Ne szívd a vagyonőr vérét! Menj el dolgozni!

Quoted post

Oberle Gábor

#530

2013-03-29 10:15

1. A személy -és vagyonőr egy OKJ-s szakma, amit képzés és vizsga útján lehet(ett) elérni! Aki elvégezte és levizsgázott, az egy hivatalosan elismert szakmát kapott.
2. Nem mindegy, hogy továbbképzésről vagy újravizsgázásról van-e szó! A továbbképzést szerintem INGYENESEN kéne a tagjainak biztosítania a vagyonőri kamarának, hiszen (a jelenlegi fennállás szerint) anélkül már nem lehet (majd) dolgozni! Ez mindenképpen hátrányos megkülönböztetés, mert kizárja azokat, akiknek ez a szakmája, több éve/évtizede ebben a szakmában dolgoznak, de anyagi lehetőségük nem lévén, nem tudják kifizetni az oktatás és vizsgázás költségeit!
3. Újravizsgázni ("pótvizsgázni") BUKOTT TANULÓKNAK kell! Akinek több éves/évtizedes szakmai gyakorlata van a vagyonőrzésben, annak egy törvényalkotó hogyan határozhatja meg a munkáját, amikor a szóban forgó vagyonőr jobban ért hozzá, hiszen "nem ma jött le a falvédőről"!...
4. A "hajcihő"-t tulajdonképpen a vagyonőri törvény (2005. évi CXXXIII. tv., lásd itt: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500133.TV) 6. § (1a) bekezdése váltotta ki, amely kimondja: "Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvény szerinti személy- és vagyonőr a tevékenységét, abban az esetben kezdheti meg, ha az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott alkalmazási feltételeknek eleget tesz."
Tehát elvileg (a logikából kiindulva), ha az adott vagyonőr nem végez rendészeti és/vagy iskolakerülés elleni fellépést biztosító feladatokat (ezek neve alapján a "portás" vagy "rendész" munkakörre lehet jellemző), akkor nem kéne vizsgáznia a törvényben előírtakból.
5. Egy korábban törvényesen és hivatalosan megszerzett tudást elvenni, azért, mert bizonyos munkakörökhöz szükséges, frissített tananyagból nem vizsgázol le, finoman szólva nem demokratikus dolog... Pedig ez történik, mert a jelenlegi állás szerint, ha nem vizsgázol le az "új tananyag"-ból, akkor 2014. január 1-től nem végezhetsz hivatalosan személy- és vagyonőri tevékenységet, addig, amíg le nem vizsgázol belőle! Vagyis ha "leszakad az ég is", neked akkor is kötelezően el kell végezned ezt az oktatást és vizsgát, különben ebben a szakmában munkanélküli leszel, tekintet nélkül arra, hogy hivatalos OKJ-s szakmád van róla és évek/évtizedek óta ebben a szakmában dolgozol, azaz szakmai gyakorlatod van benne!

Azt hiszem, a fentieket nehéz kimagyarázni!

Válaszok

laci

#800 Re: Személy-és Vagyonőrök újravizsgázása

2013-10-24 06:42:43

#530: Oberle Gábor - Egyet értek a hozzászólásával.A személy vagyonvédelmi kamara bassza szájba a jó kuva anját.Én biztos,hogy nem vizsgázok újra 14éve sikeres vizsgát tettem ami okj szakmát adott.

 

petiapu

#888 Re: Sok kérdés felmerül .........

2014-03-23 08:07:47

#530: Oberle Gábor -

Az első érdekes kérdés : OKJ jegyzékben szereplő szakma . Magyarul akinek OKJ bizonyitványa van az már szakmunkásnak tekintendő ! Tehát járneki a szakmunkás minimálbér 8 órában + egyébb törvényben meghatározott plusz jutatások..Viszont a valós helyzet: jó esetben 6 órás bejelentés , potlék semmi ,szabadság ,táppénz semmi , ha beteg leszel örülj hogy nem rug ki a munkáltatod. Nekem a több mint 20 éve "szakmámban" tóltött idő alatt több évnyi szabadságom uszott el.

A másik érdekes kérdés : a mentesség .... még a volt rendőr állományt megértem de a katonák felé már nem vagyok ennyire nyitott pl. hadtáp tisztihelyetesek hogy lesznek vagyonőrök . magyarul egy szakávcs is lehet vizsga nélkül őr ! Viszont nekem van egy OKJ szakács papirom de arra nem kapok engedélyt.

A harmadik : a pénz lehuzás ... jelenleg a harmadik féle igazolványunk van . gondolom emlékeztek még az arcképes igazolványokra azok visszavonásig voltak érvényesek nem kellett öt évente cserélni. most van egy kép nélküli na ezt kell...

Fizetésünk évek óta nem változik már jó pár éve a minimál órabér 550 forint volt 8 órában tudok olyan céget ahol még most is 320 forintéert őriz az őr milliárdos vagyont.

Sorolhatnám még ezeket a dolgokat d szerintem mnden kolléga tudja a mai Magyar vallóságot.

Ja és én is munkaerő kölcsönzéses alkalmazott vagyok !!!!

Szép napot mindenkinek !