Ne szívd a vagyonőr vérét! Menj el dolgozni!

Quoted post


Vendég

#755

2013-08-05 07:49

Vagyonőrök.a 752-es nem mond igazat Bertha Szilvia nem túd a peticióról.

Válaszok


Vendég

#756 Re:

2013-08-06 05:13:29

#755: -

én megirtam neki hol vannak az aláirások,és hogy milyen cimen,de lehet nem,hogy nem látta,megjegyzem,a kötelező képzés eltörléséről se beszélt tegnap a hir tv-n,bár levélbe irt a sintér úrnak emiatt is


Vendég

#757 Re:

2013-08-07 06:45:59

#755: -

még tavasszal beszéltem Szilvivel mivel Szávay István akit személyesen ismerek, ö ajánlotta.Akkor annyit mondott,hogy sokan megkeresték őket ezzel kapcsolatban és mindenképpen segiteni fognak!!!!!!!de tudjuk,hogy lassan mennek nálunk a dolgok!!!!!Úgyhogy ne egymást szidjuk,hanem azokat akik ilyen ürüggyel pénzt nyúlnak le rólunk!!!!!

MérgesZ

#762 A Jobbik Peticíója

2013-08-09 16:22:10

#755: -

A mindenkori kormányok, pártállástól függetlenül, ciklusokon átívelően sem tettek semmi érdemit azért, hogy a személy- és vagyonőr szakmán, és az abban dolgozók helyzetén javítsanak. Ennek eredménye az lett, hogy mára nem ritka a 300 forinthoz közeli óradíj sem, a fekete foglalkoztatás, annak minden munkajogi, munkavédelmi kiszolgáltatottságával és negatív következményével együtt virágzik, a szakma átlagszínvonala pedig mindenkori mélyponton van. A vagyonőrök nagy része számára már a kötelező Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tagsági díjának megfizetése is nehézséget okozott, különösen úgy, hogy azért ellenszolgáltatásként gyakorlatilag semmi érzékelhetőt nem kaptak.
Ezt a kötelező kamarai tagságot – mivel az ellentétes volt az Európai Unió vonatkozó direktíváival és emiatt kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen – a Fidesz-KDNP kormányzat megszüntette. Ám a Kamarát nem hagyták bevétel nélkül: a kamarai tagdíj helyett olyan, a Kamara által szervezett, kötelező továbbképzést vezettek be, melynek költsége minimum kétszerese – de a képzésen való tényleges részvétellel akár tíz, tizenötszöröse is lehet – az egykori kamarai tagdíjnak. 2013-ban minden személy- és vagyonőrnek részt kell vennie ezen a képzésen, különben elveszíti engedélyét a tevékenység végzésére.
A képzés tartalma ráadásul a személy- és vagyonőrök számára nem releváns, ugyanis az nagyrészt rendészeti feladatok ellátására, hatósági személyek számára szólnak. Az a tény, hogy az idén induló személy- és vagyonőr tanfolyamok képzési anyagában sem lelhető fel a továbbképzés anyaga, tehát az idén képesítést szerzőknek rögtön a továbbképzésre is kötelezően be kell iratkozniuk, természetesen ismét saját költségén, tovább erősíti azt a képet, hogy pusztán a Kamara jövedelemforrásának biztosítása végett, a képzés számára történő mesterséges piacteremtésről van szó.
Annál is inkább, mert a sokat hangoztatott „e-képzésre”, a tananyagnak az interneten keresztüli letöltésére, majd autodidakta módon történő elsajátítására is csak akkor van lehetőség, ha valaki a képzés költségét befizette a Kamara részére. Pedig ebben az esetben klasszikusan vett képzésről és képzési költségekről nem beszélhetünk. Ez a „képzési” forma pedig nem nyújt megoldást azok számára, akiknek alacsony jövedelmük miatt nincs Internet elérhetősége, illetve életkoruknál, szokásaiknál fogva nem fogékonyak az ilyen típusú e-képzésre.
Míg az állam, saját dolgozói számára (vadőr, halőr, közterület felügyelő, stb.) kifizeti a képzés költségét és biztosítja az azon való részvételt, addig az őrök számára mind a képzés díját, mind a képzésen való megjelenéssel járó költségeket, és a képzés idejével elveszett munkabért személyes anyagi áldozatvállalási kötelezettséggé teszi minimális jövedelmük terhére, továbbá nem garantálja a képzésen való részvétel esetére munkahelyük megmaradását. Így több tízezer esetben a minimálbért alig meghaladó havi jövedelmüknél is magasabb az egy hetes képzés összes közvetlen és járulékos költsége.
Ugyanígy nem kompenzálja az állam a munkáltatók számára emiatt felmerülő feladat-ellátási nehézségeit és a helyettesítések plusz költségeit. Mindezt úgy, hogy sok tekintetben a törvényileg állami privilégiumnak számító rendészeti feladatok ellátására kívánják kiképezni a magánvédelmet ellátó őröket.
Ezért a Jobbik kezdeményezésére, a személy- és vagyonőr szakmában dolgozók az alábbi követeléseket fogalmazzák meg a Kormány felé:
1.
A kötelező képzés tananyaga alapján nyíltan deklarálja a Kormány, hogy a közrend és közbiztonság fenntartását immár nem tekinti kizárólagos állami monopóliumnak, hanem civileket, például biztonsági őröket is felhatalmaz erre!
2.
A Kormány jogszabályban garantálja azt, hogy az őrző-védő tevékenység szerződésben foglalt, minimális vállalási óradíja nem lehet kevesebb, mint bruttó 1.200 Forint. Ez az összeg a bruttó szakmai bérminimum mindenkori változásait kövesse.
3.
Azok számára, akik a Szakmai Kamara valamely szervezett képzésén vettek részt, az állam térítse meg a képzés járulékos költségeit (utazás, szállás, kiesett jövedelem)!
4.
Akik az internetről letöltve, autodidakta módon sajátították el a tananyagot, azok számára fizesse vissza a Kamara a képzés díját!
5.
Akik a kormányrendelet hatályba lépését követően végeztek el személy- és vagyonőr képzést, de a hiányos tananyag miatt rögtön a kötelező továbbképzésen is részt kell venniük, azok számára biztosítsa a Kormány annak ingyenességét, és térítse meg minden járulékos költségüket és a képzés miatt kiesett jövedelmüket.
6.
A munkáltatók számára térítse meg az állam a dolgozóik kötelező képzése miatt keletkezett helyettesítési, munkaszervezési költségeket.
7.
Amennyiben a Kormány nem gondoskodik arról, hogy a kötelező továbbképzésben megjelenő tananyag a személy- és vagyonőr alapképzések tananyagába 2014. január 1-től kötelezően bekerüljön, úgy a 2013-ban a szervezett továbbképzéseken részt vettek számára is fizesse vissza a Kamara a képzés díját, és ebben az esetben minden levizsgázott személy- és vagyonőr számára a kifizetett vizsga díját is.
Tekintettel arra, hogy az állam elsősorban saját feladatai ellátására kívánja kiképezni az egyszerre civil- és magánszférához tartozó személy- és vagyonőröket, így nem elvárható, hogy a kötelezően előírt képzést saját költségen, a jövedelmükhöz mérten irreális áldozatvállalások révén az őrök maguk finanszírozzák.
Ezért mi, a petíció aláírói a fenti követelésekkel fordulunk a kormányhoz.

----

Az alábbi linken tudják digitálisan aláírni, vagy a csatolmányt kinyomtatva, hagyományos módon (ezt azonban akkor el kell juttatni az íven is megadott címre, hogy begyűjthessük), ill. a helyi Jobbik szervezetnél kellene érdeklődni, hogy van-e nyomtatott, megkezdett aláíró ívük, ha az előbbi két megoldás egyike sem alkalmas.

Szebb jövőt!
Bertha Szilvia



A csatolmány kérhetitek Szilviától: bertha.szilvia@jobbik.hu