Tiltakozás a védőnői méhnyakszűrés ellen

Az indítványozók

/ #123

2016-06-17 18:42

Kedves Citológus Kolléganő!

Köszönjük a véleményt, egy részével teljesen egyetértünk. Magyarországon sajnos tényleg nagyon sokan halnak meg méhnyakrákban, és ez ellen tenni kell.

A petíció nem a méhnyakrákszűrés ellen indult, hanem annak tervezett módját kifogásolja. Amíg a védőnők olyan szinten leterheltek, hogy a saját szakmájukat sem tudják ellátni (400 védőnő hiányzik [link]), nem rájuk kellene terhelni ezt a feladatot és főleg nem így.

A védőnői szűrés kezdetben önkéntes lett volna, azonban végül mindenki számára kötelezővé lett téve egy gyorstalpalót követően. Nem mindenki tud ezzel a feladattal azonosulni, a legtöbben idegenkednek tőle. Sok tanácsadó helységben a hely sem áll rendelkezésre.

Ha már ennyit költött és költ az állam a programra, miért nem finanszírozza a nőgyógyászokat is hozzá (akár mozgó szakorvosi szolgálatként)? Az elmúlt pár nap erre választ adott, mert a védőnőkre ingyen is áthárítható! Ha az állam így folytatja, mindenki inkább átmegy a Lidlbe [link], még az ő munkájukat is elismerik 20%-os emeléssel.