Mentsük meg a természettudományokat a szakgimnáziumokban!

MR

/ #150 Egy csöpp józan észt

2016-04-30 08:29

Fontos volna, hogy a diákok hiteles forrásból tanuják a természettudományos igényességet, hiszen a kémia, fizika örökérvényű igazságok, nem évülnek el. (Aki az előző mondatra tiltakozott, annak kiegészítem: megfelelően kell persze az érvényességi kört meghatározni, Newton-törvényekkel nem írhatjuk le pl. a relativisztikus jelenségeket, a fizika és a kémia folyamatosan fejlődnek.) Sajnos, az embereket ma is nagyon könnyű megtéveszteni, természettudományos témákban, és sajnos sok csaló alapozza erre üzletét. Az óraszám csökkentése nagyban növeli az áltudományoknak való kitettséget, ezáltal plusz költségeket generál.

Ezen kívül jelentkezzen nálam az a politikus egy sörre, aki a modern fizika vívmányai nélkül is tudná folytatni munkáját (a mechanikát, pl. írógépet, abakuszt és a hőtant, pl. tábortüzet megengedem). De nem jár elektromágnesség, nincs rádió, mobiltelefon. Nem jár relativitáselmélet, nem lesz GPS. Nem jár félvezetőelektronika, nem lesz számítógép, fedélzeti computer, kalkulátor, stb. Nem jár atomenergia, naplem, generátor a szélerőművekhez, áramforrásként maradna az icipicit korábban felfedezett egyszer használatos savas cella (hoppá, ehhez meg kémia kellene), világítás gyanánt pedig nem jár led, fénycső, marad a gyertya.

Kommentben pedig legyenek kedvesek megosztani azokat a parlamenti döntéseket, amikhez az utóbbi időben készült tudományos igényességű hatástanulmány, és azt pozitívan figyelembe is vették.