Ne legyen Eger süllyedő hajó!

Rázsi Botond

/ #37 Csak a tények...

2012-05-11 01:07

Az Egálra, az EgriXre és a köztük lévő közparkra 6 évvel ezelőtt közel 100 millió(!) forintot fordított pályázati pénzből a város, majd ingyenesen(!) átadta két egyesületnek üzemeltetésre, vagyis nem kellett bérleti díjat fizetniük, hanem a bevételeikből kellett fenntartaniuk magukat és a létesítményeket.

Az Egál ezen túl az elmúlt 6 évben közel 6 millió(!) forintot kapott a közpark karbantartására. Az EgriX tavaly a sporteszközök karbantartására külön önkormányzati támogatást kapott.

Amikor tavaly az Egál a közüzemi számlák fizetése miatt bajba került, személyesen jártam közben a probléma megoldásában.

Az önkormányzat az EgriXszel közösen tavaly egy kb. 25 millió(!) forint értékű pályázatot nyújtott be (de sajnos nem nyert).

Mindkét helyen vendéglátóipari-egység működhetett, bérleti díj fizetés nélkül, a teljes haszon a bérlőket illette. A helyek bezárásáról önmaguk döntöttek, ezzel kapcsolatban semmilyen önkormányzati nyomás nem volt, nem is hagytam volna.

Az Egál és az EgriX ellenőrzéseit az illetékes hatóságok állampolgári bejelentésre vagy egyéb kötelességüknek megfelelően végezték, mindennemű önkormányzati ráhatás nélkül. Az EgriX nyitvatartásának korlátozása a megyei kormányhivatal döntése volt, nem az önkormányzaté. Amikor tavaly a west-balkános tragédia után az EgriXnek egy ellenőrzés miatt átmenetileg be kellett zárnia, személyesen jártam közben, hogy minél előbb kinyithasson. Amikor a Bíborost a szemben lakók feljelentése miatt korlátozni akarták, szintén személyesen jártam közben a helyzet megoldása érdekében; egy közmeghallgatáson meg is vádolt egy egri polgár, hogy biztosan anyagi érdekem fűződik a hely működéséhez, hiszen koncerteztem ott a zenekarommal (aminek mellesleg saját zsebből én fizettem a hangosítását).

Ha már a zenélésnél járunk: az ominózus Magyar Dal Napján a zenekarommal én is felléptem, de akkor még nem voltam alpolgármester, így nem is tudtam mit tenni az üggyel kapcsolatban. Egyébként nem a Csík zenekart keverték le a Dobó téren, hanem a Nemjucit a főutcán, és én a mai napig ugyanúgy szégyenlem, mint sok más egri, hogy ez Egerben megtörténhetett.

Az Ifiház átalakítása miatt a tervezett Agóra biztosított volna egy új ifjúsági színteret és egy minden igényt kielégítő koncerttermet az egri fiatalok számára, de az sajnos közbeszerzési és finanszírozási problémák miatt egyelőre nem épülhet meg. A város a megvalósításról nem tett le, de jelenleg kénytelen parkoltatni a beruházást.

Addig is: jelenleg egy újabb pályázaton dolgozunk az EgriXet működtetőkkel közösen, hogy legkésőbb ősszel újból megnyithasson a klub. 1-2 héten belül megoldjuk azt a kérdést, hogy az EgriX újranyitásáig az extrém sportpark megfelelő módon tudjon üzemelni.

Az Egál visszanyitására jelenleg nincs remény, mert a west-balkános tragédia miatt annyira megszigorodtak a feltételek, hogy több 10 millió forintba kerülne az előírásoknak megfelelően felújítani az amúgy rettenetesen leamortizálódott klubot.

A város hamarosan megkapja a honvédségtől a helyőrségi klubot a Kossuth utcán, ahol szintén egy ifjúsági színtér nyitását tervezzük, csakúgy mint a Berván és a Felsővárosban. Remélhetően még az idén megvalósul a szépasszonyvölgyi színpad teljes felújítása is.

Végül: személyesen folytatok tárgyalásokat a volt Interfruct raktáráruház (Felsőváros) tulajdonosaival, hogy a helyet koncertek és egyéb rendezvények céljára igénybe vehessük.

Minden további kérdésre szívesen válaszolok, de kérem a személyeskedés mellőzését.