ismeretlennek...