A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

catfishhunter

/ #162 Kéretik figyelembe venni a helyi sajátosságokat!!!

2011-12-27 22:34

A törvényi szabályozás a halak mennyiségi-, méretkorlátozásáról és ivási idejéről egy afféle iránymutatásnak "megfelelő". De nem a törvény miatt fognak akkor ívni a halak, hanem a víz hőmérséklete vagy épp az áradás megérkezése miatt. A legtöbb halunk, kiváltképp a harcsa esetében feltétlenül a helyi viszonyoknak megfelelően kell szabályozni a tilalmakat, korlátozásokat. Sokkal rövidebb tilalmi idők is megfelelőek lennének a megfelelő(bb) időben. Szerencsére a törvényhozók tudják ezt és adtak is lehetőséget a helyi sajátosság figyelembevételére.
Nem tudom a tisztelt bloggereknek feltűnt-e, hogy azokon a vizeken ahol intenzíven harcsáznak, a becsült állomány többszörösét fogják...??? Honnan e rengeteg harcsa??? Nagyon szeretném tudni, hogy egy adott vízterületen a harcsafészkek mekkora hányada deríthető fel, abból mennyi horgászható meg és mennyiről fogható le a hal...illetve erre mennyi horgász, mennyi időt szánt...???(un. költői kérdés) A harcsák rejtőzködő életmódja miatt képtelenek vagyunk megbecsülni az állomány méretét.
Azon a vízen ahol én horgászok, az egyesület kezdeményezte a harcsára vonatkozó mindennemű korlátozás ideiglenes feloldását.
Lehet rajta háborogni, csak tessék, de előrebocsájtom a tisztelt zúgolódóknak válaszul, nincsen birtokukban a vizünkön végzett halfaunisztikai vizsgálat eredménye.
Olti Miklós Úrnak a szavait sajnálatosan sokan nem értették meg. Hiába hozunk, hoznak új szabályokat a be nem tartott régiek helyett...és a horgász a rabsic legnagyobb ellensége...
Bocsánat, hogy kissé elkalandoztam, de erről a témáról regényt lehetne írni.

Akkor a lényeg még egyszer címszavakban:
-tartsuk, tartassuk be a már meglévő szabályokat
-vegyük figyelembe a helyi viszonyokat
-megfelelő ismeret nélkül ne akarjunk világot megváltani
-készüljünk az új horgászszezonra, ha fogunk egy kapitális harcsát, NE fellógatva, pányvával a szájában, betonon kiterítve fényképezzük le, HANEM még a vízparton, hogy a szép emlék digitálisan is szép legyen, és elmondhassuk néhány év múlva ennek a pillanatnak az eredetiét én őrzöm.
Tisztelettel:
Catfishhunter