MAGYAR NŐK KÉRÉSE AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BIZTOSÍTÁSÁÉRT


Vendég

#1

2013-05-09 20:17

Végre az egészséget támogassa az OEP, ne a betegséget! Kapja meg a kórház az őt illető pénzt akkor is, ha vki csak 2 órát tölt bennt szülés után!

Vendég

#2

2013-05-10 11:02

Nagyon hasznos lenne - és az államnak olcsóbb is -, ha a szülés körüli ellátás és a gyermekágyi osztály finanszírozását elválasztanák egymástól.

Vendég

#3

2013-05-11 00:04

Annyit azért fontosnak tartok,hogy legyen az édesanyának otthon olyan házi gyermekorvosa,aki vállalja,hogy az első napokban meglátogatja az újszülöttet és elvégzi a szükséges vizsgálatokat,ha kellenek.

Vendég

#4

2013-05-12 12:42

Nagyon fontos lenne,ha a szülés körüli ellátás és a gyermekágyi osztály finanszírozását elválasztanák egymástól. Ugyanakkor az édesanyát és gyermekét a gyermekorvos,védőnő látogassa,ha szükséges ellása.

Vendég

#5

2013-05-12 21:24

Én már aláírtam. Ez teljesen jogos "kérés".

Vendég

#6

2013-05-13 04:55

Támogatom az ambuláns szülés biztosítását . Ki nem él a többnapos kórházi ellátásért,hiszen ,ha problémamentes egy szülés ,akkor jobb az egész családnak és persze a bébinek ,ha meghitt családi körben éli át élete első napjait. Természetesen a háziorvos,védőnő látogatása mint minden újszülött esetében jogos ellátottságban részesüljön.Így az államnak is kevesebb pénzébe kerülne.

Vendég

#7 Taksony Bross t 10

2013-05-13 04:55

Államnak is olcsóbb lenne, kisbabának és mamának is nyugodtabb körülményeket nyújtana ....

Vendég

#8

2013-05-13 07:02

Két gyermekem született. Nekem jól esett, hogy az egyiknél 5 napot, a másiknál 3 napot a szülés után a kórházban töltöttünk. Tudtam pihenni, nem volt másra gondom, csak a picire és magamra. Sajnos otthon már nem volt sok segítség, a házi munka megvárt, pedig a gyermekágyas időszakot után jó volna minden anyukának inkább pihenéssel tölteni.

Vendég

#9

2013-05-13 16:35

no comment...

Vendég

#10

2013-05-13 16:35

...
vendeg

#11

2013-05-13 17:07

Szerintem bármikor elhagyhatja az anya a kórházat most is, csak nyomást gyakorolnak rá, hogy maradjon, de a jog szerint lehet.

Vendég

#12

2013-05-13 19:58

Sajnálatos és jellemző, hogy egy ilyen, alapvető emberi szabadságjogot petíció útján kell érvényesíttetni.

Vendég

#13

2013-05-13 20:12

Ha az aláírók között van egészségügyben dolgozó, akkor azt tudnia kell, és tájékoztatni köteles a vele kapcsolatba lépőket is arról, hogy az amúgy is túlterhelt gyermekorvosok és védőnők nem fogják tudni naponta látogatni az újszülöttet élete első pár napjában, amikor a szoros megfigyelés szerintem elengedhetetlen. Egy tapasztalatlan anyuka nem mindig képen helyesen megítélni az újszülött állapotát, fejlődését-elég csak ha a fiziológiás sárgaságot vagy a súlycsökkenést említem. Ma Magyarországon nincs arra kapacitás, hogy a házi gyermekorvosok a megszületés utáni kötelező szűrővizsgálatokat ellássák és az összes oltást beadják. Uralhatatlan káosz alakulna ki, ha mindenki (boldog, boldogtalan)kényére-kedvére hazajönne a kórházból a nők jogaira hivatkozva. Máskülönben saját felelősségre bárki bármikor elhagyhatja a kórházat. Ha pedig rendőri segítséggel tartanak valakit vissza akkor az azért van, mert az anya nagy valószínűséggel veszélyezteti gyermeke életét. Szerintem észre kellene venni, hogy az egész otthonszüléses, ambuláns szüléses téma az egyes nők gőgjének a hangja, és jó lenne, ha végre az újszülött kerülne a középpontba és nem folyton a szülő nő és az ő szülés-élménye.

Vendég

#14

2013-05-14 08:22

Csak és kizárólag komplikációmentes szülés esetén értek egyet. Jó volna, ha a jogszabályi háttér lehetővé tenné, hogy ez is finanszírozott legyen az OEP álta.

Vendég

#15 Re:

2013-05-14 08:54

#13: -

Egyetértek veled, és mellesleg az sem lenne jó, ha finanszírozási okokból a kórházak kidobhatnák a bizonytalan, kétségbeesett, esetleg hanyag anyukákat, mert esetleg több hasznuk lenne az ambuláns szülésen.

BVLDora

#16 .

2013-05-14 09:38

Előre elnézést, hogy hosszú leszek, de nagyon kikívánkozik belőlem.

Három gyermeket szültem kórházban, mindhárom komplikációmentes volt. A kórházban töltött 3 napban ÖSSZESEN 4 órát tudtam pihenni. Minden órában történt valami. Egy gyermekágyas kórházi szoba minden, csak nem nyugalmas!

Jött a takarítónő reggel fél 6-kor, végigzörögte a kukákat a cserezacskókkal.
Aztán hozták a reggelit, majd következett a gyermekorvosi vizit, végigvizsgálták a babákat.
Mire ezeknek vége volt, jöttek a nőgyógyászok.
Majd az anyakönyvvezető járta végig a szobákat, utána pedig a kórházi védőnő.

A délelőtti ’programok’ lefutottak, következett az ebéd tálalása, utána egy újabb körben a tányérok összeszedése. Itt végre lett volna egy órácskám aludni, de kezdődött a látogatási idő. A székesfehérvári kórházban (az influenzaszezont kivéve) a látogatók bejöhetnek a folyosóra, egészen a szobák ajtajáig. Sokan ezt sem tartják be és bejönnek a szobákba is.

Miután szerencsésen túléltük a látogatók hadát kezdődött a vacsora tálalása, a takarítónő is futott még egy kört és persze nem maradtak el a reklámajándékokat osztogatók és a fényképész-hiénák sem. Este még volt egy nőgyógyászati vizit, egy vacsora-tálalás és egy csecsemősnővér-invázió: jöttek megfürdetni a babákat. A napi rutinprogramot néha megfejelték még egy extra főorvosi vizittel és valamelyik nap végigjárták a szobákat és beadták a BCG-oltást is.

Ezek mellett ne felejtsük el, hogy a babát is el kell látnunk és egy sokágyas szobában nem csak a miénk sír ugyebár. Én az első napokban nem tudtam megkülönböztetni a saját babám sírását a többiekétől, szóval ugrottam mindig, ha valamelyik nyikkant egyet. Pelenkázni, szoptatni kell és a frissen szült anyukának is illene lezuhanyozni naponta legalább kétszer.

Aki mindezek mellett tud pihenni, azt nagyon irigylem. Nem egyszeri tapasztalat volt, hanem 3-szor csináltam végig ugyanezt a rémálmot. Tényleg ilyen átjáróháznak kell lennie egy gyermekágyas részlegnek??? Ha még egyszer szülnék, egész biztosan azt választanám, hogy biztonságos, kórházi körülmények között szüljek, de utána -ha minden rendben van- hagyjanak végre pihenni és a babámra koncentrálni!

Ugyanakkor azokkal is mélyen egyetértek, akik azt mondják, hogy nagyon stabil jogszabályi háttér kell: kötelező gyermekorvosi és védőnői vizitek az első napokban mindenkinek a saját otthonában!

Vendég

#17 Re: Re:

2013-05-14 09:50

#15: - Re:

A szöveg szerintem világosan fogalmaz: ez egy petíció, ami a megfelelő orvosi körülmények esetén (komplikációmentes szülés és egészséges gyermek) az anyák számára választási lehetőséget kér. Aki teheti és szeretne, az hazamehessen.


Vendég

#18

2013-05-14 16:07

Elég sok pénzt fizetünk a TB- nek ahhoz, hogy támogassa az otthon szülést. Választhassa a kis Mama, ha akarja az otthon szülést. Egy Nagymama
Den

#19 Re:

2013-05-14 18:43

#18: -

Itt nem az otthon szules a targy, hanem a korhazi, csak nem 3-4-5 napos bentfekvessel, hanem ha minden rendben, haza lehessen menni.

 


Vendég

#20 Nagyi

2013-05-14 20:19

A lányom az első babáját kórházban szülte, délután, másnap hazamentek saját felelősségre. A kórház nem kötekedett, minden rendben volt. Lehet, hogy nem sokan tudják, de a BCG oltást egyáltalán nem muszáj 1-2 napos korban beadni, a protokoll 6 hetes korig "írja elő", de az sem tragédia, ha később. Más "kötelező" oltásról nem tudok újszülött korban ... #13?

Vendég

#21

2013-05-15 10:59

Szerintem nagyon jó ötlet!Maximálisan támogatom a kezdeményezést!Igazából sosem értettem,hogy ha minden rendben van az anyával és a babával is akkor miért kell 5 napig kórházban feküdnünk.A 4.gyermekemet várom,és nagyon örülnék ha mielőbb a mi javunkra változna ez a szabály.

Vendég

#22

2013-05-15 14:25

Támogatom a petíciót.

Vendég

#23

2013-05-15 17:47

Harom gyermekem van. Az elso Magyarorszagon, a masodik Amerikaban es a harmadik Nemetorszagban szuletett. Magyarorszagon 6 nap utan engedtek haza, nem szoptathattam ejszaka, termeszetesen mellgyulladas, kokemeny mellek. A baba nem tudott rendesen szopizni, majdnem kiszaradt, intenziv... Nem is reszletezem. Amerikaban masnap hazamehettunk, semmi gond. Nemetorszagon ket napot toltottunk a korhazban es szinten semmi gond. Ha meg egyszer szulnek Magyarorszagon es minden rendben lenne azonnal hazajonnek.

Vendég

#24

2013-05-16 11:30

Annyira jó volna, ha eredményes lenne a kezdeményezés!
Amikor megszületett a kislányom, 2 óra együtt töltött idő után őt jobbra vitték, engem balra. Miért? Meddig? Hova viszik? A férjem miért nem maradhat még 5 percet? Mind-mind megválaszolatlan kérdés maradt, mi pedig akadékoskodó, a rutint hátráltató szülőpáros lettünk. A kórházban töltött 3 nappal semmi bajom nem volt, igaz az ágy, amire fel kellett másznom kb a derekamnál kezdődött, valahányszor elaludtunk végre a gyermekemmel, valaki kivágta az ajtót, nem részletezem, feljebb már leírták....ha éppen tudtam volna aludni, mert volt egy "üresjárat", akkor a szobatársam babája kezdett el sírni.....Ami miatt nekem a kórház mégis problémát jelentett, az az,hogy 3 napig nélkülöznöm kellett a férjemet, a gyermekemnek pedig az édesapját, mert a kórházba a gyermekágyas osztályra senkit nem engedtek be. Egyedül néztem végig, ahogy olyan édesen szuszog a babám, ahogy 3 nap alatt kinőtt a szempillája, ahogy puha, illatos kis bababőre az enyémhez simult, ahogy tekintetünk összefonódott, vagy pl. amikor először pelenkáztam át. Fájó, hogy minderről kizárólag azért maradt le a férjem, mert van egy ilyen nevetséges, meg nem oldott rendszer, ahol a kórháznak az az érdeke, hogy az újdonsült anyuka ne menjen haza. Szomorú, hogy csak óriási cirkusz árán érvényesíthető ez a jog....Őszintén remélem, hogy ez a helyzet rövidesen megoldódik,mert én a kórházi szülést csak így tekintem még egyszer "bevállalhatónak".

Vendég

#25

2013-05-16 12:03

Első babás 25 hetes kismamaként nem örülnék, ha x óra múlva haza kellene mennem, és full egyedül találjam ki mit hogyan... Azt a kismamát meg megnézném, akinél neadjisten hazamenetelkor rendben van minden, majd mégis történik vmi, és rohanhatnak vissza a kórházba, ami persze nem 2 perc.