A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

Quoted post


Vendég

#166

2011-12-28 17:33

Tisztelt Catfishhunter!
-tartsuk, tartassuk be a már meglévő szabályokat:
Ez egy elavult szabály, ami megért a változtatásra.Az utóbbi 15 évben olyan technikai forradalom volt a horgászat terén hogy a hal esélye igen lecsökkent.Az ívó területek száma a szabályzások, a szennyezés hatására lecsökkentek.Magas a túlhalászás, a húshorgászat.A halászati hasznosítok nem fordítanak semmit az őrzésre.
-vegyük figyelembe a helyi viszonyokat: Ez most is így van a helyi egyesület eltérhet az országos rendtől.Vannak vizek ahol ívási időben teljes tilalom van, vagy kíméleti terület.Ezek a vizek többnyire egyesületi tulajdoni tavak.

-megfelelő ismeret nélkül ne akarjunk világot megváltani:?????????
Akkor egy kis ismeret anyag:
A harcsa melegigényes halfaj, ivarérése hosszú. Az ikrások rendszerint később érnek be minta tejesek. Az ivarérés idejét illetően vízterületenként is jelentős eltérések lehetnek. Jól felmelegedő tavi környezetben, ahol évente nagyobb hőmennyiséget kap az érettség hamarabb bekövetkezik, mint a mély hűvös folyókban.
Az ivarérés nem feltétlenül áll arányban a testmérettel. A hűvös de bőséges táplálék ellátottságú vizeken igen nagy példányok (7-8 kg felettiek)is éretlenek lehetnek, az esetleg szűkösebb táplálkellátottságú, de melegebb területeken viszont már 2-3 kg-os példányok is szaporodnak.
És egy dolog amire hivatkoznak:A nagy példányok kevesebb ikrát raknak.DE!
Hazánkban a hímek általában a 4.-5., az ikrásokaz 5.-6. évben válnak tenyészéretté. Igen jelentős különbségek lehetnek az ikra méretét illetően is. A nagy testű ikrások petesejtjeinek szinte kivétel nélkül nagyobb a szikanyagtartalmuk (ezért nagyobb az ikra átmérője), ami azt is jelenti, hogy a kezdeti nem táplálkozó lárvaidőszakban az ivadéknak több lesz a tartalék energiája. A mostoha természetes körülmények között ez feltétlenül szelekciós előnyt jelent.

Ennyit erről

Válaszok


Vendég

#172 Re:

2011-12-29 02:18:30

#166: -

Tisztelt Vendég!

 

Ez ám az ismeret(anyag)....:-S

Feltételezem Ön tagja a "zöld mancs" nevű sötétzöld szervezetnek.... témához legkevésbé kapcsolódó, nagyon diplomatikusan megfogalmazott mondatomra reagált....csak

Ami kevésbé diplomatikusan úgy szól:  Szorgalom és hozzá nem értés....a legveszélyesebb kombináció.

Kérem értelmezze Olti Miklós Úr hozzászólásait, ne csak olvassa, értelmezze!!!

Ha lesz is új szabályozás és ugyanígy nem lesz betartva, mivel lesz jobb???...mennyivel lesz több hal a vízekben???

Hajlandó valaki ezt végre felfogni???

 

Tisztelettel:

Catfishhunter