A Magyar Külügyminisztériumhoz a palesztin államiság kérdésében

Quoted post


Vendég

#16

2011-10-18 16:04

Köszönöm, hogy kiálltok Izrael mellett. Aki ma Magyarországon kereszténynek tartja magát -mindegy melyik felekezethez tartozóan-, elvileg nem is gondolkodhatna másképp, ha csak egyszer is elolvasta a zsidó-keresztény kinyilatkoztatást képező legalapvetőbb könyvet: a Bibliát. Baráti üdvözlettel: Anikó

Válaszok

Gergely

#316 Re:

2012-01-19 11:29:12

#16: -

Aki magat keresztenynek tartja, az Jezus tanitasa alapjan az uj es legfobb torvenykent a szeretet parancsat fogadja el, es eppen ezert nem arra kellene oszpontositani, hogy ki birtokoljon egy teruletet tortenelmi vagy vallasi cimen, hanem hogy a nemzetek bekeben eljenek egyutt, egymas mellett.

Izraelnek tortenelmi alapon annyi joga van a Szentfoldhoz, mint Magyarorszagnak a trianoni teruletekhez. Igyekezzunk megszerezni, nemzetkozi segitseggel, az elszakitott teruleteket? Tegyunk meg mindent pl. Szlovakia allamisaganak el nem ismereseert? Gondolom, mindenki azonnal nemmel valaszol ... es jol is teszi. Nem igy kell a tortenelmi problemakat megoldani.

Ami pedig a vallasi jogalapot illeti... a jeruzsalemi Templomot annak pusztulasa ota soha tobbe nem sikerult felepiteni; nincsenek aldozatok, nincsenek profetak. Nem tunik egyertelmunek, hogy Isten meg mindig a Oszovetseg valasztott nepenek tartja fenn azt a teruletet.... Izrael feladata, eppen a Biblia alapjan (lsd. pl. Izaias), nem az, hogy egy teruletet csak sajat maganak sajatitson ki, es oda bizonyos ertelemben "bezarkozzon", hanem hogy minden neppel es nemzettel megismertesse Isten dicsoseget. Nem hiszem, hogy a legjobb utat valasztottak erre... Sot, mintha Izrael allam (nem ez egyes zsidokrol beszelek!) reges regen elfeledte volna ezt az isteni parancsot.

(Kerem, senki ne olvasson ki palesztin-baratsagot vagy Izrael-ellenesseget a soraimbol. Szerintem a dolgok nem fekete-feherek. Tudom, csak Izrael "hibait" soroltam eddig, de csak azert, mert a peticiot elfogultnak tartom az o javukra. Izrael nem jobb es nem rosszabb Palesztinanal. Es Palesztina nem jobb es nem rosszabb Izraelnel. Egyik sem erti, hogy igy csak kipusztitjak sajat magukat.)

Nem akartam, nem akarok beleszolni, ki milyen peticiot ir ala. Csak azert valaszoltam, mert keresztenykent megszolitva ereztem magam ("nem gondolkodhatna maskepp" - irta a hozzaszolo). Kereszteny, gyakorlo katolikus vagyok - megis, ahogy le is irtam, maskeppen gondolom el a megoldast. Es ha ma mar a keresztenyek nem is merik kimondani, hogy az egyetlen megoldas (nyilvan szerintunk - de hat az ember legyen kovetkezetes, es vallalja fel azt, amiben hisz), ha minden nemzet elfogadja Krisztus Kiralyt, es bekeben egyutt el (tudom, meg azok sem teszik, akik latszolag elfogadjak ot). Utopia? Kerjuk a Mindenhatot, az Idok Urat, hogy ne legyen az. A hozzaszolasokban sokat emlegetett "shalom" Izraelben/Izraelnek is csak akkor lesz valosag, ha o maga is azon munkalkodik, hogy valosagga valjon masoknak is. Mindenkinek.

Burda1

#319 Re:

2012-01-23 17:55:26

#16: -

Bocs, de  most már hozzá kell szólnom. Biztosan olvastad a Bibliát, ha ilyen bátran kinyilatkoztatod a véleményed. Szerintem ne keverjük bele ebbe az egész ügybe a Bibliát, mert amiről itt szó van az politika. Egy kicsit óvatosabban kezeld ezt a kérdést. Ez itt nem hitbeli kérdés. A Biblia ebben a kérdésben, csupán történelmi tanúság, illetve forrás lehet (a maga forráskritikájával), sok más forrás mellett.