Végveszélyben a Földrajz a (köz)oktatásban!

Quoted post

Balázs

#208

2016-04-23 14:20

Végre!

Teljesen felesleges volt már eddig is ez a tárgy, a legtöbb ember számára.  Tipikusan olyan amire az ember ironikusan azt mondja, hogy csak "tanították", de valójában senki sem tanulta. Én is földrajzból érettségiztem, mint még rengetegen mások, de egyáltalán nem azért mert érdekelt, hanem mert ezt tűnt a legkönnyebbnek. Pár év eltelt azóta, és már a kérdésekre sem emlékszem, nemhogy a válaszokra, pedig 5-ösre érettségiztem  Őszintén az élet melyik helyzetében lesz számomra hirtelen fontos, hogy megmondjam, a Nílusnak milyen a torkolata? Hogy milyen kőzetekből állnak az Andok csúcsai, vagy épp mekkora a hőingadozás a Szahara vidékén? Elég annyit megtanulni általános iskola végén, hogy mi merre van a térképen, aztán középiskolában lehet olyan szakmai tárgyakat tanítani, amit a diák meg is tanul, mert később hasznát is veszi. Talán hasznosabb lenne minden iskolás számára, ha hasznos szakmai tudással rendelkezne érettségi után, ami biztos alapot nyújt neki a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez, vagy a továbbtanuláshoz.

Én nem írom alá.

Válaszok

Nimród

#210 Re:

2016-04-23 15:10:11

#208: Balázs -  

 Azért, mert nem a LÉNYEGET tanították meg neked, arról nem Te tehetsz.

Őszintén sajnállak!


Vendég

#214 Re:

2016-04-23 19:52:08

#208: Balázs -  

 Jézus! Hogy lehet ilyen butaságokat összeírni? A földrajz egy komplex tantárgy, ha eddig nem vetted volna észre! Ez egy buta felfogás, hajrá! Látom te is annak vagy híve,hogy hogy butítsuk tovább az embereket.

Efmint Feri

#216 Re:

2016-04-23 20:51:17

#208: Balázs -  

Ez butaság.

Nem az az igazán fontos, hogy röghegység, vagy lánchegység (lásd https://www.youtube.com/watch?v=skjggJ3weMU). Hanem az, hogy az ember és környezetének kapcsolatáról (ami rendkívül bonyolult) egy átfogó kép kialakuljon mindenkiben valamilyen szinten. Ilyen kérdésekre általános iskolás korban a gyerekek még nem fogékonyak, középiskolásként már valamennyire igen. 

Lehet, hogy földrajz nélkül is jól megtanul egy szakmát és jó kis fogaskereke lesz az ipari termelésnek, de mindig süket lesz a globális problémákra. Ilyen állampogárok tömege sötét jövőt fog eredményezni. 

 


Vendég

#217 Re:

2016-04-23 21:04:43

#208: Balázs -  

Gratulálok az 5-ös földrajz érettségiéhez, már gyerekként is "ügyes" volt, hogy ezt a link tárgyat választotta.

Nem tudom, hogy az élet melyik pillantában lenne hirtelen szükségem a másodfokú egyenlet megoldóképletének vagy egy József Attila verssornak a felidézésére, de azért nem gondolom, hogy a metakot, az irodalmat (stb) kihúznám a tanrendből, bánnám, hogy ilyen fölösleges dolgokat tanultam egykor. Így van ez a földrajzzal is.

Mellesleg olyan petíciókba nem elegáns belerondítani, amit nem ír alá valaki. Helyette írjon egy támogató levelet azoknak, akik a megszüntető döntést fontolgatják. Ők örülni fognak. Sok ezren itt NEM!