Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Tigris

/ #251 Re: Re: Re:

2014-05-14 17:12

#249: - Re: Re:

"Mi a fiammal meghallgattuk itthon fülhallgaton, úgy rendben volt az anyag. Aztán felhangosítottuk akkor már sokkal kevésbé volt érthető (pedig a mi szobánk nem visszhangzik). Tehát ha max-ra fel van hangosítva már torzít, ha ehhez hozzávesszük a tantermek visszhangját + az áthallást a mellette levő termekből, simán lehetséges, hogy alig lehet érteni valamit."

Ezekről a vizsgát lebonyolító iskola tehet, az OH-nak felelőssége nincs. Ezeket a dolgokat rögtön a vizsga alatt vagy után kellett volna jelenteni, vagy technikai okokból félbe szakítani, ha szükséges.

"Erre jön még, hogy a nyelvi szint is magasabb volt, mint az érettségi szint lett volna."

Ezt hívják "emelt szintű" érettséginek.

"A fiamnak a feladatok szintjével egyébként nem volt gondja, de a magnóhallgatásról azt mondta, hogy ha magyarul lett volna az se értette volna annyira zajos, recsegő volt."

Épp ezért érkeztek az iskolákba CD-n a hanganyagok, hogy ha annak adottak az iskolában a feltételei, akkor a lehető legjobb minőségben hallgathassák a diákok. Viszont, mint technikus, tudom, hogy ha silány minőségű átjátszó kábelen írják át a magnóra a CD-n még jó minőségű anyagot, akkor a minőség adott esetben jelentősen romolhat. Viszont erről ismét nem az OH tehet.

Az már más kérdés, hogy érdekes, hogy épp a vizsgán derül ki, hogy az iskoláknak nincs pénze tisztességes minőségű cuccokra, holott a tanárok is, a diákok is (ahogy egy diák itt is írta) és a technikusok is évek óta tisztában vannak vele, hiszen a nyelvtanuláshoz használják. Lett volna idő javítani ezen, erre is adtam ötletet: ha egy osztályban csak egynek van CD lejátszója és egynek van normális minőségű hangszórója (mondjuk a számítógépre kötve, amiről a petíciót aláírta), akkor már a gyerekek is simán tehettek volna az előreláthatóan a rossz minőség miatt problémás érettségi listening részének "megoldhatóvá tételében". A probléma az, hogy megtörtént a baj, amire számítani lehetett, és megoldások, pláne megelőző megoldások helyett mindenki csak másra mutogat és bűnbakot keres, és persze ujrázást akar. Abba senki nem gondol bele, hogy ugyanolyan körülmények között megismételve a problémák is ugyanolyanok lennének?