Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #1372

2015-03-27 20:21

2. rész

A Fidesz nem tehetett róla - nem igaz. Tehetett volna.

"Most vált esedékessé az átfogó vizsgálat. Azért most, mert a szocialista kormányzat annak idején úgy módosította a vonatkozó törvényt, hogy ezeket a pénzintézeteket csak ötévenként kell átvizsgálni"

- írja a Magyar Hírlapban az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosa.

  • Bayer nem érti (vagy érti, csak hazudik), hogy a 2009-es törvénymódosítás szerint ugyan ötévente kötelező átvizsgálni a pénzintézeteket, de bármikor korábban is lehet. Semmi nem tiltja.
  • Emellett, ha a Fidesznek nem felet meg a szabályozás, akkor miért nem változtatta meg? Új alkotmányra, médiatörvényre, trafiktörvényre, vasárnapi boltzárra futotta, erre nem?

"A bróker, bankár és uzsorás az elmúlt 25 évben MINDIG megúszta."

Ezt Lázár hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt valahogyan elfelejtette hozzátenni, hogy

  • ebből a 25 évből kilencben a Fidesz vezette a kormányt,
  • az utóbbi ötben is ők uralkodnak, teljhatalmat gyakorolva az ügyészség, a bíróságok és a rendőrség fölött.

A kormány nem tudott róla - nem igaz. Tudnia kellett.

Lázár azt is állította, hogy a kormány publikus információk alapján tudta, hogy baj van vagy lehet a brókercégeknél.

 

"Csak olyan információkat elemeztünk, amik a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek voltak."

  • A Buda-Cash február 23-ai és a Quaestor először március 9-én bejelentett csődje között a magyar sajtóban semmiféle információ nem jelent meg az utóbbi cég problémáiról vagy várható bedőléséről. Semmilyen publikus adat nem utalt erre. A kormány nem dolgozhatott mindenki által hozzáférhető információkból, mert ilyenek nem voltak.
  • Ha a kormány valóban már a február 25-ei ülésén döntött arról, hogy a tárcák vonják ki a pénzeiket a brókercégektől, akkor megmagyarázhatatlan, hogy a külügy alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatósága még a helyén van. Az MNKH ugyanis csak március 5-én, több mint egy héttel később tett eleget az utasításnak, ami ilyen kockázatos üzlet esetén döntő hiba. Honnan tudhatták volna, hogy a Quaestor minden korábbi gyakorlatnak ellentmondva, még a beérkezés napján teljesíti a kifizetési kérelmüket? Sokkal valószínűbb, hogy az utasításnak azonnal eleget tettek, amikor megkapták, március 4-5-ike körül.