Tiltakozás a kormány tankönyvlistája ellen

Quoted post

40 évvel a hátam mögött

#125

2014-04-21 15:48

Miért félnek az apáczais könyvektől!!!???? Igenis nagyon jól használhatóak, színes, érdekes, gyerekközpontúak, rengeteg változatos feladatokkal. Tanítványaim is imádják! Soha nem tanítanék más könyvből. A petíciót pedig az örökösen hőbörgő és elégedetlen kollégáim írják.Tegyék, de nem értek velük egyet.

Válaszok

35 évvel a hátam mögött
Vendég

#126 Re:40 évvel a hátam mögött

2014-04-21 16:35:50

#125: 40 évvel a hátam mögött -

Tisztelt (40 éve tanító) Pedagógus!

 

Ha a világon nem lettek volna Ön által "hőbörgő"-nek nevezett emberek - tehát olyanok, akik elégedetlenek voltak azzal, ami körülöttük nem jól ment, szerettek volna változtatni rajta, és volt is hozzá elég bátorságuk, hogy szót emeljenek -, valószínűleg még mindig a fán ülnénk...

Nem értem, de az nem baj!!!!

#128 Re:

2014-04-21 17:30:04

#125: 40 évvel a hátam mögött -

Tisztelt Kolléga!

Ha olyan elégedett az Ön által használt tankönyvekkel, akkor nem feltétlenül kell egy olyan petícióhoz csatlakozni, amivel nem ért egyet. Sem aláírás szinten, sem kritikai szinten. Eddig még nem olvastam olyan hozzászólást amely kimondottan az Apáczai könyveket kritizálta volna. Itt azok szólalnak fel, akik meggyőződésük szerint a Mozaik kiadó könyveinek minőségét tapasztalták tanításuk során. Nem értem a jelenlétét ezen az oldalon.

Ez a petíció nem az Apáczai Kiadóról szól, hanem elsősorban a választás szabadságáról.

... makkal álmodik

#129 Re:

2014-04-21 17:59:58

#125: 40 évvel a hátam mögött -

Az Apáczais könyvek önmagukban nézve nem rosszak, csak éppen a Mozaikos könyvekkel összevetve maradnak alul. Nem véletlenül választja annyi osztály a Mozaikos könyveket. Ha már szűkítik a listát, nem a legnépszerűbbeket kellene kivenni belőle, mert szigorúan az oktatás szempontjából nézve ez nem logikus. Egy csomó tanmenet, tartós könyv, tanári tapasztalat és segédanyag mehet a kukába emiatt.

Bár kétségtelen, hogy egy jó tanár bármilyen könyvből tud jól tanítani, ha nem akarjuk, hogy a leszakadó térségek még jobban leszakadjanak, olyan könyveket kell a gyerekek és a tanárok kezébe adni, amikből nemcsak egy kiváló tanár tud inspirálóan tanítani, de a könyv önmagában inspirálja a gyerekeket, és a használható segédletekkel és felépítéssel a kevésbé elkötelezett tanárok is kiválóan taníthatnak belőle. Ez sajnos nem igaz az Apáczais könyvekre, de tökéletesen ráillik a Mozaikos könyvekre, amit állami szinten is nagyon jól tudnak, hiszen egészen az utolsó hetekig a Mozaikos könyvek is benne voltak a választható tankönyvek listájában, és valószínűleg ezért nem volt különösebb visszhangja fél éve annak, amikor az elérhető tankönyvek számának csökkentése mellett döntöttek.

akimaki

#134 Re:

2014-04-22 10:01:22

#125: 40 évvel a hátam mögött -

Tisztelt 40 éve tanító Pedagógus!
Remélem nem bántom meg azzal, ha én inkább Vekerdy Tamás véleményét osztom, aki az Országos Köznevelési Tanács 2007 május 10-én tartott ülésén az alábbiakat mondta jegyzőkönyvbe (kiemelés tőlem):
"Minden általam ismert felmérés szerint az Apáczai Kiadó könyvei a legrosszabbak az egész kínálatban. Ugyanakkor az Apáczai Kiadó a leggazdagabb, milliárdos kiadó – pontosan tudjuk –, amelyik hatalmas összegeket – maga is elmondja: egy évben 400 milliót – költ arra, hogy megvegye magának az iskolákat és az igazgatókat. Hiába tiltakoznak a pedagógusok az Apáczai-könyv megrendelése ellen, az igazgatók az Apáczai-könyvet rendeltetik meg, amiről pedig, hangsúlyozom, minden vizsgálat kimutatta, hogy tökéletesen alkalmatlan arra a feladatra a kezdő szakaszban, amire használják."
forrás: http://www.nefmi.gov.hu/letolt/oknt/doc/oknt_070510.pdf

És most ez lesz a kötelező!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Vendég

#153 Re:

2014-04-27 15:59:19

#125: 40 évvel a hátam mögött -

Apáczai Kiadó első osztályos olvasás munkafüzet borítóján a megjelölés: Munkáltató munkafüzet

Csak én húznám át pirossal már egy általános iskolás fogalmazásában ezt a marhaságot?

És ez még a legkevesebb....