Tiltakozás a védőnői méhnyakszűrés ellen

fővárosi védőnő

/ #99

2016-06-16 17:10

A védőnők túlterhelése most már azt a küszöböt veri, hogy összeomlik a rendszer, mert ennyire sokféle, sokrétű feladatot nem lehet még a legjobb szándék és folyamatos képzés mellett sem végrehajtani.

A folyamatos "rápakolás" - azaz újabb feladatok kitalálása pedig sajnos a saját felső-legfelső szinten lévő vezetők (VÉDŐNŐK!)

TALÁLMÁNYA ÉS KIVITELEZÉSE

Még mindig nem veszik észre - vagy pedig még rosszabb, hogy "játszanak" velünk a saját érdekükben. Felelős, szakmailag hozzáértő kormánytagokon keresztül is "átpréselték".

Ma már ennyire sokrétű, sokoldalú és minden ágban hozzáértést igénylő feladatot ellátó szakember valószínűleg már nem is létezik a védőnőn kívűl.

A várandós ellátás, a korai fejlesztés felismerése, irányítás, iránymutatás, segítség adás, életvezetési útmutatás, a gyermekek életkor szerinti szűrővizsgálata a problémák megbeszélésével - az egyre inkább nagyobb számban jelentkező szociális, drog, alkohol és munkavégzés hiánya miatti tevékenységek és adminisztrációs feladatok, kapcsolattartások a megfelelő háttérintézményekkel és a helyi fölösleges "kitalációkról" nem is beszélve - egyre több és több időt kér, igényel a magas körzetlétszámokkal a védőnőtől.

Aki mindenkinek szeretne a legújabb tudásanyag birtokában és a legnagyobb empátiával segíteni, ellátni.

Ez mégtöbb feladattal és ugyanezzel a létszámmal nem kivitelezhető.

Hozzátéve, hogy a méhnyakrákszűrés a nők "becsapását" jelenti, mert nem teljeskörű vizsgálatot takar.

Kisebb helységekben és ellátható létszámmal még elképzelhető, de városokban és a fővárosban létjogosultsága nincs.

A jövőre nézve pedig e többletfeladat nélkül is városokban elkpzelhetőnek tartom a specializálódást és az ún. Védőnői Gondozási Centrumok létrehozását is /mivel egyre kevesebb nő választja a védőnői hivatást/.

Természetesen a Védőnői protokollok teljeskörű átgondolására van szükség a társadalom "mozgásához" alakítva.