Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #346

2015-03-17 14:48

Sajnos csak megerősiteni tudom a peticióban foglaltakat.Engem 10 éven keresztül úgy tájékoztattak,hogy értékpapir számlánként 6 millió Ft-ig fennáll a a BEVA védelem.Még azt is javasolták,hogy a családon belül ezért érdemes több névre nyitni számlát.Egyébként az adásvételi szerződés 5.pontjában is van erre utalás,miszerint az ügyfelet tájékoztatták az ügylet kockázatáról,az ügyfél rendelkezésére álló esetleges befektető-védelmi rendszerről stb.
Az ügyfelek a Quaestor Értékpapirkereskedelmi és Befektetési Nyrt-vel szerződtek,aki tagja a BEVÁ-nak,igy 6 m Ft-ig köteles kártalanitani az ügyfeleket.
Az ügyfelek a vásárláskor nem tudták,hogy legális vagy fiktiv kötvényeket vásároltak,de a veszprémi irodájuk szerint ezt ők sem tudják megállapitani.Ezért elfogadhatatlan az az álláspont,hogy a fiktiv kötvények vásárlóit a BEVA 6 m Ft-ig kártalanitja,a többi kötvény vásárlóit pedig nem.
Az MNB jogi felelőssége több okból is fennáll:
1. Engedélyezett egy 70 mrd.Ft-os kötvénykibocsátást egy 10 millió Ft.törzstőkéjű Kft-nek (akivel az ügyfelek nem is kerültek jogviszonyba,de a kötvény forgalmazója nem tájékoztatta az ügyfeleket sem szóban,sem az adásvételi szerződésben,hogy nem a saját,hanem ezen Kft.által kibocsájtott kötvényeket értékesiti.
2. Az MNB nem ellenőrizte a kötvényforgalmazást,igy ezen mulasztása lehetővé tett a kötvénykibocsátó visszaélését és 150 mrd Ft összegű fiktiv (értéktelen) kötvény kibocsátást,amit a gyanútlan ügyfelek részére a forgalmazó értékesitett.
Amennyiben a BEVA nem kártalanitja az ügyfeleket és a Quaestor cégcsoport elleni felszámolásban sem térül meg az ügyfelek kára,úgy az MNB ellen kell pertársaságként kártéritési pert inditani és olyan elismert ügyvédet megbizni a képviseletünkkel mint Dr.Magyar György.
Éva (Veszprém)