Származás nélküli lovakkal is lehessen lovagoltatni

Quoted post


Vendég

#3 Petició - kiegészités

2013-11-12 11:55

Véleményem szerint az is elfogadható lenne, hogy kivezetni időben a jelenlegi rendszert, nem azonnali hatállyal bevezetni az ismeretlen származású lovak regisztrációjának tilalmát, hanem adott határidővel nem a lovakat zárni ki, hanem a korábban nem regisztrált lovakat nem egedni regisztrálni. Jelenleg állatvédőként megkérdőjelezhető ez az intézkedés, hiszen azoknak az állatoknak amelyek ki lesznek zárva az oktatásból nagy százalékban nincs esélye hobbilóként tovább élni, ekkora kereslet ugyanis nincs, a fenntartása mivel nem gazdaságos, igy "kényszer"vágás (jelen esetben nem az állat sérülése miatt hanem egy rugalmatlan, rosszul időzitett rendelet miatt) értékesitésre fognak kerülni, egészséges, képzett lovak, melyek értéke a gazdaságban nem fog racionalizálódni, az értékét nem fogja visszahozni sem a tulajdonos sem az állam számára.
A javaslat (bár a petició teljes tartalmának elfogadása lenne a legmegfelelőbb, ugyanakkor tenyésztési szempontokat figyelembe véve ez is elfogadható opció) hogy pl. a 2015 június előtt regisztrált 0-ás származású állatoknak meg lehessen újitani az alkalmassági vizsgájukat és továbbra is használhatóak legyenek a lovasoktatásban, azonban ezután ne lehessen újabb állatokat regisztrálni. Igy a jelenleg 3 éves lovak melyeket ilyen célra tréningeznek még lehetséges legyen 5 éves korukban regisztrálni, de már zugcsikót erre a célra ne legyen érdemes "létrehozni".

Válaszok


Vendég

#40 Re: Petició - kiegészités

2013-11-13 09:42:16

#3: - Petició - kiegészités

Ezt a kiegészítést hiányoltam én is eddig. köszönöm, hogy ide leírták. Szerintem így teljes a petíció. Vezessék ki a jelenlegi rossz rendszert, hogy ne legyen ezután értelme a zugcsikók tenyésztésének, de meglévő, jól használható állatok életét se vegyük el értelmetlenül, egy rosszul megfoglamazott rendelet miatt.


Vendég

#68 Re: Petició - kiegészités

2013-11-13 23:41:41

#3: - Petició - kiegészités

Vettem egy kancát, ami 5 hónappal későb megelett. A vemhességről az eladó sem tudott, de ha tudunk róla, nem vesszük meg a kancát, mert nem akartunk szaporítással foglalkozni. A csikó "kézen" lett felnevelve, nem ménesben, fél évesen türelmesen végigállta a "körmölést", három évesen villámgyorsan tanult, a tervezettnél sokkal hamarabb lehetett ráülni, annyira jól dolgozott futószáron, sem a felhasalás, sem a felülés ténye nem zavarta, egyszer nem bakolt, nem rohant el. Rendkívül jó szándékú, okos lovacska, 4 évesen, amikor szépen kifejlődött kiheréltettem, jelenleg 5,5 éves és gyerekek lovagolnak rajta. Amikor megszületett utáltam, mert minek nekem egy zugcsikó, de most imádom, kiváló munkaló lovasturizmusban, jól tolerálja a rengeteg különféle lovas, és magát lovasnak tartó személy hülyeségeit. Egy másik lovamat ugyan szép származási lappal vettem, de gyanús volt a papír eredetisége. Amikor a csikót süttetük, a lótenyésztési felügyelővel megnézettük ezt a lovat is, sajnos jól sejtettük, hamis volt a papír, az illetékes átsütötte, kapott új, 0-ás papírt. A lóval mindent meg lehet csinálni, amit csak kérünk tőle. Egy aránytalan, rövid lábú, hordó testű ló, 60-70 cm-n ugranak, és gyönyörű dijlovas programokat lovagolnak vele a gyerekek, anatómiailag egyikre sem alkalmas. Ha kell kocsit húz, ha kell tojásokon osonó poniló picigyerekekkel, ha kell igazi 'csatamén' a lovasbemutatóban. Mindig tudja ki ül rajta és mi a dolga. Őket sajnos a dolgok jelen állása szerint, kidobhatom a kukába, a hozzá nem értő felsőbb hatalom szerint alkalmatlanok arra a munkára, amit megbízhatóan csinálnak évek óta.Viszont volt fantasztikusan jó felmenőket felsoroló, törzsállományú magyar sportlovam is, nagy vaszteséggel adtam el, mert nem lehetett vele bírni, ott tolt ki a lovasával, ahol csak tudott, a kedvenc hobbija a fejelés volt (hihetetlen mértékben hátra tudta hajtani a nyakát), szerette a lovas lábát meghúzni a karámfál, bakolás, rohanás, ... minden volt a repertoárjában, a boxba nem lehetett hozzá bemenni, mert azonnal harapot. Hiába a szép papír, a jó származás, semmit érő, idegbeteg dög volt, igazi szemétláda, ja és persze a származási lapján nem volt feltüntetve a jelleme. Egyet értek én is abban, hogy fel kell számolni a "zugtenyésztést", de sajnos jelenleg a lótenyésztésben egyetlen szempont van, a papíron szereplő nevek. Tenyésztik a kezelhetetlen, idegbeteg lovakat, mert jók a felmenőik, tenyésztik az örökletes lábproblémájú sportlovakat, mert a nagyapja ilyen-olyan bajnok volt. Ez sem tenyésztés! Semmivel nem jobb, mint a zugfedezés!


Vendég

#283 Re: Petició - kiegészités

2014-06-11 08:16:37

#3: - Petició - kiegészités

Jó ötlet!Azért ki lehetne tolni 2019-ig,akkor a most (idén) született csikóknak is lenne esélyük,hogy öt éves korukig regisztráltan munkába állhassanak.