Petíció az ápolási díj megemeléséért

pimboly

/ #23 Ápolási díj megszüntetésére utalás

2012-05-05 23:21

Ellátás nélkül maradhatnak a hozzátartozójukat otthon ápolók - legalábbis erre lehet következtetni a Széll Kálmán terv 2.0-ban megjelent tervből. Az újabb megszorító csomag szerint "mindössze egyetlen krízissegélyezés maradna az önkormányzatok saját hatáskörében", de azt nem fejtik ki, hogy melyik ez - írja a Népszava.

Azt viszont részletezik, hogy a kormány miért tartja szükségesnek a szűkítést. "A rászorulók ellátásában jelentős az állami szerepvállalás és háttérbe szorul a hozzátartozók felelőssége, vagyis az állam ott is helyt áll, ahol egyébként ez a rászoruló gyermekeitől is elvárható lenne. Ennek megszüntetése, a hozzátartozói felelősség növelése a kormány kifejezett célja". Ezek alapján lehet arra következtetni, hogy az ápolási díjat szüntetnék meg - írja a lap.

Ez ráadásul egybecseng az alaptörvénnyel is, aszerint ugyanis "a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni". Arra a konvergeciaprogram és az alaptörvény sem tért ki, hogy az a felnőtt hozzátartozó, aki folyamatos gondoskodást, felügyeletet igénylő beteg szüleit, gyermekét vagy társát otthon ápolja, miből éljen majd ezután. Dolgozni nem mehet el, és 2013-tól a segélyt is elveszik tőle. Pedig az már most is tény, hogy ha az egyik családtag elvállalja a gondozást - ami törvényszerűen azzal jár, hogy feladja munkáját -, akkor a család anyagi helyzete rövid időn belül jelentősen romlik.

További részletek a Népszava cikkében.