Közalkalmazotti bértábla

Quoted post

sulititkár

#222 Lehetünk optimisták?

2014-07-19 20:41

Tényleg elkeserítő, méltatlan és megalázó ami ebben az országban történik. Minden hozzászólónak igaza van! (Annak is, aki szóvá tette, hogy nem csak az iskolatitkárokról van szó, mások is dolgoznak még az iskolákban, óvodákban. Meg a kereskedelemben is, akik hétvégén is dolgoznak, szintén kevés pénzért. De tényleg egyre több a teher az iskolatitkárok vállán (is). Napi 12 óra is kellene ahhoz, hogy úgy ahogy elvégezzük a feladatokat, amit elvárnak tőlünk. De szót kellene emelni azon köztisztviselőkért is, akik nekünk és másoknak számfejtik a bérünket, akik egyre több és több munkával sem képesek hónapról hónapra elvégezni azt a rengetek feladatot (szintén éhbérért), amit tőlük is elvárnak. Tavaly nyáron megjelent egy táblázat (aztán gyorsan el is tüntették), amely a pedagógusok mellett az A,B,C,D és E besorolású dolgozók béremelés tervezetét mutatta. Ez sajnos csak terv maradt!!! 34. éve dolgozom (ebből több, mint 30 évet) közszférában, 23 éve iskolatitkárként. A jelenlegi bértábla D12-es kategóriája szerint 105.700,- Ft!!! a bruttó fizetésem. 12.300 Ft-tal kellett felemelni a bérminimumra. ??? Ideje lenne elgondolkozni a törvényhozóknak, hogy ez valahogy nem mehet így tovább. Mellesleg a 23 év alatt nem volt még olyan, hogy a technikai dolgozók bérét nem rendezik a pedagógusokéval. Meddig lehet elvárni tőlünk az egyre több munkát, egyre kevesebb juttatásért? Azt szeretném még itt megkérdezni, hogy a 30 éves jubileumi jutalom miért nem jár annak, aki 29 év után egyházi iskolában folytatja a munkáját? Ha még nem törölték el ezt a juttatást, akkor miért van megkülönböztetés. Az egyházi iskolában miért nem lehet megigényelni a "nagy kalapból", hogy az ott dolgozók se sérüljenek. Az egyház iskolák alakulása idején arról volt szó, hogy az ott dolgozókat is ugyanazon juttatások illetik meg, mint más iskolában dolgozókat, nem érheti őket hátrány. Tudomásom szerint ahol tölti a dolgozó a 30. év munkaviszonyát, ott kellene megkapnia. Ha valaki tud ezzel kapcsolatban információt, szívesen olvasnék róla. Köszönöm, hogy létrehozták ezt a fórumot és azt is, hogy elolvasták a kicsit hosszúra nyúlt hozzászólásomat. Reméljük, eljut a törvényhozókhoz is! Üdvözlettel? egy sulititkár

Válaszok

egy gazdaságis

#264 Re: Lehetünk optimisták?

2014-07-27 07:39:43

#222: sulititkár - Lehetünk optimisták?

Kedves "Sulititkár"!

A jubileumi jutalom és egyéb Kjt. jogosultságok - úgy mint szabadság mértékének megállapítása, jogviszony megszüntetés szabályai, előmeneteli rendszer, cafetéria - tekintetében az egyházi fenntartású intézmények esetében az új munkaszerződés és az intézmény Kollektív Szerződése az irányadók. A jogviszonyunkra a Kjt. 25/A. § (5) bekezése az irányadó: " Az átvevő munkáltatóval létesített munkaviszonyra a Munka Törvénykönyve, közszolgálati jogviszony esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a közalkalmazottnak az átadó munkáltatónál közalkalmazotti jogviszonyként elismert idejét úgy kell tekinteni, mintha azt az átvevő munkáltatónál töltötte volna el." Sajnálatos, ha a Ti esetetekben nem tért ki az átadó és átvevő fenntartó ezekre a kérdésekre és nem alkalmazza a jogszabályt.

Persze a helyzetünk igen speciális. Jelen esetben a Mt. szabályai az irányadók, azzal a kiegészítéssel, hogy a Kjt. szerinti kevezőbb feltételeket kínáló esetekben azt kell alkalmazni. No, ez egy tipikus  "nesze semmi, fogd meg jól!" Hiszen akkor az egyházi fenntartású intézményekben nem a Kjt. bértábla szerinti illetményt kötelező a tehcnikai dolgozók részére juttatni, no de ki az a fenntartó, aki felvállalja, hogy magasabb illetményt juttat?

Remélem, sikerül tisztázni a jubileumi jutalommal kapcsolatos kérdést a fenntartóddal!