Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #602

2015-03-19 18:37

www.hvg.hu

A Quaestor-károsultak fekete napja volt, amikor a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt kezdeményezett, legalábbis erről tájékoztatták az ügyfeleket. Csak az a probléma, hogy ennek sehol sincs nyoma, ami azt is jelentheti, hogy a cégnél most is mehetnek kifizetések, mégpedig teljesen legális módon.

Valamit elhallgatnak a Quaestor-üggyel kapcsolatban – írja a Figyelő. A Quaestor ügyfelei március 13-án Szombati Zsigmond felügyeleti biztos aláírásával egy levelet kaptak, amiben arról tájékoztatták őket, hogy 4 nappal korábban a kötvénykibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen.

Ezzel azonban az a probléma, hogy az öncsőd egy többlépcsős eljárás: először a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához tartozó felszámolási csoport egy munkanapon belül előbb elbírálja, hogy van-e olyan ok, ami miatt el kellene utasítania az öncsődöt. Miután ez megtörtént, kihirdetik a Cégközlönyben. De a Quaestor esetében ez nem jelent meg a lapban, miközben a Győri ETO FC Kft. öncsőd kérelme annak rendje és módja szerint megjelent. Ez az jelenti, hogy a társaságnál jelenleg is mehetnek kifizetések – mégpedig teljesen jogszerűen.

Az is furcsa, hogy először csak a Hungária Értékpapír esetében történtek azonnali letartóztatások, miközben ennél a brókercégnél történtek a legkisebb értékű visszaélések. Ezzel szemben a két százmilliárdos nagyságrendű ügyben a botrány kirobbanását követő első napokban még szabad lábon védekezhettek a cégek vezetői.