Védjük meg a Normafát! Normafa - Természetesen!

Somogyi István

/ #227 Némi ellentmondás a tiltakozó hozzászólásokban...

2014-04-10 16:31

Egyesek az újgazdagoktól féltik a Normafát. Ki kell ábrándítanom őket. A gazdagok ezután is inkább az Alpokban síelnek. Kár irigységi alapon vitatkozni a projektről. Mint, ahogy kár orbánfóbia alapon is, mert ide senki nem tervez stadionokat. Síliftek telepítéséről van szó és síliftek már korábban is működtek a hegyen.
Napvilágot láttak elrettentő adatok a kivágandó fák mennyiségéről, amit úgy számoltak ki, hogy a sípályák alapterületét beszorozták egy erdő átlagos fasűrűségével. Nagyvonalúan megfeledkeztek arról az apróságról, hogy sípályák immár 100 éve léteznek, nincsenek rajtuk fák, csak néhány cserje, ami a síliftek tönkremenetele után nőtt rajtuk, mert kevesebbet használták a pályát.
A tiltakozók féltik a tömegtől a környéket. Akkor ajánlanám, hogy látogassanak fel egy napos vasárnap délután a hegyre. Lépni nem lehet a hömpölygő tömegtől, amelyik aztán hétfő reggelre több köbméter szemetet hagy maga után a megtelt szemetesek környékén.
Érdemes egy havas vasárnap is megtekinteni a pályákat. Szánkók százai, bazmegező utasokkal:
http://hutte.blog.hu/2010/02/15/a_szankosok_budos_panelprolik_legalabbis_a_normafanal_kihelyezett_tabla_szerint

a mentő minden vasárnap menetrendszerűen jön, mert a szánkózók nem tudják felfogni, hogy nem bürokráciából tilos a sípályán szánkózni, hanem számukra is veszélyes, ezért rendre nekimennek a Mátyás király úton álló öntöttvas nyomókútnak.
A hozzászólók egymást túllicitálva süllyesztik a hóágyúzáshoz szükséges hőmérsékletet. Már mínusz 5-nél tartanak. Szerintem elég hozzá a mínusz 1 is. Jobb teleken hóágyú nélkül is sok síelésre alkalmas nap volt a Normafánál. Igaz, hogy nincs magasan, de délnyugati fekvésű. Természetesen az idei tél rossz példa erre, de ez azért nem általános.
Azt hiszem, alapvetően divat ma Magyarországon mindennel lehetőleg szemben állni, minden ellen tiltakozni. Nehogy valakinek ebből haszna legyen!