A Magyar Külügyminisztériumhoz a palesztin államiság kérdésében

Németh László
Vendég

/ #248 Re: Re: Re: Re:

2011-10-25 23:13

#207: Efraim Fischer - Re: Re: Re:  

Kedves Efraim!

Köszönöm, hogy értelmes módon reagált a válaszomra.

Önnek igaza van, mert valóban nagyon sok oldala van ennek a témának, s ezért egy petícióban nem lehetséges ezeket mind körüljárni, és nem is volna célszerű. (Persze emiatt félreértések is adódhatnak.)

Először talán arra a felvetésére reagálnék, hogy mi innen Magyarországról (vagy bármely más országból) vajon beleszólhatunk-e ebbe az ügybe. Azt hiszem, hogy most pont lényegre tapintott. Hiszen azzal, hogy Abbász kivitte az ügyet az ENSZ elé, lényegében pontosan egy olyan kényszerhelyzetet teremtett, hogy a többi nemzetnek nincs más választása, mint beleszólni az Izrael és palesztinok közötti vitába.

Ugyan ezt technikailag elhalasztották, de az ENSZ BT tagok már döntéskényszerbe kerültek, akkor is, ha taktikai okokból nem mindannyian hozták nyilvánosságra az álláspontjukat. (Arról se feledkezünk el, hogy M.o. korábban ENSZ BT tagságra pályázott!)

Egy másik szempont:
ma már számos véleményformáló, politikus úgy gondolja, hogy a palesztinoknak, különösen a terroristáknak tett engedmények csak "olaj a tűzre". Így vélekedik például Dore Gold, a korábbi izraeli ENSZ nagykövet is. Emiatt félő, hogy a Palesztin állam egyoldalú kikiáltása gyorsan egy Közel-Keleti háború kirobbanáshoz vezethet, melyből akár világháború is lehet (erre egyébként korábban Ön is utalt). Akkor még az olaj árának változásáról nem is beszéltük... Ez sajnos szintén érintetté teszi Magyarországot, és szinte minden más országot, az ügyben.

Higgye el, a magam részéről örülnék, ha ez valóban "csak" Izrael és a palesztinok közötti ügy lenne, vagy lett volna. S a konfliktus történetét ismerve, az a sejtésem, hogy már régen meg is oldódott volna. S akkor ez a petíció sem jött volna létre...

Üdvözlettel,
Németh László
(Egyébként már tervbe vettem egy izraeli látogatást, ez lehet, hogy már nem idén lesz, de amint az időm engedi, fogok utazni. Jövőre Jeruzsálemben! :)