Veszélyben a művészvagyon

Quoted post


Vendég

#323 320-hoz

2011-04-29 17:50

az említett "művész-vagyon nem volt magántulajdon. Az államé volt és mai az államé! Vagyis senki nem vesz el senkitől. Maximum az elbirtoklást lehet érvként felhozni! Tehát óriási révedés egyesület tulajdonáról beszélni! (telekkönyvi bejegyzés, tulajdoni lap a meghatározó) Az egyesületnek maximunm hasznosítási, üzemeltetési joga van, melyet valamikori szerződésnek kellett alátámasztani! Ezért ne féltse a gyerekeit! Az alma nem körte!

Válaszok

J.E.I.
Vendég

#326 Re: 320-hoz

2011-04-30 12:04:56

#323: - 320-hoz 

Tisztelt Hölgyem (vagy Uram)!

Ketegórikus hangvételét nagyra értékelem, gondolom belőle, közel áll az aktuális adminisztrációhoz. Hogy "senki nem vesz el senkitől", ezt én nem merném az Ön helyében sem ilyen határozottan kijelenteni. Ugyanis egy dolgot - ezzel a szóban forgó eszközzel - mindenképpen elvesz az állam a közel hétezer pofesszionális művésztől: a lehetőséget. Ügyes húzás a szűkített klientúra érdekében!

Egyébként: hogy mitöl kell vagy nem kell féltenem pl. nekem a gyermekeimet, azt szívesen kifejteném, de én belátással élek, és tudom, ez nem az a fórum, ahol helye van. Az meg hamarosan kiderül, mit kezd majd az Állam mostantól ezzel a lehetőséggel.


Vendég

#327 Re: 320-hoz

2011-04-30 22:50:05

#323: - 320-hoz

Azért nem árt pontosítani.

A Művészeti Alapban lévő állami tulajdon kiegészíült a művészk után eladott munkákból befolyt összegből vásárolt vagyonnnal (pl. műteremlakások). Amikor az Alap megszűnt, 1992-ban létrejött a MAOE mint egyesület és a MAK mint alapítvány. Ezzel eddig nem is lett volna gond, de 1995-ben közalapítvány lett a MAK. A közalapítványnál az éppen aktuális vonatkozó miniszter (nem voltam precíz, de nem keresem ki a vonatkozó pontos megnevezést) az Alapító. Közalapítványt az Alapító megszüntetheti, ha helyette hatékonyabb megoldást tud a működésre. Ez le van írva a vonatkozó törvényben (ezt sem keresem ki újból, csak vissza kell olvasni...).

Vagyis

A MAK-ban lévő magántulajdon (ez így nagyon necces megfogalmazás) 1995-ben lett államosítva és elvéve(?) ezzel nem árt tisztában lenni ha valaki a művészek vagyonának elvételéről beszél. Az, hogy ez most történt meg csak annak köszönhető, hogy ennek a kormánynak volt elég vér a pucájában, hogy ezt meg is lépje. Én inkább ot látom a bajok okát, hogy nem mondja meg mit akar kezdeni ezzel a vagyonnal, és így lehetőséget ad találgatásokra, illetve kategorikus elitélsére. Ebböl akár még nagy bukás is leht....

De azért van itt még egy érdekes vonulata a dolognak amiről nem sokat beszélnek (főleg nem az elnök úr). Nevezetesen, hogy a kormány többek között azért lépte meg ezt a dolgot, mert sok helyen a vagyonnal való gazdálkodás nem volt éppen korrekt és átlátható. És ezt nem ártana a MAOE-nál sem tisztába tenni...