Összefogás a nyíregyházi Apáczai Gyakorlóért


Vendég

/ #29

2015-04-26 09:39

Kiállok az Apáczai gyakorló megmentéséért:
1. Mert újraindult az osztatlan felsőtagozatos tanárképzés, és a több szakon kialakult tanárhiányt követően remélhető tanárjelölti létszám növekedés a gyakorlóiskolák megtartását indokolja.
2. Mert a gyakorlóiskolák egyben tapasztalt módszertani kutatóműhelyek, melyek megszüntetése helyett azokat újból a tanártovábbképzés természetes bázisává kellene tenni. A főiskola oktatóival való együttműködés előnyei nyilvánvalók.
3. Mert az Apáczai gyakorló minden oktatási-nevelési mutatóban élen jár, eredményei vitathatatlanok.
4. Mert például matematikából az elmúlt két évtized alatt több, mint húsz brit hallgatói és tanári, oktatói csoport tanulmányozta a két gyakorlóiskola módszereit, mind sokat tanultak, és ennek is köszönhető az angliai matematikatanítási reform iránya. Emellett kísérletek történnek egyetemi gyakorlóiskolák alapítására, illetve a nyíregyházi háromosztatú "csoportnapi" modell alkalmazására (közös tervezés - hospitálás - közös elemzés) mind a tanárképzésben, mind a továbbképzésben.
Több brit mesterfokú és doktori disszertáció témáját merítette az itteni tapasztalatokból. Több TV-film, (BBC, Teachers TV) készült itt, és számos klippet használnak informálisan angliai tanárképzésben és továbbképzésben.
5. Mert tíz évig matematika szakvezető tanárként és harminc évig főiskolai oktatóként kiváló gyakorlós kollégákkal dolgozhattam együtt.

Dr. Szalontai Tibor nyugalmazott főiskolai tanár
Nyíregyháza, 2015. április 26.