A Magyar Külügyminisztériumhoz a palesztin államiság kérdésében


Vendég

/ #273

2011-11-01 01:43

Üdv mindenkinek, néhány hozzászólásra reagálnék.

1. "És még valami: ha jelentkezne most egy népcsoport,akik bizonyíthatóan a Magyar honfoglalás előtt a mai Mo terűletén éltek, vajon le kellene-e mondanunk országunkról,vagy egy részéről a kedvükért?
Elfogadható lenne-e a Magyarok tiltakozása, küzdelme e népcsoport ellen - ha más lehetőségük nincs, akár terrorizmussal is?"

Ez egyszerűen ostobaság. Ön nincs tisztában az ide vonatkozó történelmi tényekkel. Ugyanis Izraelt nem a semmiből húzták elő az arab őslakosság rovására. Jeruzsálemben pl. már a 19. században többségben volt a zsidó lakosság. Mindig is éltek korlátozott számban zsidók a Szentföldön, és a 19. századtól kezdve egyre nagyobb mértékben költöztek vissza (többek között az európai üldöztetéseknek köszönhetően - egyébként a cionista mozgalom megszületését is a pogromok segítették elő). Ebből következően nem elvették a földet az araboktól, hanem megvették az akkor műveletlen földeket, melyekből termékeny területeket hoztak létre a modern művelésnek köszönhetően (mostmár persze sok mindenkinek fáj rá a foga...). Nem Izraelen múlott, hogy nem tudott két állam kialakulni egymás mellett, hanem azon, hogy az arabok nem fogadták el az ENSZ javaslatát, és azonnal háborút indítottak. A hasonlat azon a ponton is sántít, hogy akkor nem létezett arab állam azon a területen mikor Izraelt kikiáltották, hanem angol gyarmat volt - ez egészen más helyzet, mintha most Magyarországból kiharapnának egy darabot. Erről ennyit...

"Van egy negyedik hiba is: csak egyoldalú izrael álam kikiáltásáról beszélhetünk - sajnos"

Ez is tévedés, hiszen egy ENSZ határozat és más megállapodások is alátámasztották Izrael megalapítását, valamint a világ vezető hatalmai hamar elismerték a zsidó államot. Az más kérdés, hogy az arabok ("palesztinok") ezt nem ismerik el máig sem, de hát pont erről van szó, hogy milyen alapon várják el az államuk elfogadását, ha ők következetesen tagadják a zsidó államot. Ezért kéne visszaülni a tárgyalóasztalhoz.

Efraim Fisher úr véleményével sem tudok teljesen egyetérteni. Aláírtam a petíciót, pedig néhány dolgot másképp írtam volna bele én is. De akárhányszor végigolvastam, arra jutottam, hogy egyáltalán nincs túlhangsúlyozva benne a holokauszt, épphogy csak két félmondat megemlíti. Azt sem látom helyes megállapításnak, hogy a magyar kormányt fasizmussal vádolná, illetve hogy a magyarok felé sértő lenne.  Biztos lehetne javítani a petíció szövegén, de miután már ennyien aláírták, valóban nem lenne korrekt.

Efraim Aire úr véleményével egyetértve valóban igaz, hogy az ügy bizonyos szempontból Izrael és a palesztinok ügye, és abban is van realitás, hogy az ilyen formájú tiltakozásnak nincs hatása a folyamatokra, de nekünk, magyaroknak nem mindegy, hogy országunk melyik oldalra áll ebben a kérdésben. Izraelből nézve a Jobbik lehet, hogy csak ugató kutya Iránhoz képest, nekünk azonban itt Magyarországon reális problémát és veszélyforrást jelent.

Üdv,

Zsolt