A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

Quoted post


Vendég

#219 Re: Re: Re:

2012-01-08 15:45

#218: Hapci - Re: Re:

Kedves Oláh Gábor !

Gondolom végigolvastad javaslatom indokait.  Természetesen nem találtam sok támogatásra.

Magad írod, hogy azt is csak a sporthorgászok töredéke támogatná, hogy mondjuk 2-3 évig ne lehessen halat elvinni természetes vizeinkből.    Hát pontosan ez az. Töredéke támogatná. És közben arról harsog a médiában hozzászólók írása, legyen az  bármelyik horgászportál,

- kevés a hal természetes vizeinkben

-nincs megfelelő telepítés

-a piszkos halászok elvisznek mindent, ezért bekell tiltani a halászatot

-folyóinkon a kisszerszámos halászok ívási időben varsáznak

a Balatonon "hentes" fészekhorgászok írtják a harcsát, akik kizárólag ebből élnek

-oly kevés a hal, hogy bekell vezetni, a  méretkorlátozással védett halaink újabb méretkorlátozását, és a naponta elvihető ("Uram bocsá") hetente elvihető darabszám korlátozást.

-újra bekell vezetni az általános tilalmat

-vitorlásról  bekell tiltani a horgászatot

- a süllőtilalom alatt ne lehessen vizijárműről horgászni  (ez most bevezetésre került)

-természetes vizeink ,minél előbb horgászkezelésbe kell hogy kerüljenek

- unokáink érdekében.......

Sorolhatnám még. Tiltás, és ötletek sorozata, elfogadhatatlan stílusban történő hőbörgő érvelések, mert hallott valaki valamit valakitől.

És akkor én ötleteltem egyet, mert most is hiszem, és vallom, hogy természetes vizeink halkérdését csak komplexen lehet kezelni.  Ötven éve horgászom, és mégis lemondanék  egy időre arról, amit végtelenül szeretek .

Más ezt miért nem tudná megtenni ?

Mert azért valljuk be, a maszek tavainkon majdnem mindig teltház van, ezek szerint azért járnak oda....

Ha írogatni lehet,  főleg arctalanul, (mint ezen az oldalon is megtették sokan, mert ugye demokrácia van), akkor gyerünk, még egy kis tiltás.      ( mert akkor majd később talán én is fogok)

Én azt gondolom, hogy  az "ajánlott"  kis lépések tömkelege csak elodázza a szükséges lépéseket, és "unokáink sem fogják látni" állapotot erdményez !

A daganatot  tőben kell kivenni, nem pedig kapargatni a felszínét.

" Végig kellene ezt gondolni  alaposabban "...

 

Üdvözlettel : Borbáth Balázs

 

Válaszok

Hapci

#221 Re: Re: Re: Re:

2012-01-08 17:20:07

#219: - Re: Re: Re:

Kedves Balázs!

Azt nem értem, minek olyat óhajtani, aminek a megvalósulására semmi esély. Persze, merjünk nagyot álmodni. De ekkorát? Akadna még akár 10 ember, aki ezt támogatná? És ha valami csoda folytán megvalósulna (mondjuk fejvesztés terhe mellett bevezetné az igazságos Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc, esetleg Vona Gábor), a 3 év elteltével mi történne? 2 év alatt kiszedné(n)k a vizeinkből a szaporulatot, ha egyébként maradnak a jelenlegi társadalmi állapotok.

Miért nem jó egy kis lépés a jó irányba, miért kell ellenpetíció (btw, nem olvastam)? Ha a jelenlegi törvényeket betarta(t)ná(n)k, már nem lenne ilyen a helyzet, amilyen. Most - szerintem, de lehet cáfolni - olyan a helyzet, hogy nagyobb természetes vizeken jelentős részén nagyfokú profizmus, infrastruktúra (pl. csónak) és extrém elszántság (éjjeli pergetés télen, stb.) nélkül nem kevés nemes halfajból fogni kevés az esély. Mit gondolsz, milyen arányban tartják be legalább a horgászszabályok lényegi elemeit (mikor, hol, mit, mennyit, hány bottal)? Én kb. 10%-ra saccolom, s lehet, még optimista is vagyok (ezeket neveztem fentebb sporthorgásznak). Ez a 10% persze igen aktív, szorgalmasan fórumozik, nedvesíti a pontymatracot, szélsőséges esetben még azt is lehülyézi, aki uram bocsá nem lelapított szakállú horoggal dobál vagy azért elvisz évente 4-5 db méretes halat konyhára. A visszatett/dobott/csúsztatott halakat pedig a döntő többség pár nappal-héttel később vidoran hazaviszi, a halászokkal egyetemben.

A magyar állam is azért működésképtelen szinte, mert a jelenlegi szabályokat is kevesen tartják be, az állandóan hozott/értelmetlen újakról nem is beszélve. Valahol itt kellene elérni előrelépést, de ez nem fog úgy menni, hogy a (hülye) törvényhozókhoz benyújtunk 1000 ember által aláírt petíciókat, miközben ennek az ellenkezőjét is benyújtják mások 850 aláírással. Tehát valami közös minimumban ki kellene egyezni legalább a jószándékú érdekelteknek, különben nem fog menni. És természetesen a folyamatos hörgésen kívül valamit kellene tenni a természetes vizek halászatának kérdésében is. Nem gondolom, hogy a halászokat a döntő számbeli fölényben levő horgászoknak meg kellene fosztani a megélhetésüktől, de az mégis nonszensz, hogy a halász egyben az ellenőr is sok helyen. Klasszikus kecskére a káposztát szituáció, s a káposzta természetesen egyre csak fogyatkozik...

[egyébként ismerjük egymást, van egy szép csónakom tőled Bszárszón, csak már régóta nem használom]

 

Üdv.: Oláh Gábor

GasztroJazz/horgászat