Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

monokultúra

#3682 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 11:32

#3631: egy biológus - Re: Re: Re: Re:

Ref. 3,4.: Látom a monokultúra is felmerül. Tekinthetjük az akácot monokulturás alanynak, hasznossága miatt. Minden monokultúra csökkenti (szinte kizárja) a biodiverzitást:

- szőlőültevények

- gyümölcsfa ültetvények

- egynyáriak (többszáz hektáros kukorica, burgonya, ( Uram bocsá' kalászosok)

Mindezek  az agrárium témakörébe tartoznak és fenntartásuk vegyszerek (nemcsak peszticidek,  fungicidek, de pesticidek is) használatával lehetséges - agroökológiáról alig lehet beszélni.

- Agro-forestry?

Nekem van egy karbantartott akácosom, egyetlen  gyökérhajtás sem látható rajta, vagy pláne elszökve. Vannak az akácnak klónjai, nemesített genotípusai.

Az én szememben hasznos, monokulturára érdemes faj. Egyéb hasznáról más sokat írtak.

Válaszok

Kispont

#3684 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 12:27:29

#3682: monokultúra - Re: Re: Re: Re: Re:

Bocsánat, hogy belekotyogok, laikusként kérdések merülnek fel bennem. Van egy akácosom, amiatt is. Bocsánat, ha nem a szakmájuk terminus technikusait használom!
1. az akác esetében is - hasonlóan más monokultúrákhoz - a szokásos vetésforgó alkalmazandó, csak hosszabb ciklusokkal?
2. egy korábbi kommentben egy nyugalmazott erdőgazdasági vezető az akác kiírthatatlanságáról beszélt. Ha a vetésforgó indokolt, akkor ez azt jelenti, hogy az akác helyén csak szántóval lehet biztosítani, hogy ne sarjadjon újra?
3. Ha nem indokolt a vetésforgó, akkor hogyan lehet/kell az akácosok termőképességét több generáción át fenntartani?
Köszönöm!

bpetya75

#3703 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 17:14:34

#3682: monokultúra - Re: Re: Re: Re: Re:

"Nekem van egy karbantartott akácosom, egyetlen  gyökérhajtás sem látható rajta, vagy pláne elszökve."

Itt nem egy kis földdarabról van szó, hanem több, mint négyszázezer hektárról. Amiból majd százötvenezer hektár az a terület, ahol őshonos állományok helyét foglalta el.

A monokultúra sehol nem jó. Se a mező-, se az erdőgazdálkodásban. Az USA kiváló példa erre.

egy biológus

#3707 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 18:01:51

#3682: monokultúra - Re: Re: Re: Re: Re:

Senki nem is vitatta az akác hasznosságát, csak szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a kép nem ilyen egyoldalú, és nagyon sok problémát is okoz.

A monokultúrák kapcsán:

Igen, a monokultúrák szinte mindig kizárják a biodiverzitást, és csak vegyszerekkel és nagyon intenzív gazdálkodással tarthatóak fent. Ez a fő probléma velük, hosszú távon az ökológiai rendszerek és ezzel együtt az emberi társadalom összeomlásához járulnak hozzá. Nyilván nem egyedüli tényezőként, de nagyon nagy szerepük van benne.

Viszon ma már rengeteg olyan módszer létezik, amivel ki lehet ezeket váltani. Permakultúrás gazdálkodással, erdőkertekkel és még kismillió más módon az Ön által említett növényeket is lehet termeszteni, és ha hozzáértéssel végzik, nem is lesz kisebb a hozam, mint a hagyományos gazdálkodásban (sőt!).