Végveszélyben a Földrajz a (köz)oktatásban!

Quoted post

Nimród

#210 Re:

2016-04-23 15:10

#208: Balázs -  

 Azért, mert nem a LÉNYEGET tanították meg neked, arról nem Te tehetsz.

Őszintén sajnállak!

Válaszok

Balázs

#224 Re: Re:

2016-04-24 13:32:13

#210: Nimród - Re:  

Az érdeklődést kell felkelteni a gyerekekben, és valami alapot nyújtani számukra, ahhoz, hogy ha valaha érdekelni fogja őket a téma, akkor ismerjenek alapfogalmakat, tudják, hogy hol nézhetnek utána. Ilyen általános dolgokat elég általános iskolában megtanulni szerintem. Annak sok értelme nincs, hogy az ember azt tanulja középiskolában, hogy évente hányszor szaporodnak a nyulak, mekkora a kontinensek vándorlási sebessége, mi volt a neve a népgyűlésnek az ókori Aténban... mert ha nem érdekli az embert, nem használja, nem tartja folyamatosan frissen a tudását, akkor elveszik az egész.

Nálunk egyenesen szitokszó ha valakire azt mondják, hogy "szakbarbár", de közben sajnos annyira átestünk a ló túloldalára, hogy alapművelt(nek hitt) emberek tömegei kerülnek ki a munkaerőpiacra. A műveltség valójában kérdéses, mert valószínűleg az un. alapműveltséget adó tárgyak óráin legtöbben inkább csak bent voltunk, firkálgattunk, unatkoztunk, cserébe szaktárgyakból nem kaptunk olyan felkészítést ami elég lett volna az egyetemen, vagy a munkaerőpiacon való helytálláshoz. Ezért dőlnek ki emberek tömegei az egyetemekről, és ezért nem mernek fiatal pályakezdőknek lehetőséget adni, hogy bizonyítsanak, mert mindent tudnak, csak azt nem, amit elvárnak tőlük.

Sok olyan srácot ismertem meg eddig, akik teljesen bizonytalan szakmai tudással kerültek ki az oktatási rendszerből. Nekik sajnos nem a programozást tanították meg, hanem a "LÉNYEGET". Aztán amikor úgy kellett munkát keresniük, hogy "Suli után összesen két hónapot dolgoztam xy-nál, de kirúgtak mert..." akkor már csak egy "MIÉRT"-re kerestek választ: hogy miért nem hasznos dolgokat tanítottak nekünk a köz és felsőoktatásban.

Én örülnék, ha az én gyerekemnek már több szaktudást és kevesebb lexikális tudást szerezhetne az iskolában.