Veszélyben a művészvagyon
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Ez a(z) Veszélyben a művészvagyon petíció automatikusan generált fórumtémája
J.E.I. Vendég |
#326 Re: 320-hoz2011-04-30 12:04Tisztelt Hölgyem (vagy Uram)! Ketegórikus hangvételét nagyra értékelem, gondolom belőle, közel áll az aktuális adminisztrációhoz. Hogy "senki nem vesz el senkitől", ezt én nem merném az Ön helyében sem ilyen határozottan kijelenteni. Ugyanis egy dolgot - ezzel a szóban forgó eszközzel - mindenképpen elvesz az állam a közel hétezer pofesszionális művésztől: a lehetőséget. Ügyes húzás a szűkített klientúra érdekében! Egyébként: hogy mitöl kell vagy nem kell féltenem pl. nekem a gyermekeimet, azt szívesen kifejteném, de én belátással élek, és tudom, ez nem az a fórum, ahol helye van. Az meg hamarosan kiderül, mit kezd majd az Állam mostantól ezzel a lehetőséggel. |
Vendég |
#327 Re: 320-hoz2011-04-30 22:50Azért nem árt pontosítani. A Művészeti Alapban lévő állami tulajdon kiegészíült a művészk után eladott munkákból befolyt összegből vásárolt vagyonnnal (pl. műteremlakások). Amikor az Alap megszűnt, 1992-ban létrejött a MAOE mint egyesület és a MAK mint alapítvány. Ezzel eddig nem is lett volna gond, de 1995-ben közalapítvány lett a MAK. A közalapítványnál az éppen aktuális vonatkozó miniszter (nem voltam precíz, de nem keresem ki a vonatkozó pontos megnevezést) az Alapító. Közalapítványt az Alapító megszüntetheti, ha helyette hatékonyabb megoldást tud a működésre. Ez le van írva a vonatkozó törvényben (ezt sem keresem ki újból, csak vissza kell olvasni...). Vagyis A MAK-ban lévő magántulajdon (ez így nagyon necces megfogalmazás) 1995-ben lett államosítva és elvéve(?) ezzel nem árt tisztában lenni ha valaki a művészek vagyonának elvételéről beszél. Az, hogy ez most történt meg csak annak köszönhető, hogy ennek a kormánynak volt elég vér a pucájában, hogy ezt meg is lépje. Én inkább ot látom a bajok okát, hogy nem mondja meg mit akar kezdeni ezzel a vagyonnal, és így lehetőséget ad találgatásokra, illetve kategorikus elitélsére. Ebböl akár még nagy bukás is leht.... De azért van itt még egy érdekes vonulata a dolognak amiről nem sokat beszélnek (főleg nem az elnök úr). Nevezetesen, hogy a kormány többek között azért lépte meg ezt a dolgot, mert sok helyen a vagyonnal való gazdálkodás nem volt éppen korrekt és átlátható. És ezt nem ártana a MAOE-nál sem tisztába tenni... |
Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)
2011-05-01 11:31- Date of removal: 2011-05-01
- Eltávolítás oka:
megvezetett Vendég |
#329 Re: T. Elnökség!2011-05-01 11:55
Egyetértve az üggyel kapcsolatos megállapításaitokkal s a kérdéseitekkel, remélem nem megkésve csatlakoznék Hozzátok. |
Vendég |
#330 Mindenkinek üzenet Somlai Artúrtól 1945-bő2011-05-01 12:21#329: megvezetett - Re: T. Elnökség! Somlay Artúr üzenete a magyar művészekhez a Színház című lapban 1945 karácsonyán. Üzenem Nektek: megszületett Jézus. Üzenem Nektek, ha nem tudnátok: megszületett a demokrácia. Ezért hát az alja maradjon alul, és a föle maradjon fölül. Nagy tévedés azt hinni, hogy a demokrácia annyit jelent, hogy minden fordítva legyen.
Üzenem Nektek, hogy vigyázzatok! A tehetségtelenség hatalomvágya mindig ugrásra kész, lesi az ürügyet és a jelszót, melynek védelme alatt felfüggesztheti a tehetségek kiválasztó versengését, és magát ültetheti a tehetség helyébe.
Üzenem Nektek: ne engedjétek magatok között beszennyezni a demokrácia tiszta köntösét, eszményét, értelmét. Legyetek résen, legyetek értelmesek és tiszták. A múltban azt láttam, hogy a nagy átalakulás megindította a középszerűség rohamát a vezető pozíciók ellen. Vigyázzatok, hogy ez most meg ne történhessék berkeitekben.
Üzenem Nektek: ha azt akarjátok, hogy a művészet művészet maradjon, használjátok egyedüli értékmérőnek a tehetséget.
Üzenem a színészeknek, hogy inkább játsszanak, semmint igazgassanak. Mert játszani és igazgatni más. Mindegyik egész embert kíván. Így pedig az egész ember kétfelé hull, és két fél nem egy egész.
Üzenem nekik: legyenek bármely párton is, legyenek színészek vagy színészigazgatók, hogy a propaganda sohasem lehet művészet. A művészet pedig – marad, mi volt – a legjobb propaganda. |
Vendég |
#331 Somlay Artúr üzenete2011-05-01 13:48ma is aktuális és még aktuális lesz sokáig. Az alkotás szabadságát sokan nagyon félreértetten értelmezik, ezért ma a szabadság helyett szabadosság van. Az alanyi jog azt jelenti, hogy bárki nyúlhat bármilyen eszközhöz az önmegvalósítás céljából. Azonban ez nem jelenti azonnal az értékteremtést! Kénytelen vagyok szembe helyezkedni azon véleményekkel, akik az alkotás szabadsága ürügyén hivatkoznak az alanyi jogra! Rgy korrekt szervezeti rendben a tehetségesek megtalálhatják a helyüket, viszont a kóklerek, szélhámosok távol tarthatók! Mert van belőlük nem kevés! |
Vendég |
#332 Re: Somlay Artúr üzenete2011-05-01 15:40Kedves kollégák Felhívom figyelmeteket, hogy a belsőépítészek a MAOE vezetésének tudomásával néhány napja elindítottak egy másik fórumot. Ugyanis, április 30-val lezárult egy korszak a MAOE számára (is!). Tehát jelenleg két út közül választhatunk: 1) Saját kardunkba dőlünk és elvégezzük önmagunkon a mások által ránk kiosztott harakirit vagy.... 2) Mostantól más szemüvegen át kezdjük szemlélni a dolgot és a történteket egy ajándékba kapott lehetőségként fogjuk fel, mellyel élve átalkulhat és megújjulhat és ne adj isten még idővel akár jobbá, hatékonyabbá is válhat az érdekvédelmet tekintve a jelenlegi MAOE. Az említett oldalon máris vannak konkrét erre vonatkozó javaslatok, felvetések, ötletek a hogyan továbbról...stb,. Kérlek benneteket, hogy javasoljatok, vessetek fel minél több konkrétumot és ugyanakkor kezdjük meg az építő jellegű, kritikus és érdemi vitát közös dolgainkat illetően. (Ezt a vita oldalt pedig terjesszétek a kollégák között.) Aztán pedig ha letisztult a vita, akkor cselekedjünk a kialakultak szellemében. Az új alapok és struktúra letétele után pedig végre visszavonulhatnánk műtermeinkbe dolgozni. ITT LEHET BELÉPNI http://forum.belsoepitesz-alkotok.hu/?q=contact Keresse akár a webmestert |
Egy a sok közül Vendég |
#333 Re: Utolsó utáni pillanat...2011-05-01 17:19#51: - Utolsó utáni pillanat... Teljes mértékben egyetértek, ezt kellene valahogyan megszervezni, bátran, józanul, higgadtan, hőzöngés nélkül (annak ellenére, hogy milyen felháborító az ami most történik (nemcsak velünk, művészekkel...)! Olyan hidegfejű számítással kellene fellépnünk érdekeink védelmében, ahogyan azt most eltapossák! Sajnos mi nem tartunk még ott, hogy egységesen, tudatosan összeszervezve magunkat erre képesek lennénk, de ha lenne egy " profi" csapat akik ezt vállalják, sokan szívesen csatlakoznának! |
Forgács Jenő Vendég |
#334 Nyílt levél Bauer Elnök úrnak2011-05-02 08:41Elnök úr! |
Vendég |
#335 Kedves Forgács Jenő!2011-05-02 16:01Csatlakozom a felhívásához! A levelezgetést-ide-oda teljesen értelmetlennek tartom ebben a helyzetben! Ki kell alakítani az erővonalakat, vagy bedarálódunk! Erre már Bauer István és Elnökség figyelmét a kezdetek kezdetén felhívtam. Felhívtam arra is, hogy a vagyon körüli tiltakozás közben az alkotmánytervezet lehetetlen szövegű. Minden fórumot kihasználva- még a parlament zugosabb elérhetőségeit is kihasználva leírtam véleményem. Nem önteltségből mondom, de szerencsére valami, vagy valakik hatására a tervezetet átírták és így kimaradt egy végtelenül korlátozó mondat. Úgy látom, ma sem tiszta a kép sokak fejében, nincs koncepció a minket bármilyen oldalról érhető negatív támadás kivédésére. Pedig végig kell és lehet elemezni, mi várható ebben a helyzetben és fel kell készüljünk a legvadabb elképzelések gyors értékelésére és reagálására. Ahogy eddig mentek a dolgok, semmire sem alkalmas, semmit nem fogunk elérni! Én hajlandó vagyok egy konstruktiv "csoportban", bármiben részt venni! Az itteni fórumon is hajlandő vagyok felfedni beírásaim(47db), vagyis fontosnak tartottam eddig is hozzájárulni, de már a fölösleges szócséplést nem viselem! Tisztelettel M. Fekete györgy |
Márton László Attila Vendég |
#336 Re: Nyílt levél Bauer Elnök úrnak2011-05-02 16:51#334: Forgács Jenő - Nyílt levél Bauer Elnök úrnak Elnézést, de töröltem a hozzászólásom, mert nem a megfelelő helyen tettem meg azt. |
Vendég |
#337 Kedves Márton László Attila2011-05-02 17:46Most nem kifejezetten az a kérdés, hogy a jog szerint mik a követni valók! Ha ebből indulunk ki, sehova nem jutunk! Így nem lett volna "rendszerváltás" stb. Az egyesületi törvény ilyen nagy létszám esetén csak a jogalkotóknak felel meg. Kár azon vitázni hogy a MAOE és MAK között milyen jogi viszony van. Az egyesülési törvény- legyen az egyesület, egyéb nonprfit társaság, nem tudja betölteni szerepét! A jövőben még kevésbé! Tehát kár kukacoskodni, az csak hátráltatja a megoldás felé vezethető utat! |
Vendég |
#338 #336 Re.2011-05-02 20:39Az "info"-kat köszönöm; viszont úgy tűnik más-más szemléleti alapon állunk hozzá a kérdéshez. Remélem, ezzel nem bántottam meg. Szépen dokumentált hozzászólásaival pedig nemcsak nekem, mindenkinek nagy szolgálatot tesz. Vigyázó figyelmére a továbbiakban is számítok. Még egyszer köszönöm, üdvözlettel: Forgács Jenő. |
Márton László Attila Vendég |
#339 Re: #336 Re. Folytassuk máshol2011-05-02 22:06Az, hogy más-más szemléleti alapon állunk hozzá a dolgokhoz jó, mert micsoda unalom lenne ha mindenki ugyanúgy gondolkozna. Válaszolhattam volna a #337 hozzászólásra, de rá kellett jönnöm, hogy teljességgel értelmetlen szellemekkel társalogni. Ez a fórum így, hogy bárki bármit leírhat aláírás nélkül, parttalan és értelmetlen. Ezért hoztam létre a http://forum.belsoepitesz-alkotok.hu oldalt. A törlés demonstráció volt a részemről. Ha regisztrál a fenti címen és megjelenik ott is az írása, folytathatjuk a diskurzust... |
Vendég |
#340 #335 Re. M. Fekete György2011-05-02 22:14Köszönöm, hogy viszontlátom betűit, már féltem, mikor múltkoriban elbúcsúzott. Magunk közt szólva most először a gyásznak adnék hangot: valami meghalt,elmúlt, lezárult (vagy lezárulni készül) kis csend kell ilyenkor, a csendben a kapkodó akarat megpihenhet, az emlékezés pedig, mint mindig rendezi a dolgokat... Kis csend, emlékezés... és könnyen belátható, hogy nem történt semmi más: édes-bús történetünk megérett arra, hogy bírósági szakaszba kerüljön immár. Jó lenne, bizony jó ehhez is - különben is egy kis csend... azt hiszem, mondtam már... Mit szólna ahhoz (ma hétfő van), hogy mondjuk kedden úgy öt-hat körül kiülnék olvasgatni az Egyetemi Könyvtár lépcsőjére, ott könnyen felismerhetnénk egymást: ott ma már nem olvasgat senki sem. És jónak tűnik egy nyitott randevú, hisz az is lehet, hogy más is vágyik egy kis csendre, így más is, ha akar, odatalál. Kérem, ha Önnek nem jó... módosítson napot, időt, helyet: ott leszek, vagy visszaszólok. Forgács jenő |
Vendég |
#341 Kedves Forgyács Jenő!2011-05-03 08:41Köszönöm az invitálást, sajnos a kedd(ma) nem jó, mert épp ma este utaznak el lányomék(Magánlellegű a megjegyzésem, de nem hagyom ki: ő is orvos és kénytelen külföldön dolgozni, hogy ne haljon éhen!)Sz.cs jó, majd a következő hét végig... Ami miatt ismét ide jöttem, az az, hogy folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket: az egyesület alapszabályára hivatkozva.. Aki ezzel érvel, 10 évvel van lemaradva, ugyanis érzékelhetjük mindannyian- az internet világában, hogy a korábbi szabályoknak nem feltétlenül kell működniük, Ma a vélemény-nyilvánítás sokkal egyszerűbb(lásd aláírás gyűjtés) Vagyis ragaszkodni: taggyűlés összehívása stb. bürokratikus álláspont. Ebben is hamar kell legyen változás, mert ezeken a fórumokon akár népszavazásokat lehet lebonyolítani! Ugyanakkor hiányolom azt a gondolkodási folyamatot a vezetőség részéről, hogy mit lát jónak tenni ilyen-olyan döntés esetén. Nem hiszem, hogy mindig csak az események után kell kullogni! Űgy látom a vezetőségnek nem "érdeke" a megoldás keresése... M. Fekete György |
Vendég |
#342 Re: Kedves Forgács Jenő!2011-05-03 12:46SEM A MAOE, SEM A MAGYAR KÉPZŐ ÉS IPARMŰVÉSZEK NINCS BENNE AZ ALÁBBIBAN!!!!!! Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Dr. Bendzsel Miklós Elnök 16 érdekképviseleti szervezettel írt alá a szellemitulajdon-védelmi jogszabályok előkészítése esetében alkalmazandó eljárásrendet rögzítő, ún. Stratégia Megállapodást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában 2011. április 26-án, a Szellemi tulajdon világnapján. A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvényben foglaltaknak megfelelően a Stratégiai Megállapodások annak érdekében jöttek létre, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter közvetlenül, egyben transzparens módon vonhassa be a jogszabályok előkészítésébe a jogszabálytervezet tárgyköre tekintetében tevékeny, széles társadalmi réteg érdekeit megjelenítő, illetve kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteket, intézményeket. A Stratégiai Megállapodások deklarált célja, hogy elősegítsék a társadalmi egyeztetést, és ez által a jó minőségű, az életviszonyoknak megfelelő jogszabályok megalkotását, valamint a jogszabállyal érintett társadalmi rétegek képviseletét a jogszabály-előkészítés során, amely nagyobb legitimációt biztosít az elfogadott jogszabályoknak. A Stratégiai Megállapodások a jövőben biztosítani fogják, hogy a jogszabályok a szakmai tapasztalatok maradéktalan figyelembevétele mellett jöjjenek létre, ezzel megalapozva a szellemitulajdon-védelem olyan magas szintű, egyben kiegyensúlyozott szabályozását, amely a hazai alkotókat és vállalkozásokat, illetve a hazai innovációs szereplőket új, a társadalom számára is hasznos és értékes szellemi alkotások létrehozatalára sarkallhatja, valamint lehetővé teszi a szellemi tulajdon mint versenyeszköz hatékony alkalmazását, hozzájárulva a kreatív iparágak fellendüléséhez. Különös jelentőséggel bír, hogy a Stratégiai Megállapodásokat a szellemi tulajdon világnapján írták alá; a szerződő érdekképviseleti szervezetek a következők: a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda, a Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület, a Filmjus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének Előadóművészi Jogvédő Irodája, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, a Magyar Reprográfiai Szövetség, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete, a Reprogress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesület, a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, a ProArt Szövetség a Szerőzi Jogokért, a Magyar Szabadalmi Ügyvédi Kamara, a Magyar Védjegy Egyesület, a LES Magyarország a Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításáért Közhasznú Egyesület, az AIPPI magyar csoportja és a Magyar Feltalálók Egyesülete írta alá. |
Vendég |
#343 A MAOE sehol sincs!2011-05-03 12:58Mire gondoljunk? |
Vendég |
#344 3422011-05-03 13:01a 335-nek címezte hozzászólását? Talán az Elnökséghez kellett volna! |
Vendég |
#345 Re: Kedves Forgyács Jenő!2011-05-03 13:54Szélnek kellene ereszteni az egész bagázst. |
Vendég |
#346 Az Elnök lemondott!2011-05-03 14:28De jó lenne tudni, mi az oka, vagy milyen indokok alapján, az ideiglenes elnökségnek mi a koncepciója??! Túl rövidre sikeredett a MAOE honlapján a tájékoztató! |
Vendég |
#3472011-05-03 14:34Kedves M.Fekete György! ... s talán Mások is! Jó. Akkor: szerda, 17h, az Egyetemi Könyvtár előtt. (Forgács Jenő) |
Vendég |
#348 letörlődtünk innen!2011-05-03 15:21azért érdekes volt |
Vendég |
#3492011-05-03 18:07A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Elnöksége 2011. május 3-i ülésén megköszönte Bauer István Elnök eddigi tevékenységét, és tisztségéről a mai napon az Elnök lemondott. Az Egyesület működését ideiglenes jelleggel alelnökök irányítják. http://alkotok.hu/hu/hirek/kozlemeny/113 |
Vendég |
#350 Re: A MAOE sehol sincs!2011-05-03 19:32MIRE GONDOLJUNK? Arra sajnos, hogy ha a MAOE érdekvédelmi szervezetként nincsen jelen illetve sürgősen nem tesz lépéseket a másod körű becsatlakozásra az aláírókhoz, akkor azok akik ezen felsorolt szervezetknek nem tagjai csak mondjuk a MAOE-nek ill. Szövetségnek.....mindenből ki fognak szépen hullani autómatikusan. Előbb- utóbb meg fog születni az a bizonyos képző és iparművészek helyzetére vonatkozó törvény, de az úgy lesz megcsinálva, hogy törvényi alapon ki fog zárni bizonyos alkotókat. (nem személy szerint, hanem általánosságban!) És nem feltétlen a tehetségtelenek lesznek így kilökve. Az új leosztás ezzel a stratégiai megállapodással egyértelműen megtörtént. Tehát, villám sebesen második körben be kell csatlakozni érdekvédelmi szervezetként, hogy legalább ott lehessünk a törvények megalkotásának a társadalmi vitájánál....stb. (olvassa el kérem újra.) Ez az idemásolt dokumentum egyébként napok óta ott van azon a bizonyos másik fórumon, melyt feltettek a besőépítészek. (én is onnan másoltam ide) Tessenek átballagni, mert érdemes volna. A jelen 5 tagú ideiglenes elnökségnek is fontos volna a tagságtól konkrét visszajelzéseket elképzeléseket kapnia arról, hogy hogyan akar tovább létezni. |
|
Igazságot Sebestyén József nemzettársunknak!
Tiltakozás az isaszegi szénhidrogén kutatófúrás ellen
Tiltakozzunk a HUN-REN - egykori MTA - Kutatóhálózat egységének megőrzéséért!
Védd meg a margitszigeti mókusokat! Egy aláírással támogasd, hogy közterületen csak pórázon lehessen bevinni a kutyusokat!
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
Mentsük meg a Rómait az árvizektől
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Duchenne-gyermekek életminőségéért – Kérjük a Duvyzat támogatását!
4761 Létrehozva: 2025-06-09
Igazságot Sebestyén József nemzettársunknak!
2776 Létrehozva: 2025-07-11
Vác város közbiztonságának sürgős javítása!
1804 Létrehozva: 2025-07-10
Hétköznaponként nyissák meg a rakpartot és a Lánchidat a budapesti közlekedés normalizálása érdekében!
1612 Létrehozva: 2025-06-30
PamKutya koncert
2470 Létrehozva: 2025-06-09
Tiltakozzunk a HUN-REN - egykori MTA - Kutatóhálózat egységének megőrzéséért!
1108 Létrehozva: 2025-06-19
‘Kuss’nál kuss!
1048 Létrehozva: 2025-07-01
Petíció a sátoraljaújhelyi szülészeti és nőgyógyászati sürgősségi ellátás megmentéséért
824 Létrehozva: 2025-07-03
A kassai magyar oktatás jövője
714 Létrehozva: 2025-07-04
Vegán Kinder tojást szeretnének a tejfehérje allergiások!
457 Létrehozva: 2025-06-17
Óvjuk meg a dunakeszi reptér jelenlegi állapotát!
423 Létrehozva: 2025-07-08
SP Koncert
370 Létrehozva: 2025-06-24
NEM, A KÉMIAI SZÚNYOGÍRTÁSRA
353 Létrehozva: 2025-07-10
OG Fluor koncert
4250 Létrehozva: 2025-05-14
Fogjunk össze az igazságos békéért!
316 Létrehozva: 2025-06-19
Kiállás Farkas Tibor barátunk mellett!
269 Létrehozva: 2025-06-30
#kilmafegyever #klimaterror #emberiség elleni büntett! Mondjunk együtt nemet erre a rendkívül eszelős és kockázatos beavatkozásra!
303 Létrehozva: 2025-04-30
"A gluténmentes is legyen megfizethető!"
3446 Létrehozva: 2025-06-06
A debreceni fizetős parkolási övezetek bővítésének azonnali felülvizsgálatáért
181 Létrehozva: 2025-06-13
Mentsük meg a kisváci Dunapartot!
159 Létrehozva: 2025-06-19