Ítéljék el Detek alpolgármester fiát az állatkínzásért, és más állatkínzót is vonjanak felelősségre

Geri

/ #14

2016-01-14 12:12

Üdv,

Megértem a közlemény írójának a szándékát, bár nem pontosan értem, hogy mire irányul. Azt sajnos látni kell, hogy ebben az esetben már nincs mit tenni, a törvény itt már adott, csak a jövőbeni állatkínzásokra nézve lehet törvényt módosítani. Az Alaptörvény, a jogalkotásról szóló törvény, a Btk. számtalan alkotmánybírósági határozat, és nemzetközi egyezmények is kimondják a visszamenőleg jogalkotás tilalmát. A törvény a hatályba lépést megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, nem vonhat el vagy korlátozhat jogot és nem nyilváníthat valamely magatartás jogellenessé. A bűncselekményeket az elkövetéskor hatályos törvények szerint kell elbírálni. Ez a jogállamiság és a jogbiztonság elvéből adódik. Mindenki előre láthassa magatartása következményeit és ennek tudatában cselekedjen.

Ha ennek ellenére mégis törvényt alkotna vagy módosítana az Országgyűlés, hogy visszamenőlegesen súlyosabban legyen büntetendő az állatkínzás, vagy, hogy más szabályok vonatkozzanak a fiatalkorúakra, akkor azt az alkotmánybíróság megsemmisíteni, mert Alaptörvény-ellenes és olyan nemzetközi szerződésekkel is ellentétes, amelyeknek Magyarország a tagja. De ha mégis elítélnék egy ilyen törvény alapján, akkor a Strasbourgi emberi jogi bíróság mentené fel. Sajnos az elkövetőt a jelenleg hatályos törvények alapján fogják elítélni.

Na, most, hogy a bíróság milyen ítélet hoz az csak az ő döntése. Magyarországon a bíróságok és a bírók függetlenek, csak törvénynek vannak alárendelve. Kizárólag a törvény keretei között dönthetnek szabad meggyőződésüknek és lelkiismeretüknek megfelelően. A miniszterelnökségnek vagy bárki másak hivatalosan erre semmilyen befolyása nincs és nem is lehet. Az Alaptörvény kimondja, hogy a magyar állam működése a hatalommegosztás elvén alapszik és az igazságszolgáltatás minden más hatalomtól független. A büntetés mértékére befolyást, a bíróságra kényszert most csak a köz felháborodása tud hatást gyakorolni, erre a szervezendő tüntetés a megfelelő eszköz. Talán a bíró hajlandó lesz az eddig gyakorlattól eltérni, szigorúan ítélni és kialakulhat egy szigorúbb joggyakorlat.  

Nagyon sajnálom, mert mélységesen felháborít az eset, imádom az állatokat és nekem is vannak, de így működik a rendszer, a jog és ez általánosságban véve így van jól. Egyszerűen, azért nem lehet visszamenőleges szigorúbb szabályokat alkotni, vagy befolyásolni a bíróságokat, mert avval a hatalom visszaélni a politikai ellenfelekkel való leszámolásra és végső soron zsarnoksághoz vezetne. Szigorúbb szabályozás már csak a jövőbeni bűncselekményekre vonatkozhat. Ebben az ügyben a büntetés mértére csak a köz felháborodása képest befolyást gyakorolni.