MONDJ NEMET A NEPTUN ÁLTALÁNOS ISKOLA BEZÁRÁSÁRA!

Quoted post

Nem hagyom!

#19 Balázs Zoltán alpolgármester hozzászólására a 444.hu-n

2015-04-12 15:48

Kedves Balázs Zoltán!

 Az írása látszólag rendben van, csak a tartalma nem mindenhol találkozik az igazsággal. Amennyiben ismerné az iskolát, tudhatná, hogy ott rengeteg hátrányos helyzetű, többek között SNI-s diák tanul. Az SNI-s gyermek létszám szempontjából duplán számít, így a 45%-os kihasználtságról leírtak nem fedik a valóságot, az egy elég csúnya csúsztatás az Ön részéről. Tudja azt, hogy ezeknek a gyermekeknek milyen törést fog okozni ez a döntés?

Vajon miért van tele a László Gyula? Csak nem a Neptun iskolához igen nagy részt sokkal közelebb lévő beiskolázási körzete miatt? Vajon miért a László Gyula a körzetes a Neptuntól 100 méterre lévő területeken is?

Milyen közpénzpazarlásról van szó, amikor az oktatásról beszélünk? Ezt Ön teljesen komolyan gondolta? Én sokkal inkább közpénzpazarlásnak tartom azt, hogy... na, jó, nem akarok az Ön és a képviselők zsebében turkálni.

Mit nyer a XV. kerület? Nyerni fog 300 sérült gyermeket, majd' ugyanennyi családot, pedagógust, műszaki és adminisztratív dolgozót. Egy kínai két tanítási nyelvű iskolával mit nyerünk? Gondolom, most is rengeteg adót fizetnek be a kínai cégek és vállalkozók. Tessék csak számlát kérni az Ázsia Centerben. Na, sikerülni fog? Vagy csak a keleti nyitás sikerét alapozzuk meg ezzel. Én maradnék Európában a XV. kerülettel együtt.

Azt írja lentebb, hogy a pedagógusok nem válnak munkanélkülivé. Ezt Ön is nagyon jól tudja, hogy egész egyszerűen nem igaz. Osztályokat fognak feltölteni, ahol már vannak pedagógusok. A jelenlegi osztályok nem tudnak egy az egyben átmenni a Kontyfa iskolába. A német nemzetiségi osztályokat felrobbantják. Kínaiul kéne tanulniuk? Azt is nagyon jól tudja, hogy az iskola dolgozóit megfenyegették, hogy ne merjenek a nyilvánossághoz fordulni. Vajon miért? Ez is teljesen rendben van?

A választások után nem a kerülettel foglalkoztak, hanem hónapokig egymást marták a képviselők a pozíciók, azaz a pénz és a tiszteletdíjak elosztásával. Mennyiben volt ez inkább "szükséges és ésszerű", mint a választópolgárokkal foglalkozni.

Írtak itt valahol egy országgyűlési képviselőről (Kossuth téren dolgozó). Mi igaz abból, ami nyílt titok ezen a környéken, hogy ennek a bizonyos képviselőnek a személyes nyomására történik mindez? Mi igaz abból, hogy ezt a felújításra szoruló épületet „valaki” fel is fogja újítani? Működhet ő kvázi polgármesterként, önkormányzati képviselőként?

 

Tudom, hogy Önt ez nem érinti, hiszen egy választópolgár sem szavazott önre, „kívülről” érkezett alpolgármesternek. De feltenném a kérdést, hol képviselők önök? Shanghai-ban, Pekingben, vagy Budapest XV. kerületében? Ezt kéne először is eldönteniük.

 

És ez lenne, amire a válasz született:

 

 

Nem kell hétfőig várni, néhány adat: Újpalotán öt iskola van (vegyes besorolásúak, de mindegyikben van általános iskola is), nem egészen 2700 gyermekkel. A kapacitás közel 4200 fő (ez persze puha szám, mivel mindig lehet játszani azzal, hogy mit minősítünk tanteremnek, de a nagyságrend stimmel). Tessék utánagondolni. A László Gyula nagyjából fullon működik, a Hartyán 3/4-del. A Kontyfa már alig 60%-os, de ez és a Hartyán elég jól föl van újítva. A Száraznád kihasználtsága alig 40%, de ez nagyon speciális iskola, többféle funkcióval, ez jóval bonyolultabb képlet. A Neptun kihasználtsága a 45%-ot sem éri el. Azzal, hogy középiskolai oktatást is kapunk a jelenlegi alapfokú kéttannyelvű kínai-magyar iskolába, a kerület biztosan nyer, mégha nem is mi vagyunk a fenntartók. Sajnos a kapacitások a hetvenes évek babyboom-jára vannak kialakítva, pontosan tudja minden kerületi pedagógus, hogy a helyzet fenntarthatatlan, évek óta tenni kell valamit. Az előző ciklusban Rákospalotán zártunk be ill. szerveztünk át egy iskolát, ma is vállalható döntés volt. 
A közpénz pazarlása bűn, legalábbis az én személyes felfogásom szerint, de elismerem, hogy az érzelmekkel nehéz vitatkozni. Az önkormányzat nem fenntartó, de működtető, a fenntartói konzultációkat nem tudja pótolni. Soha egy pillanatig nem titkoltam, hogy az iskolarendszer centralizációjával nem értek egyet, bár éppen az ilyen fájdalmas döntések meghozatalánál jól látszik, hogy a helyi érdekek és érzelmek igenis foglyul tudják ejteni a helyi politikát és politikusokat, ezért is maradtak el korábban a szükséges és ésszerű döntések. A kommentek nagy része sem több, mint epeömlés, gyalázkodás, ezekre nem, az érvekre szívesen válaszolok.

Válaszok

Monika

#23 Re: Balázs Zoltán alpolgármester hozzászólására a 444.hu-n

2015-04-12 16:31:44

#19: Nem hagyom! - Balázs Zoltán alpolgármester hozzászólására a 444.hu-n 

 A közpénz pazarlása bűn, legalábbis az én személyes felfogásom szerint, - Ön írta.

Pont az erre adott közpénz a bűn? És a többi közpénzzel mi van? az nem bűn?