Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #894

2015-03-22 13:11

 

168 óra:

"A Quaestor-cégcsoport a kilencvenes évektől bocsát ki hasonló konstrukcióban kötvényeket. Több szakértő is egybehangzóan állította a 168 Órának: ezekről az ügyletekről nagy valószínűséggel tudnia kellett a pénzügyi elitnek is, s mindez az aktuális politikai vezetés előtt is nehezen maradhatott titokban.

...A brókercégek pénz- és értékpapírszámláit a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (Keler Zrt.) vezeti. Egy felügyeleti vizsgálat során rögtön észre kellett volna venni: a Quaestor kötvényeinek egy része nem szerepel a Keler nyilvántartásában. És az hogyhogy nem tűnt föl az ellenőröknek, hogy mintegy 150 milliárd forintnyi kötvényre nem volt engedélye a cégnek?

Miként a Buda-Cash-ügyről szóló cikkünkben két hete megírtuk: átfogó vizsgálatai során a felügyelet betekintést nyerhet a tőkepiaci cég nyilvántartási rendszerébe, és összevetheti az ott talált adatokat.

Szakértőink arra is felhívják a figyelmet: 2014 decemberében a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. az MNB engedélyével megvette a korábban francia tulajdonú Credigen Bank Zrt. 100 százalékát. Márpedig az ilyen tranzakciók előtt átvilágítják a vásárló céget. Nem mellesleg: fél évvel ezelőtt éppen Windisch László engedélyezte a Quaestor 70 milliárdos kötvénykibocsátását. A szabálytalanságok ekkor sem derültek ki?"