Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #717

2015-03-20 16:34

új hír

www.portfolio.hu

Beszóltak Matolcsyéknak a brókerbotrány miatt

A pénzügyi felügyelet felelősségét firtatta Kupa Mihály és Bod Péter Ákos volt pénzügyminiszter, illetve jegybankelnök azon a panelbeszélgetésen, amely a mai HBLF pénzügyi csúcstalálkozón került sorra és az elmúlt hetekben kirobbant brókerbotrányokkal kapcsolatos véleményeket összegezte. Kupa Mihály volt pénzügyér Varga Mihály jelenlegi pénzügyi tárcavezetőnek is beszólt azzal, amikor azt firtatta, hogy az ő adójából is fizeti az állam a lakossági állampapírok megemelt kamatprémiumát a brókerbotrányok árnyékában.

 

   

A kemény üzenetekkel tűzdelt panelbeszélgetés brókerbotrányokkal kapcsolatos része:

 

  • Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint a bankrendszeri konszolidáció mellett a brókervilágban is szükség lehet a konszolidációra, de egyúttal azt is hangsúlyozta: a brókerbotrány pénzügyi felügyeleti problémákra is rávilágít.
  • Szavai szerint ha nyitva van a felügyelet "füle" (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), akkor el kellett volna jutnia hozzá annak, hogy valaki túl jót ígér és arról is gondolkodni kellett volna, hogy ezeket a magas hozamokat hogyan lehet elérni.
  • Kupa Mihály volt pénzügyminiszter azokra a korábbi aggályokra utalt, hogy miért kellett ilyen magas sebességgel összevonni az MNB-t és a korábbi PSZÁF-ot, ahelyett, hogy szépen, fokozatosan történt volna meg a lépés,
  • Hangsúlyozta: anélkül, hogy bántani szeretné, megjegyezte, az MNB-nek most olyan alelnöke felel a pénzügyi stabilitásért (Windisch László - a szerk.), "aki az életében nem látott ilyen témát", hiszen korábban az NGM-ben Matolcsy György idején más területekkel foglalkozott és most is Matolcsy mellett láthatjuk egy másik pozícióban.
  • Kupa szerint a svájci frankküszöb elengedése felgyorsíthatta a brókervilágban meglévő problémák felszínre kerülését, mivel az alapkezelők is elismerték, hogy több tízmilliárdos veszteséget szenvedtek, így a brókerpiacon is kellett lenniük veszteségeknek a svájci lépés miatt.
  • Azt a kínos kérdést is feltette Kupa, hogy a dematerializált értékpapírok világában hogyan fordulhatott elő az, hogy a meglévő engedélyen felül további kötvényeket bocsátott ki az adott pénzügyi szolgáltató (Quaestor). Megjegyzése szerint ez jól elmondja a megszólaló szakértők színvonalát is az adott témában.
  • Mellár Tamás, a KSH volt elnöke szerint nem a szabályozás szigorúságával van a probléma, és azt feszegette: "bájos", hogy mindkét politikai oldal a maga malmára igyekezett hajtani a vizet a megszólalásokban, miközben "szorosan összekapcsolódik a befektetői és a politikai világ".
  • Mellár szavai szerint a döntéshozók mindig arra tudják fordítani az ügyek menetét, ami az ő érdekük és egyet értett abban, hogy a CHF-lépés felgyorsíthatta a problémák felszínre kerülését,
  • Sejtelmes, nem részletezett meglátása szerint ugyanezt okozhatta az is, hogy a gazdasági kormányzás konkrét menetével kapcsolatban is elkezdtek információk megjelenni és elkezdtek dominók dőlni.
  • Kupa szerint káros az, hogy ebben az ügyben összemossák a brókerpiacot a bankokkal és a biztosítókkal, miközben például a bankoknak nincs ebben szerepük, illetve nem éreznek semmit ebből. Szavai szerint nem a szabályozás szigorítása az egyetlen a megoldás, mert megvannak, adottak az eszközök.
  • Arra a felvetésre, hogy ez a brókerbotrány most éppen jól jön a magyar államnak, mert még inkább be tudja szívni a lakossági megtakarításokat a lakossági állampapírokon keresztül, Kupa kifakadt és kvázi Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszternek is beszólt
  • Azt hangsúlyozta ugyanis, hogy "az én adómból fizetik a prémiumot" és veszik el a bankoktól a pénzt, amelynek átgondolását mindenképpen fontosnak tartotta. (Éppen a héten tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály és Barcza György a lakossági állampapírok témájában, amelynek keretében a Portfolio is rákérdezett a megemelt kamatprémiumok indokaira.)