Az Oktatói Hálózat petíciója

Quoted post


Vendég

#22 Re:

2015-11-29 20:28

#15: -  

 Egy több mint tíz éve a pályán levő, doktori fokozattal rendelkező egyetemi oktatónak nincs 156.000 nettója (hacsak nem lett közben docens, ami ennyi idő alatt nem valószínű, az adjunktusi bér pedig nem éri el ezt a szintet). Nem vitatom, hogy a közoktatás fontos, az ott dolgozó kollégák leterheltek, és annak sincs értelme, hogy egymással marakodjunk, amikor mindenkivel kiszúr a jelenlegi rendszer. DE, mint arra előttem már többen rámutattak, az egyetemi oktatónak nem véletlenül 2-3 nap az óraterhelése. Egyrészt ebben nincs benne az órákra való készülés, tananyagfejlesztés, javítás, adminisztráció, dolgozatok vezetése és bírálata, TDK-ra való felkészítés stb., másrészt a fennmaradó időben kellene szakirodalmat olvasnunk, cikkeket (neadjisten könyvet) írnunk, konferenciákra készülnünk, konferenciákat szerveznünk, köteteket és folyóiratokat szerkesztenünk, és még sorolhatnám. Az egyetemi és tudományos munkával simán ki tudnánk tölteni heti 40 órát, annál sokkal többet is - ha megélnénk a fizetésünkből. A keresetkiegészítés kényszere pedig hátrányosan befolyásolja a minőséget és a befektetett energiát is, és ez nem is fog változni, amíg maradnak a jelenlegi körülmények.

Válaszok

univera

#115 Re: Re:

2015-12-07 11:42:40

#22: - Re:  

 Egy 31 éve egyetemen tanító adjunktusnak két rendes (osztatlan!!) diplomával, kisdoktorival és PhD-val ( nem az előbbi átminősítése, hanem új akció) 152.000 ft a nettója és pénz nem lévén, remény sincs a docensi kinevezésre. Biztosan tudom, mert rólam van szó:):( A kutatás és a PhD idő-idő-ÉS temérdek pénz pénz pénz pénz, amit valahonnan elő kell teremteni, a család nem ehet ebédre doktorit:) Igényes, európai színvonalú oktatás természetesen elvárt, mert a külföldi hallgatók különben nem fizetnek. A magyar hallgatók pedig névtelenül, anonym módon ismerik el a teljesítményünket (hallgatói véleményezés).

A kutatás és a tudományos munka kötelező, a konferenciák szintúgy és persze pénzbe kerülnek. Publikálni, tankönyvet írni is illik, szerintem nem azon kellene vitatkozni, hogy ki dolgozik többet, a középiskolai tanár vagy az egyetemi. Én pl. vasárnap és a szünetben is dolgozom, hogy igényes és naprakész legyek.

Én személy szerint nagyon tisztelem az általános iskolai tanítókat is , az ovis dadusokat is, a középiskolai tanárokat is, szeretném, ha ők sem ellenséget látnának bennünk, hanem tisztelnének minket ugyanúgy.