Tiltakozás a védőnői méhnyakszűrés ellen

KUPORKA

/ #93

2016-06-16 11:16

Teljesen fel vagyok háborodva az egész OTH hozzáállásán, és teljesen felháborít mindenféle szakmai szervezet (MESZK, EDDSZ, MAVE) hozzáállása is. Amikor védőnőnek jelentkeztem, illetve amikor megkaptam a diplomámat, ez sehol nem szerepelt a feladataim között, én nem erre vállakoztam. Nagy a teherbírásunk, mindig birkamód elvégezzük az újabb feladatokat, de itt most nem arról van szó, hogy pl. az óvodás korú gyereket az ovi helyett a tanácsadóban szűrjük, szülő jelenlétében. Ez teljesen más dolog, nem lenne gyomrom hozzá. Így sem napi 8 órát dolgozunk, ezt mégis mikor kellene csinálnunk?

És ami miatt most nagyon DÜHÖS vagyok, az az, hogy most küldött az ÁNTSZ-es vezető védőnő egy felhívást, hogy jelentkezzünk a képzésre, mert 2018. december 31-ig igazolnom kell, hogy elvégeztem a képzést. Hiába mondják el minden értekezleten, hogy szerintük nem lesz semmi ebből, meg hogy a nagyvárosokban ennek értelme sincs, szépen a hátunk mögött készítik elő az átverésünket. A jelentkezési lap elméletileg egy előzetes igényfelmérés, de nincs olyan opció, hogy én ezt nem szeretném elvégezni. Mialatt ti az aláírást gyűjtitek, ők már szervezkednek a hátunk mögött.

Nyilván az EU euromilliókat adott erre, és eredményeket kell felmutatni, de sokkal járhatóbb út lenne, ha az önkéntességet forszíroznák, terjesztenék ki. Így sem napi 8 órát dolgozunk, ezt mégis mikor kellene csinálnunk?

A szülésznő hallgatókat várandósgondozás gyakorlatra küldik a védőnői tanácsadókba, a védőnő meg méhnyakszűrést végez? Nem kellene ennyire összemosni a 2 szakmát. Ha már egyszer a szülésznők megtanulják megvizsgálni a várandósT, miért nem őket tanítják meg a méhnyakszűrésre? Elindul majd a szülésznői várandós gondozás valaha? És lesz felszerelt rendelőjük? Meg minket is felszerelnek majd vizsgálóággyal, meg hűtővel, meg sterilizáló berendezéssel? ENNYIRE SOK PÉNZ VAN AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN? Ha már ott lesz a szülésznői rendelés, nyugodtan elvégezhetik a méhnyakszűrést is, én örömmel megszervezem, mert a prevenció ezen a területen számomra a népegészségügyi szűrőprogram szervezése, nem pedig ELVÉGZÉSE!!!!