Szociális ágazat anyagi és erkölcsi elismerése érdekében

Quoted post


Vendég

#87 Barát

2013-06-11 06:14


Ha ez a téma rendszeresen (ne illetve ne csak a jobbik részéről) fenn van tartva a parlamentben, illetve ha kisebb megmozdulásokkal, flash mob-okkal elő készítenénk a novemberi petíció átadást, meg lehet az esélye, hogy a kérdés társadalmizálódik, azaz közbeszéd tárgya lesz, és elfogadó lesz vele az állampolgárok jelentős része. Azért is, mert minden ember kerülhet szociális intézménybe, vagy úgy ő kerül be, vagy rokont látogat, vagy mert a gyermeke kapcsán a gyermekjóléti szolgálathoz, pszichológushoz kerül, vagy az idős szüleihez kér házi segítség nyújtást. Át kell törni a kormány vak illetve folyamatos kikerülő válaszait. Olyan beszélgetéseket kell generálni, ahol láthatóvá válik a közember számára, hogy mit és hogyan nem tesz meg a kormány a minőségi szolgáltatások érdekében. -----------------Be kell mutatni, hogy egyes helyeken már a családgondozók nem közalkalmazottak és a munkatörvénykönyv alapján dolgoznak, és annak alapján bérezik őket, - 15. 000 Ft-tal kevesebb bérért és minden cafatéria nélkül.

Válaszok

Ildikó Nagy (FESZ-SZT)

#89 Re: Barát

2013-06-12 12:21:16

#87: - Barát

Független Egészségügyi Szakszervezet

FESZ

 

Levelezési cím: 1125 Budapest Szarvas Gábor u.9/b

Központi iroda: Budapest IX.ker. Violau.21 sz.

E-mail: fesz2011@gmail.com

www.fesz.eu

Adószám: 18272963-1-43

Számlaszám: 10101494-09324600-01003004

__________________________________________________________________________

 

NYÍLT LEVÉL

Tisztelt Társadalmi Szervezetek, Szövetségek!

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és annak Szociális Tagozata (FESZ-SZT), összefogásra szólít fel mindenkit,

A SZOCIÁLIS ÁGAZAT DOLGOZÓINAK ÉRDEKÉBEN

 

A szociális ágazat mindannyiunk ügye, mert előbb, vagy utóbb ellátottak lehetünk mindannyian. így az ágazatban dolgozók helyzete sem lehet közömbös senki számára, hovatartozástól független.


A szociális ágazat, igen szerteágazó, összetett feladatokat lát el, levéve a bizonyos terheket az egyének válláról, a társadalmi szerepvállalás, a társadalmi gondoskodás jegyében.

 

A szektorban dolgozók munkája szellemi, lelki, és fizikai igénybevétellel egyaránt járó nehéz hivatás, amit a nap 24 órájában, az év 365 napján megszakítás nélkül kell végezni.

Igazi hivatás, mert az erkölcsi és anyagi megbecsülés hiányában, ezt a munkát csak hivatástudatból lehet végezni.

A társadalom megbecsülése mégis elmarad! Jelentős a fluktuáció, a szakma kezd „felhígulni”, ami nagymértékben a létminimum körüli béreknek köszönhető. Ez a minőségi ellátást veszélyezteti.

 

A szociális ágazatban dolgozók, a nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett alkalmazottai.
Amennyiben a tendenciát nem sikerül visszafordítani, súlyos problémák generálódhatnak, ami az egész társadalomra nézve negatív hatásokkal bír.

 

A probléma nem mai keletű, a megelőzés érdekében számos kísérlet történt a szakmai és az érdekvédelmi szervezetek részéről, amit az éppen regnáló kormányzatok többnyire nem reagáltak le.

 

A sikertelen próbálkozások indokait keresve a FESZ arra jutott, hogy az „egyéni” próbálkozások, az összefogás hiányára vezethetők vissza az okok.

 

Az összefogás jegyében a FESZ és a FESZ-SZT 2013.05.20-án aláírásgyűjtésre közzétett egy PETÍCIÓT, melynek tárgya a „Szociális ágazat anyagi és erkölcsi elismerése érdekében”.

A dokumentumot Balog Zoltán miniszternek, és Soltész Miklós államtitkár úrnak fogjuk átadni a Szociális Munka Napján.

 

Amennyiben a szervezetük számára VALÓBAN fontos a szociális ágazat és az abban dolgozók helyzete, úgy részt vállalnak az ágazati összefogásban, stratégiai egyezséget kötve, csatlakoznak a kezdeményezésünkhöz.

A PETÍCIÓ-nkat aláírók száma mára több ezres, a rövidke idő ellenére, ami példátlan, szakmatörténeti jelentőségű összefogást eredményezett, és fog eredményezni. Ebből egy jelentős szervezet sem maradhat ki, az összefogás részese kell, hogy legyen!

 

A FESZ a függetlenség megőrzését szem előtt tartva, továbbra is készen áll, és nyitott a társadalmi szervezettekkel való többszereplős egyeztetésekre, együttműködésre.

Az Ön szervezete is?

 

Budapest, 2013. június 12.

Üdvözlettel:
Független Egészségügyi Szakszervezet

és

Szociális Tagozata

 

Kiss László sk.                        Nagy Ildikó sk.
elnök                                     szoc.eln.tag