Ne szűnjön meg a Társadalmi tanulmányok (BA) alapszak!

hm

/ #6 Re: Re: Re: Lám-lám

2015-04-30 13:07

#4: tari - Re: Re: Lám-lám 

 Köszönöm a válaszod! Érdekes volt olvasni. Megint meggyőződhettem arról, milyen sokféle ez a társadalom és mennyi mindent másként látunk és gondolunk. Elfogadom a gondolatmeneted és az érveidet. Ez is egy látásmód.

Én egy kicsit másként gondolok ezekre a kérdésekre. Ezért voltam kíváncsi a te véleményedre is. Nem a te gondolatmenetedre szeretnék reflektálni, csak szeretném megosztani, hogy én mikénr gondolom. 

Ingyenes oktatás az egyetemen nem létezik. Államilag támogatott képzésekről beszélhetünk csak. Szerintem teljesen elfogadható érv az, hogy a diák szülei is adóznak. Hiszen a gyermekük majd iskolázott lesz, be fog kerülni a munka világába és Ő is ugyanúgy adózni fog. Vica-verza. Továbbá nem szabad megfeledkezni a hallgatói szerződésről sem. Például egy Ifjúságsegítő felnőtt szakképzés esetén 600 nap haza munkaviszonynak kell megtörténnie, amire az oklevél megszerzése után 20 év áll rendelkezésre. Persze itt is utána lehet számolni, hogy még így is jól jár a diák. De kérdem én, miért baj az ha az ember szabadon szeretné megválatasztani azt, amit tanulni szeretne? Véleményem szerint, nem szabad ráerőltetni senkire se egy olyan szakmát amit ő nem szeretne, esetleg a kompetenciái nem adottak hozzá. A tanuláshoz való egyenlő esélykről pedig még nem is szóltam. De ezt most szeretném is rövidre zárni.

Arról, hogy nem hasznos a szak, megint csak más véleményen vagyunk. Természetesen megint nem állítom azt, hogy meg kellene győznünk egymást. 

Az előttem hozzászóló szinte majdnem leírta azt, amit én is gondolok erről. Továbbá kár lenne általánosítani. Én ismerek olyan orvost, aki minden betegének ugyan azt a gyógyszert írja fel...pedig egyiknek a hasa fáj, a másiknak meg a feje. Ettől függetlenül nem mondom azt, hogy nincs rájuk szükség. Arról se szabad megfeletkezni, hogy a társadalomtudósok nem csak elmélkednek és körmöket reszelgetnek. Lehet furán hangzik, de a matematikai statisztikában például kiemelkedően nagy tudással rendelkeznek. Hiszen a kutatási eredmények enélkül, nem lehetnének validok. De ez most egy kis kiacspongás volt. A lényeg, hogy amég:

-a világ egyre jobban globalizálódik is kitárul

- a kisebbségi helyzetek folyamatosan fenállnak és csak kevés jó gyakorlat van elterjedve

- vannak nemi egyenlőtlenségek a társadalomban

- a fogyatékkal élőket érik megkülönböztetések

- van ageizmus

- vallási különbségeket és történelmi mészárlásokat szőnyeg alá seperjük

- a társadalomban/ az országban vannak térségek ahol mélyszegénység és nyomor van

- van oktatás

.... Addig szükség van társadalomtudósokra. :)

Én ezekről a témákról, így és ennél sokkal szélesebb körben gondolkodom.

Köszönöm mégegyszer, hogy te is megosztottad a saját gondolataidat. Jó volt veled párbeszédbe lépni