Az Oktatói Hálózat petíciója

Quoted post

unortodox

#34 "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó)

2015-11-30 10:48

Csak javasolni lehet mindenkinek az állásváltoztatást. Felejtsük el, hogy hivatástudat meg egyebek. Túrót. Munka ez is, ha feltételeket nem lehet biztosítani, akkor változtatni kell. Ha a rendszeren nem lehet, akkor önmagunkon kell. Sírni pedig felesleges, senkit nem érdekel. A fizetés csak egy paraméter, a felsőoktatásban a feladatok, napi problémák 60-90%-a öngerjesztett folyamaton alapul.  A felsőoktatást mai formájában, ahogy van, úgy kellene ledózerolni és a nulláról felépíteni. Alapvetően az örökké nyavajgó, de sosem lépő emberekkel előrehaladni nem lehet. A felsőoktatás legnagyobb gátja az a csődtömeget képző emberállomány, mely különböző okból ottrekedt oktatóként és sajátos kompromisszumokat kötött, kiegyezve a hibás rendszerrel. Ez a legnagyobb akadály, valójában a többségük nem akarja a rendszert jobbá, átláthatóvá tenni, mert ráépített számos kiskaput, amiből összességében végül mégiscsak egész jól kerül ki.

Az egész főállású, határozatlan idős alkamazást, életpályamodellel és más, életképtelen eszetlenséget el kellene felejteni. Meg a sok kis tanszéket, a haláláig bebetonozódó tanszékvezetőkkel. A gittegylet Kari Tanácsokkal együtt. Na nem különben a szintén gittegylet HÖK-ökkel. Piaci alapok, csak kutatás és csak oktatás. Semmi KK munkák meg projektpénzes munkák. Ezek pont attól viszik az erőt, ami a fő feladat. 10 év után automatikusan legalább 3 év nem oktatási tevékenység elvárása (utána szerződés újra lehetséges). Az adott doktori iskolában végzettek ottragadása helyett automatikusan 3-5 évre kicsapásuk a piacra, a szakmába. Doktori képzésre pedig csak  3-7 év szakmában eltöltött év után legyen lehetséges a felvétel, nem peidg az Msc-ről kijőve, ami csak arra alkamas, hogy szobatudósokat gyártsunk. Nem csoda, hogy utána belőlük egy életképtelen szisztéma épül fel és ezt adják tovább a következő generációknak is.

Válaszok

PE

#36 Re: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó)

2015-11-30 11:43:20

#34: unortodox - "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó) 

 A ledózerolás éppen folyik és rengeteg érték megy kárba. A nulláról indulás követelése azt jelenti, hogy semmilyen értéket nem lát a jelenlegi oktatásban, sem az oktatókban, ami egészen biztosan túlzás. Az érdemi változásokat, a tovább lépést ez a destrukció éppen hogy nehezíti, nem segíti.

A napi problémák igen jelentős része származik az alulfinanszírozottságból. Ennyire alulfinanszírozott oktatást, ahol éppen az alapfunkció nincs megfinanszírozva lehetetlen akármilyen irányban fejleszteni. Szóval nem értünk egyet, gondolom ennek megfelelően nem is írta alá.

 

Antiutópista

#37 Re: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó)

2015-11-30 12:30:22

#34: unortodox - "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó) 

 Meg kell mondjam, ennél pökhendibb és érzéketlenebb, a realitásokat fölényesen figyelmen kívül hagyóbb, hányavetin bunkóbb hozzászólást Lázár "Akinek nincs pénze" ill. Orbán "Nemzeti éhező gyerek nincs" vérlázító emberkáromlásain túl nem nagyon hallottam.

1) "pályaelhagyás" - vagyis: egyik napról a másikra semmisüljön meg az is, ami maradt a felsőoktatásból. Ez azt a gyanúmat igazolja, hogy az "unortodoxia" csak álértelmiségi eufémizmus a kóklerségre.

2) a felsőoktatás atomokból újrarakása - ezt egy szakmai szempontokat figyelembe vevő kormányzatés annak intézményrendszere idején meg lehetne csinálni, ám ma összesen az történne, hogy "jófajta" neofasiszta pártzsoldosokkal, "nemzeti érzelmű testnelőtanítókkal" töltenék fel diszciplináktól függetlenül a tanszékeket, mondván, a "nemzeti egység" eszméi sulykolása fontosabb a tárgyi tudásnál.

3) a felsőoktatás nem képez "csődtömegeket" - a csődtömegeket a gimnáziumok is már az általános iskoláktól kapják, az általános iskolák pedig azt nyögik, hogy az iskolát átnevezni "vitéz Népírtássy-Lőddacivilt Albert"-re van idő és erőforrás, a gyerekek ismeretanyagát, szókincsét bővíteni viszont nincs. A felsőoktatásba jobb híján bekerülő ifjú mocsokabbikos pedig ha azzal áll a prof elé, hogy a témája "A faj fogalma Oswald Spengler műveiben", az valóban csődtömeg, de már a gimnáziumból is így került ki!

4) a főállású egyetemi oktató posztja jó dolog, mert a tudományos kutatás hosszú távú befektetése a társadalomnak, tehát a ködös célzásokat ennek "értelmetlenségére" dobni kell! A főállású tudományos kutató kutasson, a piaci szereplő menjen csődbe, ez a piac természettörvénye. Kétfelé dolgozni egyszerre hatékonyan nem lehet. Arról már nem is szólva, hogy a tudományos ismereteknek semmilyen piaca nincs. A "piac", "szakma" emlegetése a mai orbániai valóság, a munkaerőpiac ismeretének teljes hiányát mutatják. (Három graduális diploma, fényes osztályzatokkal = garantált munkanélküliség, ilyen környezetben fellengzős hülyék és topa gazemberek beszélnek csak "piacról" és "szakmáról".)

5) "a kis tanszékek" halálra ítélése a hülyeség netovábbja: azt jelenti, "írtsuk ki a tudományágak felét" - mert egy ürgének előbb járt a szája, minthogy bármiféle gondolata lenne?

6) a Kari Tanácsot speciel az "undortodoxok" igyekeznek "nemzeti elkötelezettségű" gittegyletekké lefokozni, köszönjük!

7) a HÖK speciel a kormány beépített szerve a diák-érdekvédelem ellen, a tiltakozások ellen, ld. a HÖK a HaHa elleni anno elkövetett hátbatámadásait. Egy kormánypártinak mi baja hát saját ötödik hadoszlopával?

8) milyen piaci alapok? A tudománynak nincs piaca! Menjenek el a kutatók közmunkásnak, vagy mi? (Mondja, ha esetleg egyszer a mai hazai valóságra is figyelne, attól fél, összeomlana a galaxis? Ezt hívják kényszerneurózisnak.)

9) mivel nincs semmilyen piaciság, maga azt akarja, hogy a doktorin végzettek sose jussanak el a nagydoktoriig, lehetetlen lévén bármiféle 3-5 év "a szakmában".

10) mivel pedig a legtöbb szakma elérhetetlen, a "3-7 év" száműzetés a tudomány területéről annyit jelentene, hogy teljesen a nullára visszabutított, egy esszét megírni képtelenné tett emberek jöjjenek egyáltalán vissza megkísérelni a doktori felvételit - vagyis maga ki akarja írtani, betű szerint KIÍRTANI a doktori képzést.

11) az "életképtelen" jelző egyébként a fasizmus szociáldarwinista terminológiájából lehet mindenkinek ismerős, a hazai liberális és neohungarista oldal alkalmazza előszeretettel azokra, akik nem bírnak vállalkozói tőkével, holott a piac e rablólovagjai is csak mutyik, panamák és urambátyám koncessziók, támogatások mentén lettek "istentől rendelten felsőbbrendű" vállalkozók... Úgyhogy ezt az igen rossz hangzású szót lesz szíves senki sem erőltetni!