Szólaljunk meg! Az irgalmasság bátorsága.


Vendég

/ #83 Re: Körlevél - Városmajori Gimnázim

2016-09-26 14:30

#65: Egy felháborodott polgár - Körlevél - Városmajori Gimnázim 

"az ön érzelgős, keresztényi köntösbe bújtatott liberális, kozmopolita világszemléletét"

Értelmezzünk!

liberális (vö: liberalizmus): eszmerendszer, amely egyén szabadságát jelöli meg mint legfontosabb politikai célt (vö. akár a Wiki-vel).

És a II.VZS "Gaudium et Spes" dokumentuma, továbbiakban GS, erről így ír: "17. Az ember azonban csak szabadon fordulhat a jó felé, mely szabadságot kortársaink nagyra értékelik és lázasan keresik; méltán."

Tehát a liberalizmussal ha a (politikai) szabadságra irányul nincs semmilyen gond. A gond, Zsinat szerint a szabadossággal van, de az nem politikai kategória.

kozmopolita: olyan ember aki szerint emberiség érdekei felülmúlják egy osztály, ország, nemzet érdekeit.

Nos, úgy tűnik az Egyház küldetése maga kozmopolitizmus: "GS 92. Az Egyház küldetése folytán -- tudniillik, hogy az egész földkerekségre eljuttassa az evangélium fényét, s egy Lélekben egyesítsen minden embert, bármely nemzethez, fajhoz vagy kultúrához tartozzék is -- jelévé válik annak a testvériségnek, mely lehetővé teszi és erősíti az őszinte párbeszédet."

 

És végül mit kell tennie a kereszténynek:

GS 27 "Napjainkban különösen sürgető kötelességünk, hogy felebarátnak tekintsünk megkülönböztetés nélkül minden embert, és ha ránk szorul, siessünk is a szolgálatára; legyen szó akár egy mindenkitől elhagyott öregről, egy igazságtalanul lenézett vendégmunkásról, egy menekültről, egy házasságon kívül született gyermekről, aki érdemtelenül szenved olyan bűnért, melyet nem ő követett el; vagy egy éhezőről, aki megszólítja a lelkiismeretünket, eszünkbe juttatva az Úr szavát: "Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek" (Mt 25,40)."

És mit kell tennie a világi hatalomnak:

GS 84 "E célok elérése végett a nemzetközi közösség intézményeinek a maguk részéről törődniük kell az emberek különböző szükségleteivel mind szociális téren -- ide tartozik az élelmezés, az egészségügy, a nevelés és munka --, mind a különleges helyzetekben, mint például a fejlődésben lévő országok minden irányú kibontakozásának támogatása, a világszerte szétszóródott menekültek megsegítése vagy a kívándorlók és családjuk támogatása."

 

És mit kell tennünk nekünk?

Nem félni, rettegni, hanem tenni azt amit Krisztus és Egyháza megkíván tőlünk.