Az akác legyen hungarikum!

Quoted post


Vendég

#3454

2014-02-21 11:51

1. Az akáccal az a probléma, hogy özönnövény, nem pedig az, hogy idegenhonos. Ez nagyon fontos különbség, és ezért nem hasonlítható a krumplihoz vagy a kukoricához, amik nem okoznak semmi kárt (a kukorica az ember nélkül nem is tud szaporodni). Jelenleg a még meglévő természetes növénytakarónk egyhatoda akáccal fertőzött és ez évről évre nő (http://www.novenyzetiterkep.hu/magyar/hirek/node/875 ). Ha így megy tovább az én dédunokáim már csak akácost fognak látni, külföldre kell menniük, ha tölgy vagy bükkerdőben szeretnének kirándulni.

2. Az akácnak rengeteg jó tulajdonsága van, ezt senki nem vitatja. Épp ezért a természetvédők sem akarják kiirtani. Viszont nem szabad engedni, hogy korlátlanul terjedjen mindenhol, mert egyelőre még nem csak akácerdő létezik az országban. A tervezet ezt segítené.

3. Az EU sem akarja kiirtani az akácot. Ez valamelyik marha EP-képviselőnk agyszüleménye, amit a média persze rögtön felkapott, és köszönőviszonyban sincs a valósággal. Itt a rendelettervezet magyarul, meg lehet nézni, ha valaki nem hiszi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52008DC0789:HU:NOT

Válaszok

bpetya75

#3460 Re:

2014-02-21 12:20:14

#3454: -

Rendes tőled, hogy belinkelted, de ugye nem gondolod komolyan, hogy olvasgatni fogják a rendelettervezetet? Megmondták a tévében, meg megírta az újság, sőt a rádióban is mondták, hogy meg kell védeni az akácot. Ennyi elég, most majd jól megvédik. Az sem számít, hogy senki nem akarja kiirtani, akkor is megmutatják a mocsok EU-nak, hol lakik a magyarok istene! Két oldallal ezelőtt elolvashatod egy hozzászóló épületes véleményét arról, hogy a petíció ellenzőivel mit is kéne csinálni.

A másik linkeden lévő cikk pedig egyoldalú, mivel nem írják le benne, hogy milyen finom és egészséges az akácméz, meg hogy a fája vizesen is jól ég, és még bútort is lehet belőle csinálni. Így aztán nem is hiteles a cikk.

Követem egy ideje az itteni eseményeket, ez az általános hozzáállás. Tisztelet a nagyon ritka kivételnek.


Vendég

#3464 Re:

2014-02-21 13:09:09

#3454: -

Már a méhek se tudnak ember nélkül szaporodni sajnos. Lehet özönnövény, de a mai erdőgazdálkodás sem hasonlítható a klasszikushoz: csak a ciklusa 30-40 év és nem egy év mint a gabonanövények esetében. Gépek ültetik- gépek vágják, van talajelőkészítése stb, csak a ciklusidő hosszabb.

De ki sütötte az akácra az "özönnövény" bélyeget? Nem jobban mint egy esetleg őshonos faj (pl hárs-mert méhész (is) vagyok).  Hogy szaporodik az akác annak a nyári hőség (40fokos) az oka, egyszerűen jobban bírja a megváltozott klímát! Az őshonost meg már trükkökkel lehet csak elültetni, hogy megeredjen. Ja és még a klímaváltozás elején tartunk. Elég egy rossz lépés és itt is úgy járunk mint az oroszok az Aral tóval!

Van egy kertem is,  tudom miről beszélek és emlékezem a gyerekkoromra a '60-as évekre, mikor minden teljesen más volt nyáron, (volt minden reggel harmat-hol van? Volt cca 2 hetente eső (nyáron is!)-hol van?, Kiléptem a napra egy gatyában és nem égetett azonnal (az UV)-hol van? és még sorolhatnám.)- ja és akkor is volt akác, és semmi ilyen bolondságok-szabályozások nem "védték" Fel se merült hogy rossz, most meg egy okos csak hogy igazolja székét kitalálja a spanyol viaszt