Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #3454

2014-02-21 11:51

1. Az akáccal az a probléma, hogy özönnövény, nem pedig az, hogy idegenhonos. Ez nagyon fontos különbség, és ezért nem hasonlítható a krumplihoz vagy a kukoricához, amik nem okoznak semmi kárt (a kukorica az ember nélkül nem is tud szaporodni). Jelenleg a még meglévő természetes növénytakarónk egyhatoda akáccal fertőzött és ez évről évre nő (http://www.novenyzetiterkep.hu/magyar/hirek/node/875 ). Ha így megy tovább az én dédunokáim már csak akácost fognak látni, külföldre kell menniük, ha tölgy vagy bükkerdőben szeretnének kirándulni.

2. Az akácnak rengeteg jó tulajdonsága van, ezt senki nem vitatja. Épp ezért a természetvédők sem akarják kiirtani. Viszont nem szabad engedni, hogy korlátlanul terjedjen mindenhol, mert egyelőre még nem csak akácerdő létezik az országban. A tervezet ezt segítené.

3. Az EU sem akarja kiirtani az akácot. Ez valamelyik marha EP-képviselőnk agyszüleménye, amit a média persze rögtön felkapott, és köszönőviszonyban sincs a valósággal. Itt a rendelettervezet magyarul, meg lehet nézni, ha valaki nem hiszi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52008DC0789:HU:NOT