MAGYAR NŐK KÉRÉSE AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BIZTOSÍTÁSÁÉRT


Vendég

/ #84

2013-10-19 10:21

Nem olvastam el minden hsz-t, csak kb. a feléig bírtam. Az orvosi és védőnői kapacitásra szeretnék reagálni, többen hivatkoztak rá.

1. A háziorvos így is kijön, több év után is, ha olyan beteg a gy-em, h. nem tudom és nem szeretném elvinni a rendelőbe, ahol csak még betegebb lesz, ha végigvárjuk a 1,5-2 órát (nálunk nincs időpont...). Sosem kér pénzt, mindig megkérdezem pedig. Mivel a 2. gy-m olyan időpontban született, h. mikor hazamehettünk a 3. napon, nem volt még 72 órás, ezért bent is megcsinálták azt a szörnyűséges PKU-t (és egyebeket szűrő) tesztet (minek??? erre bezzeg ráérnek? egy több perces, drasztikus vérkinyomkodásról van szó, amit végigüvöltenek a babák...), majd vissza kellett mennünk másnap, h. újra megtegyék (A PKU addigra derül ki, ez érthető). De mivel utcai ruhában voltam, úgy akarták, h. én nem vagyok bent. Ehhez viszont nem járultam hozzá, mivel olyan remek szülésem volt (sem gátmetszés, sem repedés, teljesen spontán és természetes volt minden), h. magam toltam a kis kocsiban a szobába, és kezdetektől együtt voltunk. Miért adtam volna ki a kezemből egy hentesélményre?... Persze bizalmatlan vagyok. (Nem, csak én vagyok a gy-m anyja, egy élőlény, akinek vannak érzései, csak úgy, m. a gy-mnek...;))Telefon háziorvosnak, megcsinálja-e. Persze! Ingyen megtette egy szó nélkül, sokkal kellemesebb körülmények közt, mint az 1. a kórházban (végignéztem azt is...). Amúgy mivel nem volt gátsebem, nem volt miért feküdnöm egész nap, de iszonyat kényelmetlen volt az ágyon ücsörögni. Otthon meg epedve várt a 3 év alatti gy-em... Bejött ugyan "látogatni", de... Én is vártam, h. végre együtt lehessünk mindnyájan, a fentebb már részletezett, pihenést épp nem jelentő kh-i tartózkodás helyett:(

2. Védőnő. A 2. gy-mel történt, h. egy egész de. vártam, h. odaérjen, Kint verőfényes napsütés, és mi ezért nem mentünk levegőre. Akkor megkértem, h. ne jöjjön többet. AH kérdése van, hívjon föl, ha nekem van hozz. ígérem, hívom. Egyetlen egy kérdésemre sem tudott az 1. gy-mel olyan választ adni, ami megfelelt volna a korszerű ismereteknek, ami valódi segítséget nyújtott volna. Viszont szoptatási tanácsadó és hordozási szakember, ill. ismerősök, barátok segítségével MINDEN kérdésemre kaptam választ - néha sajnos csak évekkel később... Szóval minek olyan védőnő, aki épp csak a szoptatáshoz és a hozzátápláláshoz nem ért? Minek az olyan, akinek megvan a maga avitt véleménye a gondozás-nevelésről, ami rég idejét múlt, és ami az én szemléletemtől a lehető legtávolabb van? Minek az olyan, aki teher? Van 3 olyan szakmám/végzettségem, aminek a révén bizonyos dolgokhoz (már) értek, amikhez neki is kellene, de nem így van. nem értem, miért nem korszerűsítik a képzést, az ismereteket, miért kötelező egy 2. gy-es anyát rendszeresen látogatni. Több kapacitás jutna azokra, akik igénylik...

A vizit. Mivel választott bábánk és orvosunk volt, ők jöttek minden nap, így a vizitelő csak azt kellett, h. kapja tőlem, h. jön be, és megnéz, köszönöm, nem kívánom szétterpeszteni neki a lábam... (nem szó szerint, de mindenki érti nyilván, miért így írtam...) A bábám a gy.ágy idején többször fölhívott, és én is kereshettem bmilyen kérdéssel. Kiváltotta bőven a védőnő szerepét.

Még egy megjegyzés: ha lenne egy korszerű ismereteken alapuló, ingyenes tanfolyam arról, milyen elsősegély-nyújtási technikák vannak egy fulladás esetében, mit kell tenni sárgaságkor stb - mindaz, amik a korábbi h.sz-kban felmerültek, akkor mindenki sokkal nagyobb biztonságban hagyhatná el a KÓRházat, egészséges emberként. Ha akarja.;)