A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása


Vendég

/ #165 Re:

2011-12-28 17:08

#164: Horgászom tehát vagyok! -

Tisztelt "Horgászom tehát vagyok!"

Tisztelettel kérdezem Önt : miért lehetetlen az általam elképzelt feltétel  - 3-évig terjedő teljes halászati, és horgászati tilalom természetes vizeinken ?

Nem nevezném brutálisnak azt a tilalmat, mely halvédelmi szempontból teljesen elfogadható, igaz ennek" mindenki inná a levét", de tegye a szívére a kezét a petició összes aláírója, és mondja a szemembe, hogy ez kárt okozna természetes vizeinken.

Volt hivatásos halőri múlttal a hátam mögött, állítom, hogy a leghatékonyabbá válna a halőrzés, mivel milyen egyszerű lenne lefigyelni- tettenérni a vizek partján rosszban sántikáló rapsicokat.

Egy ilyen szigorú szabályozás, horgászati szempontból, Európa egyik legjobb vizei közé emelné a Balatont, de más természetes vizeinket is, így fellendülne a horgászturizmus. Hazánk fiainak nem kéne menni külföldi vizekre horgászni, ezáltal a külföldön elköltött, nehezen megkeresett valuta is itthon maradna.

De vegyük a tilalmi időt két évre.. Talán ez már annyira nem brutális, mégis szinte  hihetetlen eredményt produkálna.

A telepítéseknek, és a természetes szaporulatnak erdményeképpen, megerősödne az összes nemeshal állomány, és a most általánosan fogható méret, és súly, is jelentősen emelkedne. ( A süllőnél például, a 3-4.-éves  ikrás példányok, elérve a 40cm-es méretet, egészen biztosan, legalább egyszer leívnának.)

Ön kedves "Horgászom tehát vagyok", teljesen jól látja : magam részéről kizárólag csak a teljes tilalmat támogatom, mivel meglátásom szerint,  ez vezetne eredményre, a kizárólag egyes fajták védelme számomra nem felel meg, mert valahogy úgy érzem, hogy a halvédelem kiterjesztése, ne csak egyes fajtákat illessen meg, mint jelen esetben a harcsát.

Mert be kell látni, és szerintem ezt mindenki érzi is, (általános a panaszkodás halfogást illetően) hogy sürgős lépésekre lenne szükség.

Kérem vállalják fel e "brutális" javaslatot, mert így  kiderül, hogy mennyire komoly az Önök által javasolt halvédelmi intézkedés.

Borbáth Balázs