Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Még egy érettségiző

/ #276 Re: Re: Pár dolog tisztázása

2014-05-15 16:08

#274: Tigris - Re: Pár dolog tisztázása

Szerintem is szomorú amit a jelenlegi kormány művel, de mindegy, ezzel csak arra akarok célozni, hogy se a petíciónak, se a tüntetésnek nem a kormányváltás a célja, és nem a "kormányellenesek" aljas húzása.

 

Az audio cd felépítéséről a tudásom a konvergál a nullához(jó dolog ezt így leírni egy nappal az informatika érettségi előtt), de gondolom a lényeget értetted, nem magával a cd-vel volt a gond.

 

Egyébként az, hogy az anyag akusztikailag kifogástalan legyen, konkrétan tényleg érettségi követelmény, ezt a facebook csoportban valaki meg is találta, ha gondolod megkereshetem neked. Ezzel igazából csak azt akartam mondani, hogy a szóban forgó hanganyag minősége összehasonlítva más listening feladatokkal (akár ebben a feladatsorban a második és a harmadik feladattal) szerintem rosszabb, akármiről is játsszák le. Hogy emiatt érthetetlen lesz-e, az más kérdés, de a lényeg hogy rosszabb minőségű.

Úgy tűnik, ezt nem fogalmaztam meg teljesen tisztán, de azért hatott másnak az anyag másnap meghallgatva, mert az amúgy is rosszabb minőségű anyagot ráadásul rossz körülmények között játszották le és amikor otthon meghallgattuk egy normális fülhallgatóval vagy normális hangszórón akkor tényleg csak annyival volt nehezebben érthető, amit az a kis visszhang jelentett a háttérben. Szóval igen,  tulajdonképpen nem az OH által kiadott hanganyaggal van a baj. Egyébként azt csak így megjegyzem, hogy részemről a stressz egyáltalán nem volt faktor, eleve úgy mentem el vizsgázni, hogy egy-két bónuszpontot tudok csak szerezni ezzel, mert ősszel csináltam egy majdnem hibátlan középszintű érettségit, amit vihetek magammal, ha ez nem lesz legalább 91%.

Amit te mondasz,  hogy hozni kell mindnekinek saját CD lejátszót, az egy megoldás lehetne az iskolák rossz felszereltségére. Azonban ez azért nem ennyire egyszerű. Egyrészt, az emelt szintű érettségiket az ember nem a saját iskolájában írja, hanem az egész város érettségizőit egy közös iskolába küldik, tehát fogalmam nem volt arról, hogy milyen felszereltsége lesz annak az iskolának, ahol én érettségizni fogok. (meg nem is nagyon gondolkodtam rajta) Ezen kívül én naívan azt gondolnám, hogy ha már egy iskola emelt szintű nyelvi érettségit rendez, akkor csak képesek arra, hogy valami normális hangfalat hozzanak abba a pár terembe, ahol érettségik zajlanak. De persze, hozhattunk volna mi is, csak eddig senki egy szót nem szólt arról, hogy hé srácok, lehet, hogy kéne hozni valakinek egy jóféle hangfalat, mert a nagylajosban szokol rádióról megy a listening. Persze azt is lehetett sejteni, hogy valami magnóról, olcsó cd lejátszóról fog menni a hang, de ez még önmagában nem is baj! Ugyanerről ment a másik két feladat is, és hasonlóról ment másnap a német érettségi is, nem beszélve az elmúlt 4 év tanóráiról és bár nem egy 5.1es minőség, amit kellett, azt meg lehetett érteni különösebb gond nélkül.

 

Összefoglalva, SZERINTEM az lehetett a gond, hogy van egy alapból kicsit gyengébb hangminőségű anyag, rajta egy kis visszhanggal a hitelesség miatt, amire dobott egy lapáttal, hogy az iskolák többségében régi eszközökről játszották le, ráadásul a feladat meg relatíve nehéznek számított(de ettől még belefért az érettségi nehézségi szintjébe), és pont bizonyos kulcsszavaknál érvényesült jobban a hangosítás gyengesége.